Σε δύο στρατόπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο Πανούση

Σε δύο στρατόπεδα ο ΣΥΡΙΖΑ για το άρθρο Πανούση Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
10

Έντονη συζήτηση έχει προκαλέσει άρθρο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, στην εφημερίδα Τα Νέα, χωρίζοντας σε δύο στρατόπεδα υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το Μαξίμου τονίζει ότι το άρθρο δεν αφορά την πολιτική της κυβέρνησης.

Το άρθρο, που γράφτηκε με αφορμή τα τελευταία περιστατικά καταλήψεων, έχει τίτλο «Νοείται Αριστερά του Τίποτα;». Σε αυτό σημειώνεται, μεταξύ άλλων, πως «θεωρεί ότι στο σύγχρονο διεθνές και ευρωπαϊκό πεδίο Αριστερή Διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές), όποιος πιστεύει ότι τα διδάγματα της Ιστορίας μας είναι περιττά (αφού όλοι οι λαοί είναι «αδελφωμένοι» - sic) και ότι η Παιδεία μας επιτρέπει κάθε ανομική δράση (sic), τότε όχι μόνο δεν έχει σχέση με την Αριστερά αλλά ούτε και με τη Δημοκρατία. Αυτήν την Αριστερά του Τίποτα δεν τη χρειάζονται ο τόπος και ο λαός».

Ακόμα, ο Γ. Πανούσης αναρωτιέται «πως νοούν οι "καθαρόαιμοι" την "αριστερή Αστυνομία". Να καίγονται αστυνόμοι από κουκουλοφόρους; Και να ναι, ποιοι εκπροσωπούν την Δημοκρατία και την κοινωνία και από ποιον ελέγχονται;».

«Οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού κ. Γ. Πανούση στο άρθρο του προφανώς και δεν αφορούν ούτε την πολιτική της κυβέρνησης, ούτε κυβερνητικά στελέχη, ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν», σχολίασαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, τονίζοντας πως η κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην προάσπιση του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της έννομης τάξης.

Από τους πρώτους που αντέδρασαν ήταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος έκανε λόγο για ατόπημα του υπουργού να απευθύνεται στην κυβέρνηση μέσω πρωτοσέλιδου άρθρου. «Δεν νομίζω ότι κανείς υπάρχει ως υπουργός με το να αρθρογραφεί, να στηλιτεύει και να καταδικάζει φαινόμενα. Ο υπουργός δεν είναι σχολιαστής, είναι υπουργός, να ξέρουμε τους ρόλους», ανέφερε χαρακτηριστικά. Αναφορικά με τα σχόλια του Γ. Πανούση για την Αστυνομία, ο Ν. Φίλης απάντησε πως αν ο υπουργός διαπιστώνει πως ισχύουν αυτά που γράφει τότε «ο ρόλος του είναι να εφαρμόσει μια πολιτική προστασίας των πολιτών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης ερωτηθείς σχετικά με το άρθρο δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο, σημείωσε όμως ότι η σχέση και η συνεργασία του τόσο με τον Γ. Πανούση όσο και με την ηγεσία της ΕΛΑΣ υπήρξαν και παραμένουν καθόλα άριστες.

Ο υπουργός Παιδείας, Αριστείδης Μπαλτάς, μιλώντας στο MEGA και αναφερόμενος στο άρθρο δήλωσε ότι στη γενική κατεύθυνση συμφωνεί πολύ. «Δεν μπορεί να μείνει το πράγμα έτσι ελεύθερο. Οι χώροι αυτοί είναι χώροι εκπαίδευσης, έρευνας, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν εκεί και να εργάζονται. Ουδέποτε έκλεισε ο χώρος αυτός σε ιδέες περίεργες ή ανατρεπτικές», επισήμανε.

Ο Α. Μπαλτάς είπε πως δεν έχει την αρμοδιότητα της αστυνομίας και πρόσθεσε ότι «η κοινότητα έχει τις δικές της ευθύνες, ο πρύτανης έχει τις δικές του ευθύνες, η πολιτεία έχει τις δικές της ευθύνες, πρέπει να συνεργάζονται οι διάφοροι φορείς που οφείλουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Επίσης, έκανε λόγο για κάποιες ομάδες που «θεωρούν ότι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς τα ΜΑΤ», οι οποίες «καταλαμβάνουν χώρους που μετά τη νέα κυβέρνηση έχουν μείνει σχετικά αφρούρητοι, με την έννοια ότι είναι δημόσιοι χώροι και ελεύθερης πρόσβασης...προσπαθώντας να προκαλέσουν την παρέμβαση των ΜΑΤ». «Αυτό το φαινόμενο είναι καινούριο, πρέπει να το καταλάβουμε και να το αντιμετωπίσουμε με τα μέτρα που απαιτούνται χωρίς να δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα», σημείωσε.

