"Γελάσαμε που οι Έλληνες παρουσίασαν την ήττα τους ως νίκη, αλλά δεν δώσαμε συνέχεια"

"Γελάσαμε που οι Έλληνες παρουσίασαν την ήττα τους ως νίκη, αλλά δεν δώσαμε συνέχεια" Facebook Twitter
«Το κείμενο της συμφωνίας μιλά από μόνο του»
29

Σε μια ενδιαφέρουσα ανταπόκρισή του από το Βερολίνο για την εφημερίδα Το Βήμα, ο Νίκος Χειλάς αναφέρει ότι σύμφωνα με πηγές από το περιβάλλον του Σόϊμπλε υπάρχει πλέον μια διάθεση ειλικρινούς ανοχής ως προς τις κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης.

«Όταν λέμε, ότι αποδεχόμαστε μια μέγιστη δυνατή ευελιξία εκ μέρους της Αθήνας εντός του τρέχοντος προγράμματος, το εννοούμε στα σοβαρά. Όπως εννοούμε στα σοβαρά, ότι συμφωνούμε και με την πρόταση του έλληνα υπουργού για διατήρηση του 70% του σημερινού προγράμματος και την αντικατάσταση του 30% με μέτρα που θα επιλέξει ο ίδιος». Πάντα υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι τα νέα μέτρα θα είναι «δημοσιονομικά ουδέτερα», δεν θα γίνονται δηλαδή εις βάρος του ελληνικού προϋπολογισμού, ή των χρημάτων των δανειστών.

«Το βασικό για μας ήταν η αναγνώριση του τρέχοντος προγράμματος» έλεγε η ίδια γερμανική πηγή. Από την στιγμή που η Αθήνα προχώρησε σε αυτό, πρόσθεσε, «δεν είχαμε κανένα λόγο πλέον να φαινόμαστε σκληροί».

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ του ο Νίκος Χειλάς αναφέρει ότι το περιβάλλον του κ. Σόιμπλε κατέγραψε με αρκετή δόση ειρωνείας την προσπάθεια του κ.Βαρουφάκη και του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσουν το αποτέλεσμα του Eurogroup σαν δική τους νίκη. «Γελάσαμε ακούγοντας το, αλλά δεν θελήσαμε να του δώσουμε συνέχεια» είπε η πηγή. «Το κείμενο της συμφωνίας μιλά από μόνο του» είπε. Παράλληλα όμως παραδέχθηκε, ότι η νέα κυβέρνηση έδειξε ένα σθένος στις διαπραγματεύσεις, που ήταν εντελώς ανύπαρκτο στις προκατόχους της.

29

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

13 σχόλια
Γελαει ο χερ Σοιμπλε που, για μια ακομη φορα .......ξεγελασε του Ελληνες ξεχνοντας ο,τι πισω απο την επιτυχια αυτης της συμφωνιας κρυβεται η τυχη ενος Λαου.Κατσουφιαζει ομως, οταν του του θυμιζουν την φρικη και τον ολεθρο που σκορπισαν οι κοντινοι του προγονοι στην χωρα μας, λεηλλατοντας,σφαζοντας( ακομη και βρεφη),καιγοντας χωρια ολοκληρα,εκτελοντας φιλησυχους ανθρωπους.Δεν θελει να αποπληρωσει το κατοχικο δανειο που με το ετσι θελω πηραν οι ναζιστες προγονοι του.Δεν θελει ουτε καν να θυμαται το αιμα που εχυσαν οι Χιτλερικοι κοντινοι του προγονοι.Αντιθετως θελει να κρυβει τον Χριστοφορακο με τις μιζες και την κλοπη του δημοσιου χρηματος, που εγινε επι των ημερων του,θελει να μας πουλα υποβρυχεια που...γερνουν,αχρηστα οπλικα συστηματα,πολιτικους που να μην του ......αντιμιλουν,αλλα να ειναι του δογματος,<< ναι σε ολα>>, (δυσαρεστη εκπληξη η νεα κυβερνηση και ο....αναιδης Βαρουφακης).Η ΕΛΛΑΔΑ χερ, ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ,γιατι εκανε ενα μικρο ,αλλα ουσιαστικο βημα,και αυτο ειναι η αλλαγη πολιτικης απο την βαρβαρη λιτοτητα των αδυνατων,στην ισονομια της Δημοκρατιας και του δικαιου Κρατους.Σου προτεινω λοιπον μετα τα χαμογελα,να ρθεις στην Ελλαδα και να επισκεφθεις μερικα μερη οπως την Κανδανο,τα Καλλαβρυτα,το σκοπευτηριο της Καισαριανης και αλλα πανπολλα μερη, οπου οι Ναζιστες ......μεγαλουργησαν(νομιζω οτι μετα θα σου φυγει το....χομογελακι και ισως......(και ισως )αρχισεις να σεφτεσαι και αλλα πραγματα εκτος απο μνημονια και συμφωνιες με το......πιστολη στον κροταφο του αντιπαλου.
