Σκληρή κριτική της Ελένης Πορτάλιου στον Τσίπρα για το Άγιο Όρος

Σκληρή κριτική της Ελένης Πορτάλιου στον Τσίπρα για το Άγιο Όρος Facebook Twitter
13
Σκληρή κριτική της Ελένης Πορτάλιου στον Τσίπρα για το Άγιο Όρος Facebook Twitter

Δριμύτατη κριτική με βαρείς χαρακτηρισμούς ασκεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και πρώην επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Ελένη Πορτάλιου με αφορμή την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος.

Με κείμενο της που αναρτήθηκε στο blog της Ένωσης Οπαδών της Συσπείρωσης της Ριζοσπαστικής Αριστεράς αποδόμησε την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αθωνική πολιτεία χαρακτηρίζοντάς την «ανέξοδες (αμπελο)φιλοσοφικές απόψεις» ενώ μίλησε για «αποφάσεις από επικοινωνιολόγους της Νέας Ελλάδας», κάνοντας μνεία σε κεντρικό σύνθημα της παράταξης στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.

To κόκκινο πανί, όμως, για την κα Πορτάλιου ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας για να χαρακτηρίσει τη ζωή των μοναχών στο Άγιον Όρος, «Όλα για όλους τίποτε για μας». Η κα Πορτάλιου δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έκφραση «αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τους Ζαπατίστας αλλά και για τους απανταχού της γης υποστηρικτές τους» συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά ότι ''τα άγια τοις κυσί''. Και συνέχισε στους ίδιους τόνους «Όλα για τους (φανταστικούς) ψήφους που η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα εισρεύσουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δια της θρησκευτικής οδού. Ταυτόχρονα όμως - και κυρίως - διαβεβαίωση της θρησκευτικής εξουσίας του Αγίου Όρους ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμμάχων''.

Στη συνέχεια του κειμένου, καλεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση της ως προς την Εκκλησία και να επικεντρωθεί σε θέματα όπως η ιδιοκτησία και φορολογία της εκκλησιαστικής περιουσίας, ο έλεγχος των χρηματοδοτήσεων του Αγίου Όρους, τα πολυάριθμα εκκρεμή σκάνδαλα όπως αυτό του Βατοπεδίου και ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος, ενώ τονίζει το παράδειγμα του Αντώνη Τρίτση, ο οποίος αποφάσισε να εθνικοποιήσει την περιουσία της Εκκλησίας και διεγράφη από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

 

''Οι καιροί αλλάζουν προς το χειρότερο. Ακριβώς γι' αυτό τα 3.795.000 πιστών ή άπιστων φτωχών δεν μπορεί πλέον να τρέφονται με τη θεία κοινωνία. Οι έχοντες και κατέχοντες πρέπει να πληρώσουν'' δηλώνει χαρακτηριστικά στο τέλος του κειμένου η κα Πορτάλιου.

