Κρούγκμαν: Η Ελλάδα τα πήγε καλά

Κρούγκμαν: Η Ελλάδα τα πήγε καλά Facebook Twitter
EPA/ORESTIS PANAGIOTOU
3

«Τώρα που η κατάσταση έχει λίγο ηρεμήσει, μπορούμε να δούμε με ψυχραιμία τη συμφωνία -αν πρόκειται πραγματικά για μια συμφωνία που θα επιβιώσει αύριο, γεγονός που κάποιοι αμφισβητούν», γράφει σήμερα στους New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, για την ανακοίνωση του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.  «Είναι όλο και περισσότερο σαφές ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε σημαντικά καλύτερη κατάσταση, τουλάχιστον προς στιγμήν», προσθέτει.

«Η κύρια δράση, πάντα, περιλαμβάνει το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα - πόσο περισσότερο θα πρέπει να αυξήσουν τα έσοδα ώστε να μπορούν να ξοδεύουν και σε άλλα πράγματα εκτός από τόκους; Το ερώτημα τις τελευταίες ημέρες ήταν αν οι Έλληνες θα αναγκάζονταν να συμφωνήσουν να αποβλέπουν σε πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα υπό την απειλή της ώθησης σε άμεση κρίση. Και δεν αναγκάστηκαν», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον διάσημο οικονομολόγο «η Ελλάδα κατάφερε να αποτρέψει μια πιστωτική κρίση και ακόμα χειρότερα την πιθανότητα να τραβήξει η ΕΚΤ την πρίζα από τις ελληνικές τράπεζες. Και το έκανε αυτό ενώ απέφυγε τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015».

Ο Κρούγκμαν υποστηρίζει πως το επόμενο βήμα θα γίνει σε τέσσερις μήνες από τώρα, όταν η Ελλάδα θα προτείνει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. «Δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει, αλλά τίποτε από όσα συνέβησαν δεν αποδυναμώνει την ελληνική θέση για τον επόμενο γύρο. Ας υποθέσουμε πως η Γερμανία ισχυρίζεται ότι μια ασαφώς διατυπωμένη διάταξη πρέπει να ερμηνευθεί ως στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα στο 4,5%. Η Ελλάδα θα πει όχι, θα το αρνηθεί - και μετά τι; Μερικά χρόνια πριν, όταν όλοι στην Ευρώπη πίστευαν απόλυτα στη λιτότητα, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε αντιμετωπίσει αντίποινα, εξαιτίας θεμάτων διατύπωσης, όχι τώρα».

«Έτσι, η Ελλάδα έχει κερδίσει χαλαρούς όρους για το τρέχον έτος, και χώρο για να ανασάνει στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη μάχη που έχει μπροστά της. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα», καταλήγει το άρθρο.

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ ΑΡΒΕΛΕΡ ΠΕΘΑΝΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ

Πολιτική / Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά την κορυφαία βυζαντινολόγο και ακαδημαϊκό

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 100 ετών   - «Με δίδαξε τη σημασία του έργου και του αποτελέσματος. Ώστε το “αν” να γίνεται “να”, όπως μου έλεγε η ίδια», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
THE LIFO TEAM
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 200 ΒΕΛΓΟΣ ΣΥΛΛΕΚΤΗΣ

Πολιτική / Καισαριανή: Δρομολογούνται διαδικασίες από το ΥΠΠΟ για τις φωτογραφίες με τους 200 εκτελεσθέντες - Τι λέει ο συλλέκτης που τις έχει

Όσα φανέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης - Ανοιχτός σε διάλογο με τις ελληνικές Αρχές δηλώνει ο Βέλγος συλλέκτης
THE LIFO TEAM