Αλήθεια πιστεύει κανείς πως οι γερμανοί ενδιαφέρονται για τις πωλήσεις τους εδώ, στη φτωχή Ελλάδα? Αν τους ενδιέφερε κάτι τέτοιο, δε θα μας άφηναν να εξαθλιωθούμε κατ' αυτόν τον τρόπο....
Αν ακούσεις στο χωριό σου να λένε "ήρθε μια παρέα γερμανών και έψαχνε οικόπεδα" ή το καλοκαίρι όπως θα τρως το fastfoodάκι σου το μεσημέρι σε κάποια παραλία ακούσεις το μαγαζάτορα να λέει "Ρε Τάκη, ξέρεις εσύ κανέναν να πουλάει οικόπεδα εδώ τριγύρω; Κάτι γερμαναράδες πέρασαν και ρώτησαν δυο φορές", τότε μάλλον θα καταλάβεις πόσο τους αρέσει η φτωχή Ελλάδα. Όταν ήρθε ο καιρός μου να επιλέξω δεύτερη ξένη γλώσσα να μάθω, μάντεψε ποια μου πρότειναν όλοι "αφού τόσοι γερμανοί έρχονται τα καλοκαίρια". Και σαν παιδί αλήθεια, αυτό θυμάμαι. Πίτα σε γερμανούς οι παραλίες. Τώρα που μας δανείζουν πολλά, δεν θέλουν να έρχονται όπως παλιά, μάλλον γιατί μας δίνουν έτσι κι αλλιώς λεφτά, σου λέει μη μας δώσουν κι εξτρά από τον τουρισμό. Αν πέσουν κι άλλο οι τιμές των ακινήτων, αν -ακόμα περισσότερο- επενδύσουν και σε ξενοδοχειακές μονάδες σε αρκετά σημεία, μυρίζει επιστροφή γερμανικού τουρισμού στη χώρα. Δε θα μου φανεί και καθόλου, μα καθόλου περίεργο να θελήσουν να χωθούν και στην εκμετάλλευση πετρελαίου, αν ποτέ φτάσουμε σε σημείο να δούμε στην πραγματικότητα τα περίφημα "ελληνικά κοιτάσματα" στην πράξη. Μέχρι τώρα ξέρουμε, ότι υπάρχουν, αλλά στην πράξη το μόνο που έχω ζήσει ως τώρα από πετρέλαιο-αέριο είναι κάτι πλατφόρμες έξω από την Καβάλα, τις οποίες έχω να δω από τότε που πήγαινα Νηπιαγωγείο.
Κοίτα να δεις σύμπτωση! Και εμείς γελάμε με τους Γερμανούς πολιτικούς που παρουσιάζουν την συμφωνία ως δική τους νίκη! Πληροφορίες που λένε ότι το email Χαρδούβελη το έχει κάνει χαρταετό ο Σόιμπλε διαψεύδονται ως ψευδείς!
