Κοτζιάς: Η Ελλάδα σε ρόλο γέφυρας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ

Κοτζιάς: Η Ελλάδα σε ρόλο γέφυρας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
0

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο «γέφυρας» μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρωσίας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Μιλώντας ειδικότερα για την Ελλάδα, είπε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ότι «εμείς ποτέ δεν διεξαγάγαμε πολέμους ο ένας εναντίον του άλλου, δεν έχουν υπάρξει ποτέ αντιτιθέμενες δυνάμεις, δεν είχαμε ποτέ κανενός είδους αρνητικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν μεταξύ κρατών-μελών της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως είμαστε η χώρα που θα μπορούσε να παίξει το ρόλο μιας "γέφυρας"». Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος όχι μόνο είναι μέλη της ΕΕ, αλλά ούτε διανοούνται να αποχωρήσουν από την ένωση, ενώ πρόσθεσε ότι ιστορικά οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει σχέσεις με τις χώρες των BRICS.

Όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι η στάση της Αθήνας κατά των κυρώσεων ανάγκασε τις Βρυξέλλες να ακούσουν Ελλάδα για πρώτη φορά σε πενήντα χρόνια. «Τα τελευταία 50 χρόνια, η Ελλάδα δεν είχε φωνή στις Βρυξέλλες, καθώς δεν υπήρχαν αυτιά να την ακούσουν. Νομίζω ότι ξεκινώντας από τις 29 Ιανουαρίου, όταν συζητήσαμε τα θέματα των τομεακών κυρώσεων (κατά της Ρωσίας), τα αυτιά των Ευρωπαίων άνοιξαν και τώρα εμείς, με σεβασμό στα άλλα κράτη-μέλη, συμβάλλουμε στη δημιουργία της ευρωπαϊκής πολιτικής» είπε.

Τόνισε επίσης πως «στη Αθήνα σταματήσαμε να σκεφτόμαστε ότι υπάρχει μια ευρωπαϊκή πολιτική χωρίς εμάς, η οποία θα φθάνει από τις Βρυξέλλες σ' εμάς» και πρόσθεσε πως η ΕΕ πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τα συμφέροντα της Ελλάδας.

«Πιστεύουμε ότι αυτό που χρειάζεται είναι η σταθεροποίηση της ειρήνης στην Ουκρανία και η Ευρώπη δεν πρέπει να έρθει σε ρήξη των σχέσεών της με τη Ρωσία, ενώ και η Ρωσία θα πρέπει επίσης να αποφύγει ενέργειες που δεν οδηγούν σε σχέσεις εμπιστοσύνης με την Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε, τονίζοντας ότι «πιστεύουμε πως σε μακροπρόθεσμη προοπτική, η Ρωσία πρέπει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και δεν θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα σύστημα ασφαλείας κατά της Ρωσίας».

Σύμφωνα με το Sputnik «ο υπουργός υπενθύμισε τον αρχαίο ελληνικό μύθο για τον Δία που απαγάγει την όμορφη Ευρώπη, κόρη της Μεσογείου, και τη μεταφέρει στα όρη της Κρήτης». «Χωρίς αυτή την απαγωγή, η Ευρώπη δεν θα υπήρχε σήμερα», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε και στην επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο από την Ελλάδα κατά της ΠΓΔΜ. Είπε πως τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε μια κατάσταση όπου οι μόνοι νικητές ήταν μερικοί ολιγάρχες που ασκούσαν λαθρεμπόριο πρώτων υλών. Ο υπουργός σχολίασε ακόμη ότι οι οικονομικές κυρώσεις είναι άχρηστες στην προσπάθεια να αναγκαστεί μια άλλη χώρα να αλλάξει πολιτικά κίνητρα, υπογραμμίζοντας πως «στην ιστορία των διεθνών σχέσεων υπάρχουν κυρώσεις, οι οποίες πράγματι λειτούργησαν, αλλά μόνο υπό την έννοια ότι διευκόλυναν ή οδήγησαν σε διαπραγματεύσεις. Όπως έχω ήδη πει, στις περισσότερες περιπτώσεις οι κυρώσεις δεν είναι αποτελεσματικές, ιδιαίτερα όταν πηγάζουν από μια έκρηξη θυμού ή την επιθυμία να υποταχθεί η απέναντι πλευρά».

Τέλος, αναφερόμενος στον νέο αγωγό φυσικού αερίου που σχεδιάζει η Μόσχα στη θέση του South Stream, δήλωσε ότι η Ελλάδα σκοπεύει να αποτελέσει έναν συνδετικό κρίκο, συμπεριλαμβανομένων των ιδεών που αφορούν τον αγωγό που έρχεται από την Τουρκία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM