Βαρουφάκης: «Προτιμότερος ο θάνατος της Ελλάδας, αν δεν βρεθεί συμφωνία»

Βαρουφάκης: «Προτιμότερος ο θάνατος της Ελλάδας, αν δεν βρεθεί συμφωνία» Facebook Twitter
21

Την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου προκάλεσε δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιαννη Βαρουφάκη στη γαλλική εφημερίδα Tribune, σύμφωνα με τα Νέα. 

Σε ερώτηση τι θα γίνει αν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Σας το λέω ξεκάθαρα: Ο θάνατος είναι προτιμότερος. Το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι έλλειμμα αξιοπρέπειας», επισημαίνει και κάνει αναφορά στην 28η Οκτωβρίου 1940 σημειώνοντας ότι «τότε αν και δεν είχαμε τα μέσα είπαμε "όχι στον Μουσολίνι».

Σκληρή ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού στις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη στην εφημερίδα La Tribune.

«Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε σήμερα το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε την "ποσοτική χαλάρωση" για την οποία τόσο έχει προσπαθήσει η χώρα μας, καθύβρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για το αναπτυξιακό πακέτο και δήλωσε ευθέως ότι προτιμά τον "θάνατο" της Ελλάδας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και βασικό οικονομικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα.

«Συγκεκριμένα ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει πως "αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία, τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος", ενώ απορρίπτει το αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, που το αποκαλεί "ηλιθιότητα"» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Επίσης απορρίπτει την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, λέγοντας ότι δεν είναι πολύ καλή ιδέα και ότι αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές» προσθέτει.

Και καταλήγει: «Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων! Να εύχονται να μην απομονωθεί η χώρα μας από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης!».

Μιλώντας στην La Tribune, και αναφερόμενος στο ξεκίνημα της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι «για μεγάλο χρονικά διάστημα δεν πρόσκειτο στον ΣΥΡΙΖΑ». Από το 2010, όταν οι αναλύσεις του άρχισαν να έρχονται σε αντίθεση με τις επιβεβαιώσεις των πολιτικών, και ο ίδιος υποστήριζε ότι η Ελλάδα ήταν σε χρεοκοπία, πολλοί ήταν οι πολιτικοί που τον πλησίασαν, όπως αναφέρει. Όμως, από όλους, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν αυτός που του πρότεινε την εφαρμογή του συνόλου των προτάσεών του για τη χώρα, καθώς υπήρξε σταδιακή προσέγγιση των θέσεων τους.

«Όταν ένας ηγέτης στο προτείνει δεν μπορείς να το αρνηθείς» σημειώνει, προσθέτοντας πως δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοσθούν οι προτάσεις του, καθότι «το μόνο σίγουρο στην Ελλάδα είναι ότι τίποτα δεν είναι σίγουρο, παρόλα αυτά όταν έχεις μια ευκαιρία το προσπαθείς».

Στο ερώτημα ποιες θα είναι οι προτάσεις προς την τρόικα, ο κ. Βαρουφάκης απαντά:

«Θα ζητήσουμε καταρχήν μια προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, το οποίο θέλουμε να είναι πολύ αναλυτικό, αλλά και πολύ πλήρες.

Αυτό το σχέδιο θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος θα αφορά το ελληνικό χρέος. Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους. Θα προτείνουμε μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη, και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας. Ο δεύτερος πυλώνας θα είναι οι μεταρρυθμίσεις. Ο τρίτος πυλώνας θα είναι οι επενδύσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το πρόβλημα των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να λύσει αυτό το πρόβλημα- χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζει

Ο Έλληνας οικονομολόγος, στη συνέχεια, ασκεί αυστηρή κριτική στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, αλλά και στις στον Μάριο Ντράγκι:

«Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου (σ.σ. Γιούνκερ). Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές. Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει ένα όργανο αρμόδιο για τις επενδύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σήμερα είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της, όχι μόνο επειδή φοβάται για την κατάταξή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά επειδή οι επενδυτές της πρέπει να είναι συγχρηματοδοτούμενοι. Πρέπει λοιπόν να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας για να υπάρξει ένα πραγματικό "νέο δεδομένο" για την Ευρώπη και να διοχετεύσουμε 6-7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην οικονομία. Και αν ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».