13

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
" ενώ τονίζει το παράδειγμα του Αντώνη Τρίτση, ο οποίος αποφάσισε να εθνικοποιήσει την Πηγή: www.lifo.gr"εθνικοοο τι;;;δεν πιστευω να πιστευει σε τετοια πραγματα η κ. Παρταλιου! Ας το πουμε κοινωνικοποιηση κατασχεση κολχοζοποιηση οχι ομως και αυτο..
Το χειρότερο απ' όλα όσα έκανε σε αυτό το τόπο το ΠΑΣΟΚ είναι ότι αποτέλεσε υπόδειγμα για όλους. Σήμερα όσες υγιείς πολιτικές δυνάμεις έχουν απομείνει είναι θλιβερή μειοψηφία και χλευάζονται από λαϊκιστές...
Αν ως υγιείς πολιτικές δυνάμεις εννοείς αυτές που οριοθετούνται απο 1% εως 5%-έστω κάποιες απ’αυτές-τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής καταδεικνύουν οτι οι κυβιστήσεις δεν είναι ίδιον μόνο του ΣΥΡΙΖΑ,αλλά σύμπασας της πολιτικής τάξης της χώρας.Δεν εκδηλώνονται σε ανάλογο βαθμό λόγω της απόστασης που τις χωρίζει απο την εξουσία·δεν τρέφω καμία αυταπάτη οτι θα ήταν υποδείγματα συνέπειας και αποφασιστικότητας εαν βρίσκονταν προ των θυρών της εξουσίας.Είναι εγγενείς οι αδυναμίες του πολιτικού συστήματος,και το πραγματικά νέο και καινούργιο για να τελεσφορήσει πρέπει να αποτινάξει τις παθογένειες σύνολης της ελληνικής κοινωνίας·απελπισμό αποπνέει η χώρα προς το παρόν μη δείχνοντας διατεθειμένη να υποστηρίξει έστω και τα αυτονόητα·τον διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους...θυμίσου τι έγινε με τη μεταφορά του αγίου φωτός και την παρέμβαση του Νίκου Δήμου...προεκλογικά ήταν τότε.Αλλά για δές και με τον Τσίπρα:Δηλώνει άθεος,του σούρνουν τα εξαμάξης,πάει στο Αγιο Ορος,είναι λαϊκιστής,δεν πάει,είναι σνόμπ...
Ο Δημου ειναι μιας μεγαλης ηλικιας αρθρογραφος θεματων αυτοκινητουη που κομιζει ως κατι νεωτερικο σκουριασμενες αποψεις του 60, χωρις να εχει ιδεα για το τι γινεται στον συγχρονο κοσμο... Αυτα τα οργισμενα τα γραφω απο οταν διαπιστωσα πρωτο χερι που εχει φτασει ο διαχωρισμος κρατους εκκλησιας στην προηγμενη πραγματικα χωρα που λεγεται Φιλανδια (να σου πω εγω: πουθενα, ειναι πληρως ενσωματωμενο οπως εδω)Αρα μας κοροιδευει ο ΔΗμου κλπ ως ιθαγενεις οταν λεει οτι αρκει να χωρισουμε κρατος απο εκκλησια και ειμαστε οκ. Μαλλον οταν οι ελιτ μας θα αποφασισουν οτι πρεπει να χρησιμοποιουν το ρημαδι το ακριβοπληρωμενο παρκινγ του Μεγαρου και οχι να το αραζουν το Land Rover στη Β.Σοφιας να εκσυγχρονιστουμε. Μεχρι τοτε οσοι διαχωρισμοι και να γινουν θα γινουν για να συνεχισουν να τρωνε αυτοι που έτρωγαν. (παραφθορα του γατοπαρδου στο βαλκανικοτερο και ειλικρινεστερο)
Αν κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μπάχαλο. Ατομα σαν την Πορτάλιου θσ απαιτήσουν εξουσία λέγοντας ότι είναι μέλη από παλιά, θα ρθούν σε κόντρα με τους πολυπληθέστερους πασόκους που έχουν κατκλύσει τον Σύριζα και θα γίνει της τρελλής. Η πορτάλιου θα μπουκάρει στο Αγιο Ορος να καταργήσει το άβατο, θα αρχίσει να τραβάει από τις γενιάδες τους μοναχούς, θα είχε πλάκα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αν δεν ήταν επικίνδυνη.
