Θύελλα αντιδράσεων για το ν/σ για τα δάση

Θύελλα αντιδράσεων για το ν/σ για τα δάση Facebook Twitter
7

Αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας προκαλεί το νομοσχέδιο για τα δάση που ήρθε στη Βουλή και υπερψηφίστηκε ήδη επί της αρχής από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ.

Αφορμή των αντιδράσεων το άρθρο 12 του ν/σ το οποίο επιφέρει δραστικές αλλαγές στο καθεστώς προστασίας των δασών, ακυρώνοντας αποφάσεις αναδάσωσης και αναγνωρίζοντας επίμαχους αποχαρακτηρισμούς δασικών εκτάσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση του άρθρου ενώ η ΔΗΜΑΡ ζήτησε να τοποθετηθεί επί του θέματος ο αρμόδιος υπουργός κ. Μανιάτης, κάτι όμως που δεν έγινε.  

Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων είναι ότι η βουλευτής της Ν.Δ. κ. Πιπιλή δήλωσε ότι θα καταψηφίσει.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ο Νίκος Ταγαράς, αφού εγκάλεσε την αντιπολίτευση για ανυπαρξία ουσιαστικής αντιπρότασης, πέραν της διατήρησης του σημερινού καθεστώτος ή των μαζικών κατεδαφίσεων σπιτιών και εκρίζωσης γεωργικών καλλιεργειών (που ούτε όμως κι αυτές -κατά τον κ. Ταγαρά- εκφράζονται ρητά εκ μέρους της αντιπολίτευσης), δήλωσε πως θα υιοθετήσει ασυζητητί οποιαδήποτε παρατήρηση θα μπορούσε να προστεθεί στο σώμα του άρθρου, ώστε να διασφαλίσει την μη παρερμηνεία του.

(Ενδιαφέρον έχει πάντως, ότι η κυβέρνηση φροντίζει να αποχαρακτηρίσει καμμένες δασικές εκτάσεις την ώρα που κόβει ενισχύσεις από κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα για εκτάσεις τις οποίες χρησιμοποιούσαν επί πολλά χρόνια ως βοσκότοπους, με την αιτιολογία ότι επειδή έχουν μέσα π.χ. βελανιδιές θεωρούνται δάση. Η τακτική αυτή, με οικονομικά και όχι περιβαλλοντικά όπως φαίνεται κριτήρια, έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κτηνοτρόφων σε όλη σχεδόν την Ελλάδα.)

Ενδεικτικό των αντιδράσεων που προκαλεί το ν/σ στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, αντιδράσεις που θυμίζουν το ν/σ για τον αιγιαλό του κ. Στουρνάρα το οποίο τελικά αποσύρθηκε μετά τη δημοσιότητα που πήρε, είναι ότι η WWF προσπαθεί να κινητοποιήσεις του πολίτες ώστε να μην περάσει, με συλλογές υπογραφών και αποστολή μέιλ στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των βουλευτών.

Αναφέρει η οργάνωσης την ιστοσελίδα της:

Βρισκόμαστε για άλλη μία φορά σε κρίσιμο σημείο για τα δάση: μετά το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 5 Αυγούστου, η Πολιτεία συνεχίζει τις προσπάθειες να επιδεινώσει ακόμα περισσότερο το φυσικό μας περιβάλλον μέσα από ένα νέο νομοσχέδιο, με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις», το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη 9 Δεκεμβρίου από τον αναπληρωτή Υπουργό του ΥΠΕΚΑ, Νίκο Ταγαρά, αιφνιδιαστικά και χωρίς να ακολουθηθεί η διαδικασία της ανοιχτής διαβούλευσης.