«δεν είχαμε κανένα λόγο πλέον να φαινόμαστε σκληροί». Τελικά είναι ή φαίνονται σκληροίή τα πάντα γίνονται για το «φαίνεσθαι»!!!γιατί μου δείχνει ότι όποιος το είπε αυτό είναι «φτερό στον άνεμο»???Ευχαριστώ που προσέξατε το σχόλιοΠηγή: www.lifo.gr
Ο Σοιμπλε (Τσουκάτος της Γερμανιας - πιαστηκε με την βαλιτσα στο χερι) ειναι εξισου αθλιος με τους τοπικους πολιτηκαντηδες.Απλα ηγειται μιας οικονομικης μηχανης, που επιφερει τον ολεθρο (βλ. υπερβολικα - και συμφωνα με τις συνθηκες - εμπορικα πλεονασματα της Γερμανιας) σε μια Ευρωπη σε συγχιση.Δεν χρειαζεται να δινουμε σημασια στο τι λεει ο Σοιμπλε και ο καθε πολιτικαντης, το συμπερασμα απο τις τελευταιες μερςε ειναι οτι αν ζησουμε να fight another day (οταν βγουν οι Ποδεμος πχ) ειναι το καλυτερο που μπορουμε να κανουμε υπο τις συνθήκες...
Ο Σοιμπλε ειναι αυτος που ειναι.Οχι απλα αυτο το οποιο φοβοντουσαν οι περισσοτεροι,αλλα,προφανως, κατι πολυ χειροτερο.Ομως αυτο δεν αλλαζει τιποτα.Αυτον εχουμε απεναντι μας,αυτον φροντισαμε να "αναβαθμισουμε" ,με τον ερασιτεχνισμο μας, απο "αντιπαλο" σε "εχθρο".Και αυτον θα πρεπει να αντιμετωπισουμε.Ας σκεφθουμε ,λοιπον,λογικα.Οταν καποιος αντιπαλος,ας πουμε,στο ποδοσφαιρο, εχει αποφασισει οχι απλα να σε κατανικησει,αλλα να σε τσακισει,να σε λυωσει,τι πραττεις ;Αν μπορεις να τον νικησεις επιτιθεμενος,εστω και παιρνοντας ρισκο,το επιδιωκεις με καθε τροπο.Αν δεν προκυπτει λογικα καμμια τετοια πιθανοτητα,τοτε "παιζεις φουλ αμυνα",ελπιζοντας να βγαλεις καποιο γκολ στις ελαχιστες αντεπιθεσεις σου.Η,αν και αυτο δεν ειναι εφικτο,τουλαχιστον να "αποσπασεις την ισοπαλια".Τριτη λυση δεν υπαρχει.Τωρα θα μου πειτε αν ειναι ολοφανερο οτι μονον με φουλ αμυνα εχεις καποιες ελπιδες ,αλλα ο προπονητης της ομαδας,για δικους του λογους, επιμενει να παιξει φουλ επιθεση ,τοτε τι γινεται ;Μα ειναι πολυ απλο.Ο προεδρος της ομαδας οφειλει να του δωσει αυστηρη εντολη να παιξει φουλ αμυνα,ειδ'αλλοιως θα τον απολυσει και θα τον αντικαταστησει αμεσως,και σιγουρα πολυ πριν τον "μεγαλο τελικο".Ακομη και με τον βοηθο του,αν δεν βρισκει στα γρηγορα κατι καλυτερο.Ο οποιος"βοηθος",αν μη τι αλλο,θα εφαρμοσει επακριβως τις -λογικες- οδηγιες του Προεδρου.Θα μου πειτε "γινονται αυτα τα πραγματα" ;Στο ποδοσφαιρο,βεβαιως.Αρκετα συχνα.Και ,κατα κανονα,φερνουν και αποτελεσμα.Στην πολιτικη δεν ειμαι βεβαιος.Ισως,ομως,και να γινονται."Θα δειξει".
Ισως και να συμφωνουσα μαζι σου εαν ημουν Αγγλος, οπως ο Gary Lineker που το ειχε πει αυτο.Ομως,καλως η κακως,οχι μονον δεν ειμαι,αλλα και υπο ποδοσφαιριστων ,και δη Αγγλων,λεγομενα,μονον "σοφιες" δεν τα θεωρω.
