Οι σημαντικές ημερομηνίες μετά την κάλπη

Οι σημαντικές ημερομηνίες μετά την κάλπη Facebook Twitter
Myrto Melli / SOOC
0

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επόμενη μέρα των εκλογών ανεξαρτήτως αποτελέσματος ή αυτοδυναμίας με το κόμμα που θα προηγηθεί να παραλαμβάνει μια επίμονη ατζέντα με ημερομηνίες που θεωρούνται πρόκληση.

Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι η προτεραιότητα του νικητή των εκλογών μια και η διαδικασία προβλέπει πως αύριο, Δευτέρα 26 Ιανουαρίου ο ο Πρόεδρος της Βουλής θα μεταφέρει τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο οποίος με τη σειρά του θα δώσει την σχετική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

 

Εάν το αποτέλεσμα εξασφαλίζει στο κόμμα αυτό αυτοδυναμία τότε ο αρχηγός του οφείλει να σχηματίσει κυβέρνηση το συντομότερο δυνατόν. Εάν όμως δεν υπάρχει αυτοδυναμία, τότε ο αρχηγός του πρώτου κόμματος οφείλει να ξεκινήσει άμεσα τις διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας έχοντας στην διάθεσή του τρεις ημέρες,

 

Σε περίπτωση που μέσα σε αυτό το διάστημα δεν προκύψουν συνεργασίες τότε ο αρχηγός του κόμματος επιστρέφει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Πρόεδρο κι αυτός θα την δώσει στον αρχηγό του δεύτερου κόμματος με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν και εκείνος επιστρέψει την εντολή, τότε εκείνη δίνεται στον αρχηγό του τρίτου κόμματος και σε περίπτωση που και αυτός δεν καταφέρει εντός τριών ημερών να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, ο Πρόεδρος συγκαλεί σύσκεψη με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να αποφευχθούν νέες εκλογές.

 

Σε περίπτωση αποτυχίας και αυτής της προσπάθειας, τότε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης ευρύτερης αποδοχής, διαλύει τη Bουλή και προχωρά στην προκήρυξη νέων εκλογών.

Στις 5 Φεβρουαρίου συγκαλείται η επόμενη Βουλή και γίνεται η ορκωμοσία των βουλευτών σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Τη συνεδρίαση διευθύνει, έως την εκλογή νέου Προέδρου της Βουλής, ένας προσωρινός Πρόεδρος και τέσσερις Γραμματείς και μια ημέρα μετά, την Παρασκευή στις 6 Φεβρουαρίου, οι βουλευτές θα κληθούν να εκλέξουν τον νέο Πρόεδρο της Βουλής

Η 7η Φεβρουαρίου θεωρείται ως η πρώτη πιθανή ημερομηνία εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αν δεν επιτευχθεί πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται εντός πέντε ημερών και Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές). 

Αν και σε αυτήν την ψηφοφορία δεν υπάρξει εκλογή Προέδρου, τότε γίνεται και τρίτη ψηφοφορία, μετά από πέντε ημέρες, όπου Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Πολιτική / Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και τη σύντμηση της διαδρομής από και προς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου
NEWSROOM