«Friendly exit» προτείνει στην Ελλάδα ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν

«Friendly exit» προτείνει στην Ελλάδα ο Ζισκάρ ντ’ Εστέν Facebook Twitter
5

Ένα «friendly exit», προτείνει στην Ελλάδα ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν ο οποίος ήταν εκείνος που υπέγραψε τη συμφωνία εισόδου της χώρας στην Ε.Ε. μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Όπως λέει στην εφημερίδα Les Echos η Ελλάδα «πρέπει να βγει από την ευρωζώνη διότι «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της, παρά επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί».

«Το θεμελιώδες θέμα είναι εάν η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να επανεκκινήσει και να ευημερήσει με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική. Αλλά αντί να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα ουσίας και να δώσουν απάντηση, οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται στο ελληνικό χρέος» δηλώνει.

Ο κ. ντ’ Εστέν προτείνει να αποκτήσει η χώρα ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί και αναφέρει ότι αυτή η εκδοχή «πρέπει να αντιμετωπισθεί με ηρεμία, ψύχραιμα» καθώς είναι «προς το συμφέρον της ίδιας της Ελλάδας. Είναι παράλογο να λέμε ότι αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτυχία της Ευρώπης».

Σημειώνει ότι η Ελλάδα που έχει τη θέση της στην Ε.Ε. το μόνο που θα έκανε είναι να βρεθεί με χώρες όπως «το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία κλπ, που δεν  υιοθέτησαν το ευρώ".

«Αυτό εγώ θα το ονόμαζα "friendly exit", έξοδο σε φιλικό πνεύμα» συνεχίζει ο Ζισκάρ ντ΄Εστέν, τονίζοντας ότι αυτό θα την προετοίμαζε να ξαναμπεί στο ευρώ αργότερα και σημειώνοντας ότι  «η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη το 2001 υπήρξε προφανές σφάλμα».

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

5 σχόλια
Με εντυπωσίασε όμως η απαξίωση και του προσώπου του και των λεγομένων του από τους Γάλλους σχολιαστές http://m.leparisien.fr/economie/valery-giscard-d-estaing-prone-une-sortie-de-l-euro-pour-la-grece-18-02-2015-4544767.php
Αν μη τι άλλο, δεν μπορώ να αμφισβητήσω εύκολα την κακή προαίρεση του κ. Ντ' Εστέν στα όσα λέει, διότι όντως εκείνος ήταν ο βασικός ''αυτουργός'' της εισόδου της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, λόγω της στενής φιλικής του σχέσης με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κρατάω μία ελάχιστη επιφύλαξη μόνο ως προς το εξής: δεν ήταν έτοιμη η Ελλάδα να μπει στο ευρώ ή δεν ήταν έτοιμη να διαχειρισθεί την είσοδό της μήπως; προσωπικά θεωρώ ότι ισχύει περισσότερο το δεύτερο, και ξέφυγε τελείως η κατάσταση.
Friendly exit, ναι. Δηλαδή έπρεπε να μας το πει ο Βαλερί, δεν το καταλαβαίναμε τόσον καιρό από μόνοι μας ότι τόσο η είσοδος όσο και η παραμονή μας στο ευρώ ήταν προφανές σφάλμα; Και κανείς ποτέ δεν αναζήτησε ευθύνες στο πλαίσιο μιας διακομματικής ομερτά. Τουμπεκί ψιλοκομμένο από πλευράς όλων των κυβερνήσεων από Σημίτη και ύστερα, μη θιγεί το μέγα ταμπού. Από την πρώτη μέρα του ευρώ δεν διαπιστώσαμε όλοι μας τη σημαντική διαφορά στην τσέπη μας; Και δώστου κερδοσκοπία και ανατιμήσεις προϊόντων ελέω ευρώ. Αλλα βλέπεις δεν θέλαμε να χάσουμε το ευρωπανηγύρι με τα χαμηλά επιτόκια και τα αφειδώς χορηγούμενα τραπεζικά δάνεια, θα νιώθαμε τόσο παρίες, τόσο υπανάπτυκτοι και ιθαγενείς. Όλα κινούνται τελικά γύρω από το εθνικό μας σύμπλεγμα...
Άμα ακούς ανθρώπους που παραδοσιακά στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας να λένε τέτοια πράγματα, η κατάσταση είναι πολύ άσχημη και μεις το παίζουμε και καλά τσαμπουκάδες.