Ραχήλ: «Άσχετοι όσοι με χλεύασαν για τα 100 δισεκ.»

Ραχήλ: «Άσχετοι όσοι με χλεύασαν για τα 100 δισεκ.» Facebook Twitter
13

Στην αντεπίθεση πέρασε η Ραχήλ Μακρή μετά τις επικρίσεις που δέχτηκε για τη δήλωση της ότι η χώρα μπορεί να τυπώσει μέχρι και 100 δισεκατομμύρια, αν υπάρξει έλλειψη ρευστότητας και εμπλοκή με τους δανειστές.

«Άκουσαν, δεν κατάλαβαν και έσπευσαν να χλευάσουν την ασχετοσύνη τους» δηλώνει η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ  και προσπαθεί να αιτιολογήσει τα όσα είπε.


«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκδίδει (τυπώνει) χρήματα για την ρευστότητα των τραπεζικών ιδρυμάτων πιστώνοντας τους λογαριασμούς των τραπεζών και υπό αυτή την έννοια η κεντρική τράπεζα τυπώνει χρήμα», αναφέρει σε νέα της δήλωση.

Η Ραχήλ Μακρή λέει ότι εξειδικευμένοι οικονομικοί συντάκτες και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ γράφουν άρθρα για την λειτουργία του μηχανισμού. «Άρθρα που προφανώς δεν διαβάζουν τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, τα οποία άκουσαν, δεν κατάλαβαν και έσπευσαν να χλευάσουν την ίδια τους την ασχετοσύνη. Αποδεικνύεται ότι οι κάτοικοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σοφά απαλλάχθηκαν από περιφερειάρχες που είναι πρόθυμοι να χλευάσουν ότι έχει εφαρμόσει η ίδια η Κυβέρνηση τους» επισημαίνει.

Σημειώνει επίσης ότι: «Για το θέατρο σκιών των κομμάτων του κλωνοποιημένου ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να υιοθετήσουν το κρεσέντο βλακώδους επίθεσης στο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξίζει σχολιασμός. Όταν σταματήσουν να μαζεύουν αποκόμματα εφημερίδων στο σακίδιο, ας τα διαβάσουν πριν ακολουθήσουν όσους παίζουν με το τρενάκι του πεντάχρονου. Η αήθης επίθεση στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από τα παπαγαλάκια των συστημικών μέσων ενδυναμώνει την κοινή προσπάθεια και η τεκμηριωμένη αποκάλυψη της επικίνδυνης ασχετοσύνης τους φέρνει πιο κοντά την αυτοδυναμία της Κυβέρνησης όλων των Ελλήνων».

Και καταλήγει: «Οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες όπως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει και αυτή δικαίωμα να εκδώσει (τυπώσει) χρήματα δυνάμει του μηχανισμού «Emergency Liquidity Assistance (ELA)».

Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών για τη θεσμική αντιμετώπιση κρίσεων ρευστότητας.

Όποιος έχει διαβάσει τα θεσμικά κείμενα λειτουργίας της ευρωζώνης το γνωρίζει.

Ειδικά τα κόμματά της Συγκυβέρνησης όφειλαν να γνωρίζουν τη λειτουργία του μηχανισμού καθώς τον έχουν ήδη χρησιμοποιήσει με τους νόμους 3723/2008/ΦΕΚ 250/09-11-2008, 3845/2010/ΦΕΚ 65/06-05-2010, 3872/2010/ΦΕΚ 148/03-09-2010, 3965/2011/ΦΕΚ 113/18-11-2011, 4031/2011/ΦΕΚ 256/09-12-2011, 4056/2012/ΦΕΚ 52/12-03-2012 και την ΠΝΠ/ΦΕΚ 203Α/14.09.2011».