Αυτο όλο το σκηνικό με τις δηλώσεις και από εδώ και από εκεί ειναι πράγματι εντελώς περιττό και χρησιμεύει μόνο για εσωτερική κατανάλωση και εδώ και εκεί. Οι εδώ νιώθουν το ΕΑΜ να ξυπναει μέσα τους και οι από κει επιβεβαιώνουν την οικονομική ηγεμονία τους και τρέφουν τον εγωισμό τους.Αχρηστη διαδικασία και σε ένα βαθμό επικίνδυνη για την Ευρώπη. Εάν είναι να ανασύρει καθε λαός τι ζόρια τραβούσε με τον άλλο να το δυαλύσουμε το μαγαζι να τελειώνουμε και με τις θεωρίες. Αυτο που με ενοχλεί όμως ειναι σε δηλώσεις από διαφορετικές πλευρές και με διαφορετικό υφος πχ Γιούνκερ, Μοσκοβισι, αφήνουν ρε παιδί μου πάντα αυτή τη σκια οτι είμαστε τα "σπαστικά" της Ευρώπης.http://www.lifo.gr/now/politics/61331όχι με την έννοια όμως οτι χαλάμε τη σούπα τους εισάγοντας κατι καινούριο ή ριζοσπαστικό αλλά λιγο μας τη λένε στο στυλ, δε φτάνει που τα κάνετε όλα εκ του προχείρου, δε φτάνει που δεν τα διορθώνετε... μες στη γκρίνια συνέχεια και ολο φταινε οι αλλοι.Και μια αλήθεια σε όλα αυτά νομίζω οτι την αναγνωρίζουμε, ο καθένας μας σε διαφορετικό βαθμό και από άλλη οπτική, αλλά ας παραδεχτούμε δε φταίνε μονο οι έξω ή οι πολιτικοί μας, οι πρώην και οι επόμενοι. Ο καθένας μας εχει και τη δική του ατομικη ευθύνη που συμβάλλει στην γενικότερη.
''η νέα κυβέρνηση έδειξε ένα σθένος στις διαπραγματεύσεις, που ήταν εντελώς ανύπαρκτο στις προκατόχους της'': καρφάρα για τους προηγούμενους..... Και θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα μία απάντησή τους για το άδειασμα του κ. Σόιμπλε....
Αυτό που οι Γερμανοί, ο Σόιμπλε, ο υπουργός εξωτερικών και οι περισσότερες εφημερίδες τους, κάθονται και μας ειρωνεύονται ή μας προσβάλλουν με τα λόγια τους, ΑΛΛΑ εδώ στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιοι που υποστηρίζουν ότι εμείς τους βρίζουμε και θα έπρεπε να μιλάμε καλύτερα στον μεγαλύτερο δανειστή μας, με ξεπερνάει. Οι Γερμανοί, θέλουν δε θέλουν να το παραδεχτούν, έχουν σκάσει που τολμήσαμε να βγάλουμε άλλη κυβέρνηση απ'αυτή που γούσταραν!
Δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά οι Γερμανοί θέλουν μια Ελλάδα ισχυρή, με βιώσιμο χρέος, και με μεγάλο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και για να καταναλώνει. Σταματήστε τις θεωρίες περί Ράιχ και τις θεωρίες συνομωσίας.
Μα είτε μια Ελλάδα πτωχευμένη(τέλος π'άντων) είτε μιαΕλλάδα ανεπτυγμένη, οι Γερμανί θα θέλαν μια Ελλάδα καταναλώτρια και φτωχότρη. Τουτέστιν μια Ελλάδα για την Γερμανία. Και όχι ότι έτσι είναι οι Γερμανοί, απλά μόνο μέσω της Γερμανίας μπορεί να επιτευχθεί αυτό. Χωρίς να θέλω να ανοίξω συζ΄τηση περί πραγμάτων που θα χαρακτηρίζονταν ουτοπικά, οι Γερμανοί(και ότι σημαίνει αυτό το "οι Γερμανοι") θέλουν μια Ελλάδα ελεγχόμενη, τουτέστιν χρεωμένη. Λογικό. Σε ποιον τώρα να χρεώσεις την εθνοδιάσταση της ευρωπαικής ένωσης; Εδώ σε θέλω!