Επιτέλους κάποιοι καταλαβαίνουν πως αν θες να λέγεσαι σοβαρός αριστερός σε καμία περίπτωση δεν ψηφίζεις σύριζα. Οι αγράμματοι λαικιστές του λούμπεν πασοκ βρήκαν ήδη μία νέα στέγη το γοητευτικό μίστερ τσιπραλέξ.
Ας πούμε ότι όντως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ένα αμιγώς αριστερό κόμμα. Αυτό που υπονοείς λοιπόν είναι ότι ο σωστός αριστερός πρέπει να είναι μισαλλόδοξος και ρατσιστής και να απορρίπτει κάθε θρησκεία και πιστεύω κάποιου θεωρώντας τους κατώτερους και αγράμματους; Ο σωστός δεξιός δηλαδή ποιος είναι; Πραγματικά σε ρωτάω, δεν ειρωνεύομαι καθόλου, θα ήθελα πολύ να ακούσω την άποψη κάποιου που θεωρεί τόσο λάθος ένας αριστερός να κάνει μπίζνες με την Εκκλησία και γιατί δικαιολογείται να το κάνει αυτό ένας δεξιός.
Μα αυτό δεν είναι σεβασμός σε μια θρησκεία; Ούτε εγώ συμφωνώ με το άβατο του Αγίου Όρους, αυτό δε σημαίνει ότι θα μάχομαι γι'αυτό. Αφού ανήκει στην πίστη κάποιου και ακόμα και οι περισσότερες χριστιανές το δέχονται, τότε απλά το σέβομαι ως πιστεύω του άλλου ακόμα κι αν εγώ δεν πιστεύω σε κάτι. Το να μη το σέβεσαι σε κάνει ρατσιστή είτε συμφωνείς είτε όχι με αυτόν τον χαρακτηρισμό. Κι εγώ δε συμφωνώ με το Ταλμούδ που εξισώνει τις γυναίκες με ζώα αλλά αν πω ότι οι Εβραίοι είναι ρατσιστές που το νομίζουν αυτό και ζητήσω να αλλάξουν το Ταλμούδ το πιθανότερο είναι να ξεκινήσω ιερό πόλεμο εναντίον μου, το ίδιο ισχύει και με το Κοράνι (ειδικά με αυτό), κ.ο.κ. Το Άγιο Όρος για εμένα είναι σαν το Βατικανό, ούτε εμένα θα μου άρεσε να ανεξαρτητοποιηθεί ένα κρατίδιο (κυριολεκτικά ο θεός να το κάνει) μέσα στη χώρα μου και μάλιστα με δικό του νόμισμα, αλλά ως σεβασμό στην ελευθερία του άλλου να πιστεύει σε ό,τι θέλει θα το δεχτώ ακόμα κι αν δε μου αρέσει αυτό. Αν ήταν στο χέρι μου θα εξάλειφα κάθε θρησκεία ώστε να μη γίνονται αυτά αλλά δυστυχώς δεν είμαι θεός οπότε συμβιβάζομαι με την πραγματικότητα όπως κάνει κι ο Τσίπρας. Όπως δεν περιμένετε με ένα μαγικό ραβδάκι να ξεχρεώσει την Ελλάδα αν ποτέ γίνει πρωθυπουργός μην περιμένετε να αρθεί και το άβατο του Αγίου Όρους με μαγικό τρόπο. Δε γίνονται θαύματα δυστυχώς.
Είναι απόλυτα λογικό ότι ο Τσιπραλέξης στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης και εναλλακτική λύση διακυβέρνησης θα πρέπει να έχει επαφές και με τους θρησκευτικούς αρχηγούς και με τον ΣΕΒ και με όλους. Παρόλα αυτά ο Σύριζα έχτισε προφίλ πάνω σε αριστερές βάσεις, που εξίσωσαν την εκκλησία με την δεξιά και τον συντηρητισμό (και όχι χωρίς λόγο), ενώ παρουσίαζαν τους εαυτούς τους ώς ελάχιστα θρησκευόμενοι και μακρυά από το συντηρητικό δεξιό στερεότυπο. Με αυτές τις κινήσεις ο Αλέξης ουσιαστικά τα καταρίπτει όλα αυτά, ειδικά δε όταν γίνεται συζήτηση στην κυβέρνηση για την κατάργηση του άβατου του Α.Ο. Τουτέστιν δεν είναι θέμα σεβασμού προς στην θρησκεία αλλά γλυψήματος στις ισχυρές θρησκευτικές κλίκες.