Τι χειρότερο φέρνει αυτό το νομοσχέδιο;

  • Για πρώτη φορά στα χρονικά, αφαιρεί την προστασία από δάση και δασικές εκτάσεις που έχουν καταστραφεί (π.χ. από πυρκαγιές) αν η βλάστηση δεν έχει προλάβει να ανακάμψει μετά από 5 χρόνια. Μετά, οι ταλαιπωρημένες αυτές εκτάσεις προσφέρονται σε άλλους σκοπούς, όπως γήπεδα γκολφ, τουριστικές εγκαταστάσεις, βιομηχανίες. Έτσι, δίνεται κίνητρο στον επίμονο και υπομονετικό εμπρηστή.
  • Καταργεί τους δασικούς χάρτες ως μέσο προστασίας και οριστικής αποτύπωσης της δασικής γης, αφού επιτρέπει την αναθεώρησή τους και δίνει τη δυνατότητα να διαγράφονται δάση. Διευκολύνει τους αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς να αφήνει το δικαίωμα στον πολίτη να τις αμφισβητήσει.
  • Αλλάζει και πάλι τις «κόκκινες γραμμές» για τη νομιμοποίηση παρανομιών: επιβραβεύει όσους καταπατητές κατέστρεψαν δάση και δασικές εκτάσεις μέχρι το 2007 και τα μετέτρεψαν σε γεωργικές εκτάσεις.
  • Σε συνέχεια της μεγάλη λίστας νομιμοποιήσεων του νόμου που ψηφίστηκε τον Αύγουστο προσθέτει αυθαίρετους ιερούς ναούς και «εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα» (γιατί όχι, ακόμα και κέντρα διασκέδασης), καθώς και «κέντρα περιβαλλοντικής ενημέρωσης».

Δημοσιοποιήσαμε άμεσα τα βασικά σημεία του απαράδεκτου αυτού νομοσχεδίου. Λίγες μέρες μετά καταθέσαμε την κριτική μας στην επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής. Δείτε την επιστολή μας εδώ.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

  1. Υπογράψτε την έκκληση του AVAAZ
  2. Ρωτήστε τους βουλευτές. Μπορείτε να αξιοποιήσετε τη νέα πλατφόρμα Vouliwatch. Στην ενότητα «Ρωτήστε τον βουλευτή» μπορείτε να απευθύνετε ερωτήματα για τη στάση που θα κρατήσουν την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την πλατφόρμα είτε μέσω του λογαριασμού σας στο facebook ή συμπληρώνοντας τα στοιχεία σας εδώ). Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα εξής υποδείγματα ερωτήσεων:
  • Δέχεστε να αρθεί η υποχρέωση αναδάσωσης καμένων ή κατεστραμμένων δασών και δασικών εκτάσεων, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως»; Ειδικά καθώς τα τελευταία τρία χρόνια οι «κόκκινες γραμμές» στη νομιμοποίηση παρανομιών μετατοπίζονται συνεχώς, καταλαβαίνετε ότι έτσι δίνεται κίνητρο για νέες παρανομίες – όπως καταπάτηση, υλοτόμηση, εμπρησμούς, εκχέρσωση, οικοδόμηση – οι οποίες θα καταστήσουν την αναδάσωση ανέφικτη;
  • Θα επιτρέψετε τον αποχαρακτηρισμό δασών και δασικών εκτάσεων με αδημοσίευτα έγγραφα που άλλαξαν χέρια με αδιαφανείς τρόπους, και χωρίς να επιτρέπεται σε εμάς τους πολίτες να κάνουμε ένσταση;
  • Δέχεστε να νομιμοποιηθούν παράνομες εκχερσώσεις φυσικών εκτάσεων μέχρι το 2007; Καταλαβαίνετε ότι η διάταξη αυτή επιβραβεύει όσους καταπατητές κατέστρεψαν ακόμα και τα δημόσια δάση και δασικές εκτάσεις και τα μετέτρεψαν σε γεωργικές εκτάσεις, ενώ ήταν σε ισχύ το Σύνταγμα και η δασική μας νομοθεσία; Θα επιτρέψετε να αδικηθούν με τον τρόπο αυτό όσοι σεβάστηκαν τους νόμους του κράτους, και επιθυμούν τα δάση να παραμείνουν δάση;
  • Δέχεστε να γίνουν οι δασικοί χάρτες «λάστιχο»; Δεν συμφωνείτε ότι είναι απαραίτητη η σύνταξη δασικών χαρτών που καταγράφουν οριστικά και προστατεύουν ουσιαστικά τη δασική γη, όπως είναι υποχρεωμένο το κράτος να πράξει από το 1975;
  • Θα επιτρέψετε τον οριστικό αποχαρακτηρισμό και τη διευκόλυνση παραχώρησης της κυριότητας εκτάσεων που απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975, με υποτυπωδώς νομιμοφανείς διαδικασίες, ακόμα και αν είναι δυνατή η αναδάσωσή τους ή διατηρούν τον δασικό τους χαρακτήρα;
  • Εναλλακτικά, μπορείτε να στείλετε στους βουλευτές ένα email διαμαρτυρίας (μπορεί να έχετε κάποιες επιστροφές καθώς κάποιες διευθύνσεις πιθανώς έχουν αλλάξει). Δείτε το προτεινόμενο κείμενο πιο κάτω.
  • Επιλέξτε κάποιους από τους βουλευτές και καλέστε, με ευγένεια, το πολιτικό τους γραφείο. Ρωτήστε αν πραγματικά γνωρίζουν τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο και αν παρόλα αυτά σκοπεύουν να το ψηφίσουν. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιους βουλευτές που θεωρείτε αξιόλογους ή έχουν εκφραστεί θετικά για το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον, από τους οποίους θα περιμένατε μία καλύτερη στάση.
  • Δείτε εδώ τα στοιχεία επικοινωνίας των βουλευτών