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM

σχόλια

11 σχόλια
O γνωστός οικονομικός αναλυτής Γ. Καισάριος του capital.gr, υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, βγήκε και είπε ακριβώς τα ίδια με τη Ραχήλ παλιότερα. Μάλιστα αυτός ήταν πολύ πιο προχώ, αφού πρότεινε την άλλη μέρα να δηλώσει χρεοκοπία η ΤτΕ και να μη χρωστάμε τίποτε σε κανέναν.Μαρίαααααα; Πού είσαι Μαράκι Σπυράκι μου; Τίποτε για τον Καισάριο; Κλείστο, το αμετροεπές, να ησυχάσουμε.
Το προβλημα ειναι αν εχει δικιο η οχι η κα.Ραχηλ Μακρη ;Η μηπως οτι επιμενει να αδιαφορει ,κραυγαλεα και προκλητικα,για μια απο τις βασικοτερες αρχες της πολιτικης.Οτι στην πολιτικη υπαρχουν πολλα πραγματα τα οποια λεγονται αλλα δεν γινονται,και,το σημαντικοτερο,καποια τα οποια ισως και να γινονται, αλλα δεν λεγονται ποτε.Τουλαχιστον "a priori".
Διαβασα όλα τα σχολια μεχρι στιγμης στη συγκεκριμενη ειδηση, προσπαθωντας (ματαια) να βρω σχολιασμούς ολων εκεινων των σεβαστων σχολιογραφων που σε προσφατη αναρτηση της Lifo για την προσχωρηση της κας Μακρη στο Συριζα τη χαρακτηριζαν μυστικο οπλο του Συριζα, παρεξηγημενη, ασφυκτιουσα μεσα τους ΑΝΕΛ (ενώ τωρα, προφανως, βρηκε το ζωτικο της χωρο), κλπ. Με αφανταστη εκπληξη (είμαι, αραγε, τοσο απλοικος γιατρε?) διαπιστωσα την εκκωφαντικη τους σιωπη...Μα γιατι, δεν εγκρινουν την προσωπικη επιλογή του αρχηγου τους και αυριανου πρωθυπουργου?
Αν και εχει δικιο στο σημειο που αναφερεται σε αρθρο υποψηφιου βουλευτη της Ν.Δ. (προκειται για τον Γ.Καισαριο,υποψηφιο στην Β'Αθηνας)ο οποιος εχει γραψει τα ιδια ακριβως πραγματα,η Ραχηλ δειχνει με τα οσα γραφει οτι αδυνατει να υποταξει το "εγω" της στο γενικο στοχο του κομματος με το οποιο κατεβαινει υποψηφια.Δεν την προβληματιζουν,φαινεται,καθολου δυο πραγματα :Πρωτον,οτι κανενα στελεχος του Συριζα,και δη του οικονομικου επιτελειου του,δεν χρησιμοποιησε ποτε αυτο το επιχειρημα.Εκτος αν πιστευει οτι ειναι η μονη η οποια ειχε "μελετησει"τον κανονισμο του E.L.A. !Δευτερον,και μονον το γεγονος οτι το σχετικο αρθρο του υποψηφιου βουλευτου της Ν.Δ. δεν ετυχε ουτε καν στοιχειωδους αναφορας στα ΜΜΕ,ουδε του παραμικρου σχολιου απο οποιοδηποτε κομμα,ενω η δικη της δηλωση επεφερε θυελλα αρνητικων δηλωσεων ,ακομη και απο τον ιδιο τον Συριζα,και της μεγιστης δυνατης αρνητικης προβολης απο το συνολο των ΜΜΕ, θα επρεπε να της "λεει κατι",και μαλιστα σημαντικο,αναφορικα με τους "κανονες του παιχνιδιου".Και ομως ! Η κα Ραχηλ Μακρη επανερχεται δριμυτερη,αναζωπυρωνοντας τις φωτιες που αναψε η ιδια !Παραδοξως το ολο θεμα το "εκαλυψε" πληρως ο κος Καμμενος ! Με την δηλωση του :"Δυομιση χρονια απολογουμαι για την Ραχηλ Μακρη .Τωρα ηλθε η σειρα του Τσιπρα " !!!
Ρε Ραχήλ θα έπρεπε να καταλάβεις πως όταν φτάνεις στο σημείο ο Στρατούλης(!)να σε επαναφέρει στην τάξη ,ίσως θα πρέπει να κάνεις ανασκευή δηλώσεων. Σε άλλα νέα δύο από τις τράπεζες που πήραν ένα μεγάλο μέρος από τα λεφτά της χρηματοδότησης από το πακέτο στήριξης αλλά φυσικά δεν πέρασαν στον έλεγχο του δημοσίου μετά την αναδιάρθρωση όπως έγινε πχ στις ΗΠΑ αλλά συνεχίστηκαν να διοικούνται από τους ανθρώπους που τις έφεραν εξαρχής στην κατάσταση χάους,προσέφυγαν στον ELA,παρά την επιτυχία την οποία πανηγυρίσαμε πριν λίγους μήνες στα stress tests. Την αγαπώ αυτή τη χώρα !
Όταν τάζεις λαγούς με πετραχήλια και δεν εξηγείς πως τι θες να μην σε χλευάσουν? Αλλά και πάλι τίποτα δεν είπες.Είναι σαν να σου λέω και εγώ ότι με τον καμπανιακό πάω να πάρω πρωτάθλημα. Αλλά το πως δεν θα το μάθετε ποτέ.