Ο τελευταίος πυλώνας, σημειώνει ο κ. Βαρουφάκης, είναι η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα.

Στην περίπτωση ενδεχόμενης άρνησης της Γερμανίας σε αυτές τις προτάσεις, ο οικονομολόγος απαντά πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει, η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει», προσθέτοντας ότι αυτό που ζητάμε είναι να δαπανώνται τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων πιο έξυπνα και να μην καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα, όπως τώρα.

«Γιατί να ζητάμε να δανειστεί η Ελλάδα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων για να αποπληρώνεται η ΕΚΤ, επειδή το αποφάσισε κάποτε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο χειρότερος κεντρικός τραπεζίτης της ιστορίας, αναρωτιέται και προσθέτει: «Ας κάνει η ΕΚΤ τη δουλειά για την οποία δημιουργήθηκε. Αν έχουμε τα χρήματα, βέβαια (θα αποπληρώσουμε τα 6 δις ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούνιο). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συζητήσουμε».

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει επίσης ότι θεωρεί «ανόητη την ιδέα να πρέπει να αποπληρώσουμε την Κεντρική Τράπεζα», σημειώνοντας: «Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην ιστορία. Και το ερώτημα είναι, γιατί με τέτοιες κινήσεις συνεχίζουμε να τρέφουμε κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή ή το Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία);».

21

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: «Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: «Για να έρθει κανείς πιο κοντά στην Ευρώπη πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μια εφ'όλης της ύλης συνέντευξη στο podcast «The Rest is Politics», μιλώντας για την ανάπτυξη της χώρας, τον Ανδρέα Παπανδρέου, το μεταναστευτικό, το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά και το TikTok
NEWSROOM
Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Διεθνή / Ερντογάν κατά Νετανιάχου: Θα τον θυμούνται ως καταραμένο όπως τον Χίτλερ

Ο Ερντογάν έπλεξε το εγκώμιο του Μεντερές ανθρώπου που άνοιξε την πόρτα για την επαναφορά του ισλαμισμού στην Τουρκία και επιτέθηκε εναντίον του κοσμικού Γκιουρσέλ που τον ανέτρεψε
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