Ανεργία, παιδικός υποσιτισμός, πάνω απο 60.000 επιχειρήσεις κλειστές μόνο στην Αττική, κτλ, κτλ.Επίσης Ουκρανική κρίση, άνοδος των ακροδεξιών σε όλη την Ευρώπη και πολλά ακόμη που αποδυκνείουν το πεφωτισμένο της Γερμανικής ηγεσίας με υπέρλαμπρο τρόπο...Πιστεψε με, η Φρανκφούρτη ποσώς ενδιαφέρεται για το πόσο καταναλώνουν τα Βαλκάνια.
Επειδή θαύματα δεν γίνονται και η Γερμανία το ξέρει καλά αυτό, δεν περιμένει κάτι τέτοιο στο εγγύς μέλλον. Μέχρι να ορθοποδήσει ξανά η οικονομία, θέλει πρωτίστως να της βγουν οι επενδύσεις της εδώ.
Εμεις θα επρεπε να θελουμε μια Ελλαδα να παραγει καιοχι να καταναλωνει παρασιτικο, που οταν τα λεφτα τελειωνουν να μετατρεπεται σε αποικια χρεους.Οι Γερμανοι τωρα θελουν ενα ωραιοτατο προτεκτορατο.
Αν το θέλανε αυτό, θα μας βοηθούσαν στο να βάλουμε τέλος στη λιτότητα και θα προωθούσαν την ανάπτυξη. Με τόσους ανέργους και τόσους κάτω απ'το όριο της φτώχειας, πως ακριβώς ονειρεύονται οι Γερμανοί μια ισχυρή Ελλάδα; Θα σου πω τι θέλουν. Να τους έχουμε αιωνίως ανάγκη, να μη σταθούμε ποτέ στα πόδια μας για να μας εκμεταλλεύονται και φυσικά όλος ο δημόσιος πλούτος να είναι διαθέσιμος για τις γερμανικές εταιρίες στην πιο συμφέρουσα τιμή(δλδ ξεπούλημα).
"οι Γερμανοί θέλουν μια Ελλάδα ισχυρή, με βιώσιμο χρέος, και με μεγάλο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, και για να καταναλώνει"Έτσι ακριβώς. Και όχι απλώς να καταναλώνει, αλλά να αγοράζει κυρίως Γερμανικά προϊόντα, όπως αυτοκίνητα. Όπως έκανε όλα τα χρόνια πριν την κρίση, τότε που οι Ελληνάρες αγοράζανε Volkswagen, BMW και δεν συμμαζεύεται, και κανείς δεν μιλούσε ούτε για Κατοχικό Δάνειο ούτε για τίποτε. Αφήστε τις υποκρισίες, παρακαλώ--γελάει όλη η Ευρώπη (και όχι μόνο) μαζί μας.
