Πού ψηφίζετε, πόσους σταυρούς βάζετε

Πού ψηφίζετε, πόσους σταυρούς βάζετε Facebook Twitter
Φωτ. SOOC
0

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το βράδυ. Η πρώτη ασφαλής εκτίμηση του αποτελέσματος αναμένεται στις 21.30.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 9.808.760 εκλογείς που θα κληθούν να ψηφίσουν σε 19.449 εκλογικά τμήματα. Μεταξύ αυτών, οι 99.007 είναι ετεροδημότες που θα μπορέσουν να ψηφίσουν σε 290 εκλογικά τμήματα, 178 εκ των οποίων θα λειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής.

Δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:

  • Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (όσοι έχουν γεννηθεί το έτος 1996).
  • Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.

Από τις εκλογές έχουν αποκλειστεί οι γεννηθέντες το 1997.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

Η αναγνώριση των εκλογέων θα γίνεται με αστυνομική ταυτότητα ή άδεια οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας (όλων των ασφαλιστικών ταμείων), ενώ θα γίνονται αποδεκτές και οι λεγόμενες «κομμένες» ταυτότητες. Σε περίπτωση που δεν διαθέτετε κάποιο από τα παραπάνω, μπορείτε να προσέρχεστε στα γραφεία ταυτοτήτων της διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας των αστυνομικών τμημάτων που θα εκδίδουν ταυτότητες, ενώ ανοιχτές θα είναι και οι υπηρεσίες των δήμων προκειμένου να εκδίδουν το απαραίτητο πιστοποιητικό γέννησης, που θα αποστέλλεται μέσω fax στην αρμόδια υπηρεσία.

Σε περίπτωση που τα προσωπικά στοιχεία δεν ταυτίζονται με τα στοιχεία του εκλογικού καταλόγου, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από τον δήμο. Η περίπτωση αυτή αφορά κυρίως γυναίκες που είναι γραμμένες στους εκλογικούς καταλόγους με το επώνυμο του συζύγου, διαζευγμένες που αντικατέστησαν την ταυτότητά τους χωρίς να γίνει η διόρθωση των στοιχείων στον εκλογικό κατάλογο.

Πού ψηφίζετε

Μπορείτε να μάθετε πού ψηφίζετε μέσω του διαδικτύου στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr) ή στον τηλεφωνικό αριθμό 213-1361500 (την Κυριακή από τις 7 το πρωί έως τις 7 το βράδυ).

Όσον αφορά στους 99.007 ετεροδημότες, 79.413 εκ των οποίων κατοικούν στην Περιφέρεια Αττικής, ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, τους υποψηφίους της βασικής εκλογικής τους περιφέρειας εφόσον έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 31/10/2014. Στον βασικό εκλογικό κατάλογο υπάρχει η ένδειξη Ε και απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο της βασικής τους εκλογής.

Εκλογικά τμήματα θα λειτουργήσουν μόνο στις πρωτεύουσες των νομών. Εξαίρεση αποτελούν η Αττική και η Θεσσαλονίκη, λόγω του μεγάλου αριθμού ετεροδημοτών. Θα υπάρχουν αμιγή και μεικτά τμήματα για τους ετεροδημότες. Προϋπόθεση για τη σύσταση τμήματος αποτέλεσε η εγγραφή τουλάχιστον 40 ετεροδημοτών, αριθμός εκλογέων που κρίνεται απαραίτητος προκειμένου να διασφαλισθεί η μυστικότητα της ψηφοφορίας.

Στην Αττική εκλογικά τμήματα για τους ετεροδημότητες έχουν συσταθεί:

1) Νέα Σμύρνη. 1ο Γυμνάσιο-1ο Λύκειο Ν. Σμύρνης, Αγ. Ανδρεα, για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Δράμας-Καβάλας), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (Ημαθίας-Θεσ/νίκης-Κιλκίς-Πιερίας-Πέλλας-Σερρών-Χαλκιδικής), Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών-Καστοριάς-Κοζάνης-Φλώρινας).

2) Καλλιθέα (6ο Λύκειο Καλλιθέας-Σωκράτους 218) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης (Εβρου-Ξάνθης-Ροδόπης ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζακύνθου-Κερκύρας-Κεφαλληνίας-Λευκάδας).

3) Γκράβα (Σχολικό Συγκρότημα Ταϋγέτου 60) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Ηπείρου (Αρτας-Θεσπρωτίας-Ιωαννίνων-Πρέβεζας), Περιφέρεια Θεσσαλίας (Καρδίτσας-Λάρισας-Μαγνησίας-Τρικάλων) και Περιφέρεια Κρήτης (Ηρακλείου-Λασιθίου-Ρεθύμνου-Χανίων).

4) Ηλιούπολη (5ο Γυμνάσιο-Πολυκλαδικά Βουλιαγμένης 521) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτίας-Εύβοιας-Ευρυτανίας-Φθιώτιδας-Φωκίδας), Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αιτωλοακαρνανίας).

5) Αιγάλεω (7ο Δημοτικό Σχολείο-Πελοποννήσου 5, 5ο Λύκειο, Σουλίου & Πελοποννήσου) για ετεροδημότες από Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐας-Ηλείας), Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αργολίδας-Αρκαδίας-Κορινθίας-Λακωνίας-Μεσσηνίας).

Οι σταυροί προτίμησης

Η προτίμηση υπέρ υποψηφίων εκφράζεται σημειώνοντας σταυρό δίπλα στο όνομα τους, στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού,  ως εξής:

  • Έναν σταυρό στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας μέχρι και τρεις βουλευτές.
  • Δύο σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις έως και επτά βουλευτές.
  • Τρεις σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ έως και δώδεκα βουλευτές.
  • Τέσσερις σταυρούς στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για τον αριθμό των σταυρών στα εκλογικά κέντρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα

Πολιτική / Συνάντηση Ελλάδας και Τουρκίας για τα ΜΟΕ: Συμφωνία για ανταλλαγή επισκέψεων διοικητών μηχανοκίνητων μονάδων

Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο Υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελενοώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Ελεονώρας Μελέτη- «Το χρωστάω στην 6χρονη κόρη μου»

«Η προσέγγισή μου θα είναι ανθρωπιστική, αμιγώς κοινωνική και δεσμεύομαι ότι αν ο κόσμος με εμπιστευτεί θα ασκήσω και πολιτική και μάλιστα δυναμική» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελεονώρα Μελέτη
NEWSROOM