σχόλια

12 σχόλια
Δηλώνει ο Βαρουφάκης στη συνέντευξη: ο θάνατος είναι αλληγορικός. Το να δηλώνεις αποφασισμένος να πας μια διαπραγμάτευση στα άκρα (γιατί αυτό λέει ο άνθρωπος), σε ξένο περιοδικό, απλώς αποσκοπεί στο ανέβασμα του πήχυ μιας μελλοντικής διαπραγμάτευσης, ιδίως μάλιστα διά στόματος Βαρουφάκη, ο οποίος ενδέχεται να είναι από Δευτέρα στο οικονομικό επιτελείο μιας νέας κυβέρνησης.Θλιβερό να πιάνεσαι από οποιαδήποτε κουβέντα, προσπαθώντας να εκμαιεύσεις ή να κατασκευάσεις κίνδυνο. Αλλά, τι να καταλάβουν από διαπραγμάτευση στη ΝΔ; Άγνωστη λέξη, άγνωστος κόσμος, και κυρίως καμία πρόθεση. Μακάρι να είχαν έναν Βαρουφάκη αφενός, από την άλλη βέβαια δεν θα τον αξιοποιούσαν ποτέ.Εύχομαι στους νεοδημοκράτες αβανταδόρους καλή διασκέδαση με τα πυώδη τρομολαγνικά σποτ της ΝΔ. Όσο για τις απόψεις του Βαρουφάκη, είναι διάσπαρτες στο διαδίκτυο, πολύ συγκροτημένες και πουθενά δεν μιλάει για κανένα χαρακίρι, ίσα ίσα είναι οι πιο απτές και εφικτές προτάσεις σε όλο το πρόγραμμα του σύριζα.
Αυτό που λέει ο Βαρουφάκης και αυτό που έλεγε πάντα -δεν νομίζω ότι μπορεί κανένας να του καταλογίσει αλλαγή στάσης- είναι ότι α) τα πράγματα δεν πάνε καλά, β) τα πράγματα θα γίνονται όλο και χειρότερα και γ) ότι με ημίμετρα ("ασπιρίνη σε νεκρό") δεν γίνεται δουλειά, θα πρέπει να παρθούν δραστικά μέτρα.Απλώς συνεχίζει τον συλλογισμό του (κάτι που δεν κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ γενικά και -ορθώς- κατηγορείται για αυτό) και λέει ότι εάν η άλλη πλευρά δεν πάρει τα δραστικά μέτρα, αναγκαστικά θα πρέπει να τα πάρουμε εμείς.Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό του και που μπορεί να οδηγήσει, καθώς δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά καταλαβαίνω την λογική του.Από την άλλη πλευρά, η ΝΔ λέει ότι τα πράγματα έχουν μπει στον δρόμο τους και θα αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα. Άρα τα προτεινόμενα μέτρα, με μια καλή διαπραγμάτευση, είναι επαρκή για να βγούμε από την κρίση.Αυτές είναι οι δυο στάσεις και αυτές έπρεπε να είναι κανονικά. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα έχουν μπει στον δρόμο τους; Ψηφίζουμε τα κυβερνητικά κόμματα. Πιστεύουμε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν; ψηφίζουμε όσους υποστηρίζουν όσα λέει ο Βαρουφάκης.Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι ο Βαρουφάκης, ο οποίος έχει έναν ολοκληρωμένο συλλογισμό (ασχέτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος μαζί του), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν λαμβάνει ξεκάθαρη θέση για το τι θα γίνει εάν δεν είναι διατεθειμένοι οι εταίροι μας να λάβουν δραστικά μέτρα.Και αφού δεν υπάρχει ξεκάθαρη θέση, ο κάθε υποψήφιός του εκφράζεται διαφορετικά, ανάλογα με το τι πιστεύει ο ίδιος. Ο ένας λέει ότι δεν τίθεται θέμα μη συμφωνίας (επομένως θα βρεθεί μια λύση ακόμα και η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη για δραστικά μέτρα), ο άλλος λέει για έξοδο από το ευρώ αν χρειαστεί, ο άλλος μιλάει ακόμα και για χρεωκοπία, η άλλη λέει ότι θα τυπώσουμε χρήμα κλπ κλπ.