Kαι μόνο που η πόλωση δημιουργείται στο δίπολο Γερμανία-Ελλάδα (με όσες κακές μνήμες ξυπνάει από την Κατοχή και όσα διδαχθήκαμε στα σχολεία ή ακούσαμε από τους παπούδες μας) δείχνει ότι προκειται για εσωτερική κατανάλωση.Ο μέσος Γερμανός δεν μισεί την Ελλάδα, όπως το πρόβλημά μας δεν είναι η Μέρκελ και ο Σόϊμπλε. Κατα σειράν εναντιώσης στα "θέλω" μας είναι η Φιλανδία κι η Ολλανδία που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα γύρω από την Γερμανία, ακολουθώντας την πολιτική που ευνοεί τα γερμανικά κεφάλαια και εμπορικά συμφέροντα. Αλλά βέβαια δεν έχουμε πολεμήσει "αέρα πατέρα" με αυτούς τους λαούς, οπότε δεν παίζει να σκαρφιστούμε μια ιστορία "κακών" για να τους "φορτώσουμε"! (Και με αυτό δεν εννοώ την κυβέρνηση καθεαυτή, αλλά το σύμπλεγμα δημόσιας "κατακραυγής" που στρέφεται συστηματικά κατά των Γερμανών, πχ. το σκίτσο της Αυγής που ήταν σε πολλαπλά επίπεδα απαράδεκτο, τους πηχιαίους τίτλους που εικονίζουν τους Γερμανούς ηγέτες -ιδιαίτερα τον Σόϊμπλε που το ευνοεί και η φάτσα του- να μας ειρωνεύονται, παίρνοντας μια φράση που θα γίνει αλίμονο viral και αλλοιώνοντας το γενικότερο περιεχόμενο κ.α.). Επιπλέον ο μέσος Σλοβένος αναρωτιέται γιατί εφόσον το δικό του βιωτικό επίπεδο είναι χαμηλότερο του δικού μας (έστω και μετά την τερατώδη λιτότητα που υφιστάμεθα μέχρι πρότινος) πρέπει να συνεισφέρει για την διάσωσή μας. Αυτό δεν το λέω στον αέρα, το λέω γιατί όντως Σλοβένοι απλοί πολίτες το αναρωτιούνται, όπως προκύπτει από διαπροσωπική αλληλογραφία και σχολιασμό σε διεθνή sites. Είναι δύσκολο να μας πάρουν στα σοβαρά όταν η ρητορική μας -βλέπε άνωθεν- διαθέτει χαρακτήρα εκδικητικό και κάποιες φορές "αλαζονικό" (το περίφημο "μας χρωστάνε" το οποίο φυσικά χρησιμοποιούν κατά κόρον συγκεκριμένες πολιτικές φατρίες που καπηλεύονται την ελληνολατρεία για να επιφέρουν χαρακτήρα συνωμοσιολογίας). Xάνουμε το δίκιο μας με την εμμονή σε μια λογική του "Οι Γερμανοί ξανάρχονται" ακριβώς γιατί η δική τους γραμμή (εντέχνως) δεν μοιάζει διασπαστική της Ε.Ε. ενώ η δική μας μοιάζει. Στην πολιτική κόνιστρα το φαίνεσθαι είναι το ίδιο σημαντικό με το είναι, αντίθετα με τα οικονομικά όπου τα νούμερα μιλούν μόνα τους. Δυστυχώς οι χειρισμοί ως τώρα μοιάζουν να μην έχουν πιάσει τον σφυγμό ούτε του ενός (πολιτικού, επικοινωνιακού σκέλους) ούτε του άλλου (πραγματιστική θεώρηση των μεγεθών). Σε κάθε περίπτωση ελπίζω και εύχομαι οι χειρισμοί που έπονται θα αποδώσουν χωρίς να απαξιωθούμε ως χώρα. Προσωπικά βρήκα το κείμενο του Γιούνκερ εξαιρετικά διεισδυτικό και διδακτικό για το πώς μπορούμε αφ'ενός να κατανοήσουμε την εικόνα που δίνουμε προς τα έξω, αφ'ετέρου να διορθώσουμε όσα μας καταμαρτυρούν και όντως ισχύουν (γιατί ασφαλώς δεν ισχύουν όλα όσα ακούγονται).
Αλήθεια; Και ποια κυβέρνηση "γούσταραν"; Μήπως την Χρυσή Αυγή; Έχει γεμίσει ο τόπος γελοιογραφίες και γελοιότητες με τους ναζί και τους γερμανούς, αλλά οι πραγματικοί ναζί είναι στο δικό μας κοινοβούλιο.
Τι σχέση έχει η χρυσή αυγή; Οι Γερμανοί θέλουν ανθρώπους να συνεννοούνται. Και σ' αυτό η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ τους βόλεψε και με το παραπάνω! Αυτή την κυβέρνηση γούσταραν και το ξέρουμε όλοι. Άντε βάλτε και ποτάμι μέσα που είναι σε παντελώς ίδια λογική!