«Ο κ. Πανούσης αναφέρεται σε δικά του ζητήματα και όχι σε αυτά που αφορούν τις δικές μου αρμοδιότητες» εκτίμησε απο την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. «Ο κύριος Πανούσης κάνει μια γενική πολιτική εκτίμηση που μπορεί να κάνει ο καθένας. Αυτά που λέει είναι αυτονόητα κατά το Σύνταγμα. Όλα αυτά κατοχυρώνονται στο Σύνταγμα. Και καλά κάνει που λέει στο τέλος, ότι όλα αυτά δεν είναι θέματα Αριστεράς αλλά Δημοκρατίας. Το ζήτημα είναι να βρίσκει κανείς που είναι η χρυσή τομή».

Επικριτική απέναντι στον Γιάννη Πανούση εμφανίστηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραχήλ Μακρή. «Η άποψη μου είναι ότι ο κ. Πανούσης είναι υπουργός κατ΄αρχήν και δεν είναι σχολιαστής», δήλωσε μιλώντας στον ΑΝΤ1. «Θεωρώ, λοιπόν ότι θα πρέπει να ζητήσει από κάποιους συγγνώμη και είναι, βέβαια, προσωπική μου άποψη αυτή, πολιτική» σημείωσε. «Ο καθένας μπορεί να εκφράζει απόψεις στη Δημοκρατία, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει μια θέση θεσμική και μάλιστα πολύ σημαντική, επομένως δεν μπορεί να είναι σχολιαστής ο κ. Πανούσης», πρόσθεσε.

10

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

LiFO politics / «Η ελληνική εργατική τάξη βρίσκεται σε μια διαρκή διαδικασία αναγέννησης»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον ιστορικό και υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Αριστεράς, Κωστή Καρπόζηλο, για τη γέννηση του ελληνικού εργατικού κινήματος και τους πρωτεργάτες του.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρζίσει από αύριο

Πολιτική / Φλωρίδης: Ο ΣΥΡΙΖΑ παραπλανά τον κόσμο- Ο Ποινικός Κώδικας που ψήφισε η ΝΔ αρχίζει από αύριο

Ο Γιώργος Φλωρίδης έκανε ειδική αναφορά στο τι ίσχυε με τον Κώδικα του 2019 επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τι θα ισχύσει από αύριο, οπότε θα εφαρμοστεί ο Κώδικας που ψηφίστηκε προ διμήνου από την κυβέρνηση της ΝΔ
NEWSROOM