    Προτεινόμενο κείμενο:

    Αξιότιμε κ. / Αξιότιμη κα Βουλευτή,

    Σας καλώ να καταψηφίσετε το νέο σχέδιο νόμου για τα δάση, που αιφνίδια κατατέθηκε στη Βουλή την Τρίτη, γιατί η ζημιά που θα προκαλέσει στα δάση μας θα είναι ανεπανόρθωτη.

    Ειδικότερα, το νομοσχέδιο αυτό:

    Αίρει την υποχρέωση αναδάσωσης καμένου, ή από άλλη αιτία κατεστραμμένου δάσους και δασικής έκτασης, αν μέσα σε μία πενταετία «αποδεικνύεται το ανέφικτον της πραγματοποιήσεως της αναδασώσεως». Δίνεται, έτσι, κίνητρο για επανειλημμένες καταστροφικές επεμβάσεις – όπως καταπάτηση, υλοτόμηση, εμπρησμούς, εκχέρσωση, οικοδόμηση – οι οποίες θα καταστήσουν την αναδάσωση πέρα από κάθε αμφισβήτηση ανέφικτη.

    • Νομιμοποιεί, έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, παράνομες και σχετικά πρόσφατες (μέχρι το 2007) εκχερσώσεις για γεωργική χρήση φυσικών οικοσυστημάτων, στα οποία περιλαμβάνονται και ορισμένες δασικές εκτάσεις.
    • Καταργεί στην ουσία τους δασικούς χάρτες, τουλάχιστον ως μέσα για την οριστική αποτύπωση και τη συνεχή προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων, καθώς επιτρέπει τη συνεχή αναμόρφωση τους «με τη διαγραφή» (και μόνο) «εκτάσεων που θα πάψουν να υπάγονται στη δασική νομοθεσία».
    • Διευρύνει, για πολλοστή φορά, τις επεμβάσεις στην δασική γη, επιτρέποντας, μεταξύ άλλων, αυθαίρετες εγκαταστάσεις πολιτιστικού χαρακτήρα σε δασικές εκτάσεις, σωφρονιστικά ιδρύματα σε δάση, και λατομεία σε αναδασωτέες περιοχές.

    Η βιασύνη με την οποία κατατίθεται το νομοσχέδιο αυτό, χωρίς διαβούλευση και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, δεν είναι ούτε προς όφελος της δημοκρατικότητας, ούτε των δασών μας. Σας καλώ να αναστρέψετε την πρακτική αυτή, και να αναλάβετε νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα δάση και τις δασικές εκτάσεις, που θα προάγουν την περιβαλλοντική προστασία τους και το δημόσιο συμφέρον.

    Θα εκτιμήσω ιδιαίτερα την απάντησή σας.
    Με εκτίμηση,

  • 7

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

    «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

    Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

    Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
    NEWSROOM