Προσωπικά δεν πιστεύω την ΝΔ. Δεν πιστεύω ότι τα πράγματα έχουν μπει στον δρόμο τους και σιγά σιγά θα αρχίσουν να πηγαίνουν καλύτερα, πιστεύω ότι έχει επέλθει μια σχετική σταθερότητα αλλά με ελαφρά κατηφορική τροχιά και τα πράγματα, σιγά σιγά, θα χειροτερεύουν όσο πάει.Για να με πείσει η άλλη πλευρά όμως θα ήθελα να έχει μια ξεκάθαρη απάντηση που να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις και να μην θεωρεί ως δεδομένο αυτό που δεν έχει γίνει ποτέ τα τελευταία χρόνια. Ότι η Γερμανία θα υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις της Ελλάδας (ή της Πορτογαλίας, ή της Ισπανίας ή της Ιταλίας ή όλων μαζί).Και παρακαλώ να μην ακούω να θεωρείται επίσης ως δεδομένος ο συνασπισμός του νότου. Η ιστορία έχει δείξει και η λογική λέει ότι εάν μια από τις χώρες του νότου την συμφέρει να βρει συμβιβαστική λύση με την Γερμανία, δεν θα επιλέξει την ρήξη. Τουλάχιστον λοιπόν ας μην θεωρούμε δεδομένο τον συνασπισμό των χωρών του νότου (ως τώρα άλλωστε η "στήριξη" που μας έχουν παρέχει οι χώρες του νότου είναι κάτι ανώδυνες δηλώσεις, εκεί που μετράει, στην λήψη των αποφάσεων, όλοι κάνουν την πάπια).
Ενδιαφέρον σχόλιο και ψύχραιμο. Μακάρι ο διάλογος για το φλέγον αυτό θέμα να γινόταν με τους όρους αυτού του σχολίου. Δυστυχώς όμως η ΝΔ δεν είναι πια ένα κεντροδεξιό κόμμα. Για αυτό μόνο εκφοβίζει, για αυτό δεν δεν συζητάει τίποτε, για αυτό τελικά πρέπει να πάει σπίτι της.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείς να έχεις ξεκάθαρο σχέδιο για το τι γίνεται εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία. Για τον απλό λόγο ότι υπάρχει σοβαρή ρευστότητα του τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση. Ακόμα κι αν δηλώσεις ότι αν δεν συμφωνήσω θα κάνω το Α, μπορεί οι συγκυρίες να σε ωθήσουν/συμφαίρουν να κάνεις το Β.
Ενδιαφέρον σχόλιο και γόνιμο για την εξέλιξη της συζήτησης. Πραγματικα στις πάγιες θέσεις του Σύριζα αλλά και στην προεκλογική εκστρατεία δίνεται μεγαλο βαρος στον συνασπισμό των χωρων του νότου αλλα και ευρητερα στους "λαους της Ευρωπης"χωρίς να υπαρχουν βασικές προϋποθέσεις γι'αυτο (αριστερές κυβερνήσεις,πυρηνας ομοϊδεάτων κρατων-μελων). Ακόμη, παρα την ευφυΐα του σχεδίου για εξάρτηση του χρέους απο την εξέλιξη της ονομαστικής άξιας του ΑΕΠ,οι κύριοι δανειστές μας,Γερμανία και Γαλλία δεν θα συμφωνήσουν απαραίτητα στο να είναι εταίροι στην ανάπτυξη της Ελλάδας οτάν απο οικονομική αλλά και πολιτικη πλευρά τους συμφέρει περισσότερο να είναι δημαγωγοί και οριστες της εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής μας. Η ιστορία της εξάρτησης του Ελληνικού κράτους απο τις "Μεγάλες Δυναμεις" ξεκινάει απο το πρωτο σύνταγμα του 1833 και έχει να διδάξει πολλά για την τωρινή κατασταση της χώρας.