σχόλια

6 σχόλια
Θέμα για το τπτ πάλι. Η τρίχα τριχιά και ευκαιρία για διαγωνισμό του πόσο αριστερός είναι ο καθένας. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω ότι ο Πανούσης με το σχόλιο του στηλιτεύει τον μηδενισμό ή ουτοπισμό που ενυπάρχει σε κομμάτι της Αριστεράς. Άλλο μία δημοκρατική αστυνομία και άλλο να μην υπάρχει καθόλου αστυνομία και ασφάλεια. Ως εκ τούτου δεν καταλαβαίνω γιατί δεν κατάλαβε ο Φίλης, (ο Μπαλτάς και ο Παρασκευόπουλος κατάλαβαν νομίζω από τα σχόλια του). Η Μακρή δεν περίμενα να καταλάβει, αλίμονο.
Μα εκεί ακριβώς είναι η πλάκα! "Σε δύο στρατόπεδα" - λέει - ο ΣΥΡΙΖΑ, με μια σημαντική λεπτομέρεια: το δεύτερο το αποτελούν ο Φίλης και η... Μακρή!Πρόκειται καθαρά περί εμφυλίου..! :D
Ειναι αυτο που λεω εδω και καιρο:ο συριζα βγαζει τωρα ολα τα ιδεολογικα του κομπλεξ και καταστρεφει ο,τι εχει απομεινει απο την ερημη τουτη χωρα,ο,τι σωστο ειχε γινει τα τελευταια χρονια.Δεν μπορει λογω ιδεοληψιας να ανεχομαστε παραβατικες συμπεριφορες:ο συριζα οταν μιλουσε για τους χρυσυγιτες,τους τζοχατζοπουλους κτλ εσκιζε τα ιματια του,οταν μιλαμε για τις ανομιες των αναρχοαριστερων κουκουλοφορων ξαφνικα εχει αποψεις ηπιες,αντιφατικες,προσπαθει να δικαιολογησει το παρανομο και το παραλογο.Ο συριζα πρεπει επιτελους να μαθει δυο πραγματα:αφενος η χωρα δεν κυβερναται με ιδεολογικα κομπλεξ και ιδεοληψιες που επιτρεπουν την ανομια και την διαφθορα α λα καρτ αφετερου η καλη επικοινωνιακη πολιτικη καποια στιγμη παντα καταρρεει και τοτε θα φανει η γυμνια της πολιτικης τους.Με ιδεολογηματα ξεπερασμενα και περιθωριακα (ακομα κι αν η επικοινωνια τα εμφανιζει χρησιμα και δημοφιλη) δεν ασκειται υπευθυνη και οφελιμη πολιτικη.
Πρώτον: βάζεις στ' αλήθεια τα παραστρατιωτικά παληκάρια της Χρυσής Αυγής, με τα μαχαίρια τους και τα λοστάρια τους και τα ξυρισμένα κεφαλάκια τους, και που σφάζουν αποδεδειγμένα κόσμο στους δρόμους - τους βάζεις αυτούς στον ίδιο ντορβά με τους "αναρχικούς" που πέταξαν φυλλάδια στη Βουλή?Δεύτερον: όλοι ξέρουμε ότι είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους, οι "αναρχικοί" του Ρουβίκωνα που το τελευταίο διάστημα καταλαμβάνουν Ρ/Φ σταθμούς, Νομικές σχολές, γραφεία ΣΥΡΙΖΑ κλπ δεν είναι αναρχικοί αλλά "αναρχικοί"-πιόνια του απερχόμενου συστήματος που παλεύει να επιβιώσει. Οι μόνοι που πιστεύουν το αντίθετο είναι είτε βραδύνοες είτε εγκάθετοι.
@Nocifer "όλοι ξέρουμε ότι είτε εν γνώσει τους είτε εν αγνοία τους, οι "αναρχικοί" του Ρουβίκωνα που το τελευταίο διάστημα καταλαμβάνουν Ρ/Φ σταθμούς, Νομικές σχολές, γραφεία ΣΥΡΙΖΑ κλπ δεν είναι αναρχικοί αλλά "αναρχικοί"-πιόνια του απερχόμενου συστήματος που παλεύει να επιβιώσει"Επειδή σε βλέπω πολύ σίγουρο πες μας κι εμάς τι αποδείξεις έχεις γι αυτά που ισχυρίζεσαι. Μη μας αφήνεις στα σκοτάδια...
Είναι πλέον σαφές ότι οι κουκουλοφόροι είναι "παιδιά" του ΣΥΡΙΖΑ. Μπαίνουν όπου θέλουν και κανένας δεν τους ενοχλεί από την κυβέρνηση αφού δεν μπορούν να εναντιωθούν στους δικούς τους. Και αυτούς που μπήκαν στη Βουλή τους πήγαν μέχρι το τμήμα εξακρίβωσαν ότι είναι δικοί τους και τους άφησαν. Ξέφραγο αμπέλι η χώρα με την Αριστερά του Τίποτα. Και φυσικά η Χρυσή Κωνσταντοπούλου έχοντας κάνει τις υπόγειες συμφωνίες με την Χρυσή Αυγή τους καλύπτει γνωρίζοντας ότι η εγκληματική οργάνωση (Χρυσή Αυγή) δεν θα κάνει τίποτα, με αντάλλαγμα τί άραγε.
Πάλι καλά που εσύ και τα 31 τζιμάνια που σου έχουν δώσει "λάικ" αποτελείτε μια θλιβερή και ασήμαντη μειοψηφία.Συνεργασία της Κωνσταντοπούλου με τη Χρυσή Αυγή, συνεργασία αναρχικών με το ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα... σνιφ, σνιφ... θεωρία των δύο άκρων μυρίζομαι...Αν μη τι άλλο, με αυτές τις "θεωρίες" κάνετε εμάς τους υπόλοιπους να γελάμε!