Θέμα στη «Le Monde» οι γερμανικές αποζημιώσεις

Θέμα στη «Le Monde» οι γερμανικές αποζημιώσεις Facebook Twitter
1

Εκτενές θέμα γίνεται σήμερα στη διαδικτυακή έκδοση της Le Monde, αυτό το πολεμικών επανορθώσεων της Γερμανίας στην Ελλάδα, με αφορμή την επίσκεψη Γκάουκ στην Αθήνα.

Η εφημερίδα αναφέρεται στην δήλωση Παπούλια προς το Γερμανό Πρόεδρο ότι "η Ελλάδα ποτέ δεν έλαβε πολεμικές επανορθώσεις και απαιτεί την επίλυση του ζητήματος αυτού με την ταχεία έναρξη συνομιλιών», αλλά και η «ευγενική» απάντηση του Γερμανού Προέδρου που «δεν παρεξέκλινε από τη θέση της Γερμανίας».

«Η γερμανική κυβέρνηση πάντα υποστήριζε ότι το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων, διακανονίστηκε στο πλαίσιο των συμφωνιών μεταξύ των κρατών Διάσκεψη του Παρισιού τον Νοέμβριο του 1945. Ο Πρόεδρος της Γερμανίας έχει δηλώσει την πρόθεσή του, ωστόσο, κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης στην Ελλάδα, να "καταδικάσει τη Γερμανία" για τα θύματα του πολέμου, "με μια λέξη που δεν έχει ποινικό χαρακτήρα, αλλά και την αίσθηση της ηθικής», αναφέρει η γαλλική εφημερίδα.

Σημειώνει επίσης την επίσκεψη αύριο του κ. Γκάουκ στο χωριό Λιγγιάδες της Ηπείρου όπου είχαν δολοφονηθεί από τους Ναζί 90 άτομα (μεταξύ αυτών δεκάδες παιδιά) σε αντίποινα για το θάνατο ενός Γερμανού αξιωματικού από την Εθνική Αντίσταση.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην «ομάδα εργασίας» που συστάθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να αποτιμηθεί το ύψος των αποζημιώσεων. «Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, η έκθεση αυτή έχει ως αποτέλεσμα το ποσό των € 162 δισεκατομμυρίων», σημειώνει η Le Monde.

Επισημαίνει πάντως και την άποψη ιστορικών και νομικών ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι απίθανο να έχει αποτέλεσμα, και εκτιμά ότι «μάλλον ως στόχο έχει να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα».  

Σημειώνεται επίσης η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι "με νομικά μέσα δεν έχουμε καμία πιθανότητα επιτυχίας".  

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
200 χρόνια μετά θυμηθήκαμε να ζητήσουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα....100 σχεδόν χρόνια μετά ζητάμε τις χρηματικές αποζιμιώσεις...κι εγώ μαζί σας τα θέλω και τα 2 και ειδικά τα μέρη του μνημείου αλλά αυτό που δεν κάνουμε ποτέ τίποτα όποτε και όταν πρέπει με διαπερνά...