Ο κοσμος θελει τοσο πολυ να πιστεψει στη θυματοποιηση της Ελλαδας απο τους ξενους , που στο youtube κυκλοφορουν βιντακια του στυλ "το ΒΒC εκοψε τον Βαρουφακη στον αέρα !!!" , λες και ο τυπος ηταν στο παρα πεντε να πει παγκοσιες αληθειες που πονουσαν . Τωρα βλεπω να πολιτεύεται με το ΣΥΡΙΖΑ . Οχι οτι δημοσιογράφοι του τυπου Πρωτοσαλτε δεν ειναι κομματικα στρατευμενοι , μα και ο Βαρουφακης εν τελει δεν διαφερει απο αυτους . Ελπιζω οτι στον ΣΥΡΙΖΑ απλα λενε συστηματικα ψεμματα προκειμενου να κερδισουν τις εκλογες , και οταν θα βγουνε θα συμπεριφερθουν σαν κανονικο πολιτικο κομμα . Απλα στην Ελλαδα μονο με ψεμματα κερδιζεις εκλογες ( βλεπε Ζαππειο , επανιδρυση της χωρας , λεφτα υπαρχουν κλπ ) και στο ΣΥΡΙΖΑ το ξερουν .
Η μονταζιέρα της Tribune έγραψε: Alors, je le dis clairement : « la mort est préférable. »Λοιπόν το λέω καθαρά: καλύτερα ο θάνατος.Ο Β. διευκρίνισε: Le terme de « mort » était allégorique. Et comme toute allégorie, moins on l'explique et mieux on le comprend.Ο όρος θάνατος ήταν αλληγορικός. Και όπως για κάθε αλληγορία, όσο λιγότερο την εξηγείς τόσο καλύτερα την καταλαβαίνεις.Αυτό που λέει στο τουιτ κόπηκε από τη μονταζιέρα.
Αν οι δηλώσεις είναι όντως αυτές και δεν έχει χαθεί κάτι στη μετάφραση, μιλάμε για αδιανόητη κατάσταση. Δηλαδή είναι προτιμότερο να χρεοκοπήσουμε τελικά και να επιστρέψουμε στη δραχμή για να περισώσουμε... την αξιοπρέπειά μας; Δηλαδή ώντας χρεοκοπημένοι, απομονωμένοι, έχοντας αθετήσει κάθε συμφωνία, χωρίς χρηματοδότηση, με μια φουλ υποτιμιμένη δραχμή, οικονομία στα τάρταρα, ανύπαρκτες εξαγωγές, το ασφαλιστικό στον αέρα, με άμεση έλλειψη βασικών αγαθών ως απόρροια της χρεοκοπίας και άμεση "βουλγαροποίηση" όλων των μισθών θα είμαστε πιο αξιοπρεπεις; Μας δουλεύει ο κ. καθηγητής;Ένα είναι το σίγουρο. Αν χρεοκοπήσουμε μετά από λίγο καιρό θα αναγκαστούμε να ξαναφωνάξουμε το ΔΝΤ. Και αν έρθει οι όροι θα είναι πολύ χειρότεροι. Μέχρι τότε ο κ. Βαρουφάκης θα 'χει φύγει με ελικόπτερο απ' το Σύνταγμα. Το αν θα πάει καλά η χώρα εξαρτάται από το ποιος μας κυβερνάει. Είναι χίλιες φορές προτιμότερη η ασφάλεια ενός προγράμματος εντός ΕΕ, παρά η πολύ χειρότερη φτώχεια της δραχμής.
Το αντεπιχείρημα τους στο συλλογισμό σου είναι το πρωτογενές πλεόνσαμα που επέβαλλαν οι τοκογλύφοι / τσολάκογλου.Το σοβαρό ολίσθημα του υποψήφιου Βαρουφάκη είναι βέβαια ότι στο ΣΥΡΙΖΑ μλούσαν για αγορά του χρέους από την ΕΚΤ και πάγωμα (δηλ. να μην πληρώνουμε τοκοχρεωλύσια για 50-60 χρόνια). Και αυτό το εμφανίζει ως πρόταση QE.
Να μιλάει επιστήμονας ότι πρέπει να ξαναβρούμε την χαμένη τιμή του Όχι του 40!!!Εκτός του ότι είναι άκρως λαϊκίστικο και φαιδρό να συνδέεις τη ναζιστική εισβολή με το μνημόνιο,ο κ.Βαρουφάκης την επομένη μπορεί να μπει σε αεροπλάνο ή και σε ελικόπτερο και να βρεθεί στην άλλη όχθη του ατλαντικού γράφοντας άρθρα για τον διαλυμένο αλλά υπερήφανο ελληνικό λαό!
Και μαλιστα αν ειναι η υπογραφη του στη ληξιαρχικη πραξη θανατου της Ελλαδας, θα ηταν παρα πολυ εξυπνο να μην κατσει για τα συγχαρητηρια του οχλου.