Η Ραχηλ μας λέει οτι αν τους πιστολίσουμε αυτοί θα συνεχίσουν να μας δανείζουν χρήμα με το "τοκογλυφικό" επιτόκιο του 1%-2%?Και έτσι και σταματήσουν οι ίδιοι άνθρωποι θα μας δώσουν άδεια να τυπώνουμε μόνοι μας Ευρώ? Χλωμό.'Η θα αρχίσουμε να τυπώνουμε μόνοι μας ότι μας καπνίσει?Και θα εχει αξία μεγαλύτερη του χαρτιού υγείας? Καλά, θέλεις και τα λες αυτά ή σου ξεφεύγουν συντρόφισσα?
Χαχαχα επιμένει κιόλας, αυτό σημαίνει να έχεις θράσσος !Ας της κάνουμε την χάρη να ασχοληθούμε μαζί της για άλλη μια φορά. Τι λέει η Ραχήλ λοιπόν; Ότι είναι δυνατό... και επικαλείται την νομοθεσία ενσωμάτωσης. Καμία αντίρρηση σε αυτό. Αυτή όμως το παρουσίασε όχι ως απλά "δυνατό" αλλά και ως εφικτό, εκεί είναι το πρόβλημα... είπε ότι αν μας κόψουνε την χρηματοδότηση εμείς θα τυπώσουμε χρήμα μόνοι μας.Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Δυνατό είναι για οποιονδήποτε από εμάς να πάει στο φεγγάρι. Υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες για αυτό. Αρκεί να φτιάξει ένα διαστημόπλοιο και ένα διαστημικό κέντρο και να εκπαιδευτεί για αστροναύτης. Βρήκαμε λοιπόν την λύση. Αν κακοπερνάμε στην Ελλάδα δεν έχουμε παρά να την κάνουμε για άλλους κόσμους. Η ίδια συλλογιστική είναι και αυτή της Ραχήλ. Είναι θεωρητικά δυνατό.Λεπτομέρειες όπως ότι η Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα μπορεί να μπλοκάρει την ενεργοποίηση του ELA για μια χώρα, ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ μέσω του ELA να χρηματοδοτηθούν κυβερνήσεις αλλά μόνο η ρευστότητα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, ότι θα πρέπει να υπάρχει "good collateral", ότι μπορεί να είναι μόνο προσωρινό κλπ, προφανώς δεν απασχολούν την Ραχήλ. Αυτό που μετράει είναι ότι είναι "δυνατόν" (όσο δυνατό είναι να πάω στο φεγγάρι και εγώ)Και για όποιον βιαστεί να πει ότι τα κριτήρια δεν έχουν ακολουθηθεί πάντοτε τυπικά στην ΕΕ, π.χ. στην Ιρλανδία, να πω απλά ότι εκεί έγινε με την ανοχή της ΕΚΤ, επειδή ακριβώς τα είχαν βρει, οπότε μπορεί να έκαναν και τα στραβά μάτια σε κάποιον βαθμό, πράγμα που φυσικά δεν μπορεί να γίνει εάν τα σπάσεις μαζί τους (δεν νομίζω να περιμένει κανείς ότι από την μια θα σου κόψουν την χρηματοδότηση και από την άλλη θα κάνουν τα στραβά μάτια σε παρατυπίες -αν είχαν τέτοιον σκοπό δεν θα χρειαζόταν να σου κόψουν καν την χρηματοδότηση).
Δεν χρηματοδοτεί Κυβερνήσεις το ELA και κανείς δεν είπε κάτι τέτοιο.Ο ELA, χρηματοδοτεί τις τράπεζες σε περίπτωση πχ που υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας. ΤΥΠΙΚΑ έχει δίκιο, μπορεί να το ζητήσει.Ουσιαστικά έχει άδικο.Γιατί όντως η ΕΚΤ, μπορεί το αίτημα που θα κάνει η Εθν.κ.τ να το απορρίψει, αν έτσι ψηφίσουν τα 2/3 του Δ.Σ. της, τα οποία όμως θα πρέπει -τυπικά- να παρουσιάσουν σοβαρό λόγο αντίθεσης, μιας και για ποσό άνω των 2 δις, οφείλει η ΕΚΤ να εξετάσει κατά πόσον η διενέργεια των εν λόγω πράξεων θέτει κίνδυνο παρακώλυσης των στόχων και των καθηκόντων του Ευρωσυστήματος. Το πρόβλημα όμως είναι ότι έχει δίκιο σε κάτι άλλο.Έχει όντως γίνει αυτό στο παρελθόν.Δημοσιεύματα (που στηρίζονται στα ΦΕΚ που παραθέτει η κ. Μακρή) αναφέρουν ότι οι τράπεζες -μέσω ELA- έχουν αντλήσει 90(!) δις ρευστότητας.Εκτός δηλαδή του χρέους που αυξάνεται με κάθε δάνειο της ΕΚΤ, έχουμε χρεωθεί, τα δάνεια που πήραν οι τράπεζες μέσω ELA (με 1,55 αντί 0,005 btw), γιατί για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πρέπει το κράτος να δώσει εγγυήσεις (ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου).Χτες, έκαναν εκ νέου αίτημα 2 τράπεζες και ακούγεται πως θα κάνουν και οι υπόλοιπες. Πόσα χρήματα πάνε τελικά στις τράπεζες.. και γιατί;