Νωρίτερα σήμερα, μας έχει γράψει ο κ. Βαρουφάκης:"Είναι πολύ πιθανόν ο κ. Ντράγκι να ανακοινώσει ότι δεν θα επιτραπεί στην Τράπεζα της Ελλάδος να αγοράσει ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου επειδή η Ελλάδα είναι εκτός αγορών και το «πρόγραμμα» είναι στον αέρα. Αυτό θα αποτελέσει τεράστιο συμβολικό πλήγμα για την κυβέρνηση Σαμαρά. Θα περίμενε κανείς η κυβέρνηση να έχει ξεκινήσει σταυροφορία για να πειστεί η ΕΚΤ πως μια τέτοια εξαίρεση της χώρας σηματοδοτεί την έλλειψη πολιτικής βούλησης της Ευρώπης να κρατήσει την Ευρωζώνη συμπαγή και να καταπολεμήσει τις αποδομητικές δυνάμεις που την επιβουλεύονται. Δυστυχώς, ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του, ενδιαφερόμενοι μόνο για το πώς θα τρομοκρατήσουν τους Έλληνες ψηφοφόρους, τηρούν σιγή ιχθύος επί ενός θέματος εθνικής σημασίας. Άλλη μια φορά θέτουν τη διάσωσή τους στη βάση της τρομοκρατίας της κοινής γνώμης, πάνω από το εθνικό και ευρωπαϊκό συμφέρον. Επί της ουσίας, το αν η ΕΚΤ αγοράσει σήμερα ελληνικά ομόλογα ή όχι δεν έχει μεγάλη σημασία, καθώς το ελληνικό κράτος δεν εκδίδει ομόλογα και δεν πρέπει να εκδίδει έως ότου η νέα κυβέρνηση φέρει εις πέρας τη μεγάλη διαπραγμάτευση που έρχεται και η οποία θα καταστήσει το ελληνικό χρέος και την ελληνική κοινωνική οικονομία βιώσιμη. Όμως έχει μεγάλη σημασία η ΕΚΤ να σηματοδοτήσει τόσο το ότι αντιμετωπίζει την Ευρωζώνη ως συμπαγή και ομοιογενή οικονομική και νομισματική ένωση όσο και το ότι δεν εμπλέκεται στην εκλογική διαδικασία της χώρας."Βρήκε πάτημα ο γάτος να το ρίξει στον κ. Βαρουφάκη το φταίξιμο.Τι μας λέει δηλαδή, κάνοντας βέβαια μοντάζ των όσων λέει ο κ. Βαρουφάκης;Ότι αν τελικά εξαιρεθεί η χώρα από την "ποσοτική χαλάρωση", θα είναι γιατί ο κ. Βαρουφάκης έκανε μια οποιαδήποτε δήλωση.Να του θυμίσουμε σε αυτό το σημείο, ότι ο κ. Βαρουφάκης ότι και να είπε, αυτήν την στιγμή είναι απλά ΕΝΑΣ υποψήφιος ενός κόμματος, άλλος Κυβερνάει και σε καμία περίπτωση -αν όντως εξαιρεθεί η Ελλάδα-, δεν θα ευθύνεται... μια δήλωση!Το ότι προσπαθεί να δικαιολογηθεί και να ρίξει αλλού το φταίξιμο όμως από τώρα, ελπίζω να είναι προληπτικό μέτρο, να μην ξέρει κάτι.Άλλωστε, ο κ. Βαρουφάκης.. δηλώνει την διαφωνία του και πως θα ήταν καλύτερο να γίνει κάτι άλλο, λέει όμως πως αν είναι να γίνει, δεν μπορεί να μην γίνει για την Ελλάδα μόνο, πως αυτό θα ήταν καταστροφικό, δεν ζητάει σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο.Εκτός αν εννοεί ο κ. Σαμαράς, πως θα θυμώσει σαν πεντάχρονο παιδάκι ο κ. Ντράγκι, θα βγάλει γλώσσα και θα πει στην Ελλάδα "Α έτσι, έχετε έναν εκεί που διαφωνεί και κάνει κριτική ε; ΤΩΡΑ θα σας δείξω εγώ!" σαν να ήταν ο χλαπάτσας της Ελλάδος τα παιδιά...
Αρχίζω -αλλά σε γοργούς ρυθμούς- να χάνω πάσα ιδέα για τον Βαρουφάκη.Παλιότερα, χωρίς όμως να παρακουλουθώ στενά την κοσμοθεωρία του είχα την αίσθηση ότι έχει σοβαρά πράγματα να πεί. Εχω αναθεωρήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την εντύπωση.Οι πρώτες σκέψεις πού μού έρχονται στο μυαλό διαβάζοντας τίς τριπάτες δηλώσεις του:-για να ανακτήσει η ελλάδα τήν χαμένη της αξιοπρέπεια πρέπει να πεθάνει?-την αξιοπρέπεια αυτή, κατά Βαρουφάκη, η Ελλάδα την απώλεσε λόγω τής κρίσης? Πρίν την κρίση ήταν δηλαδή αξιοπρεπής? Η μήπως επειδή ποτέ δεν είχε την εν λόγω αξιοπρέπεια έφτασε στην κρίση?-κι αν είναι όντως έτσι τα πράγματα, αυτό πού προτείνει ο Βαρουφάκης είναι ένα all or nothing παίξιμο με σκατόφυλλα για να μιλήσουμε και με όρους τού πόκερ?