Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση του με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο, ο 27χρονος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, κάλεσε την Ελλάδα να τερματίσει το μπλοκάρισμα της ενταξιακής πορείας των Σκοπίων. Όπως είπε, συμφώνησαν με τον Στέφαν Φιούλε ότι “σχετικά γρήγορα, το θέμα της ονομασίας δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα που παρεμποδίζει την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ». 

«Ελπίζω πως στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας μπορεί να συμβεί κάτι, διότι σκέπτομαι ότι η Ελλάδα, σίγουρα, ενδιαφέρεται να έχει και επιτυχίες», είπε ο πρόσφατα διορισθείς νεότερος υπουργός της Ε.Ε., σημειώνοντας μάλιστα ότι «αποτελεί κοινό μυστικό ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να μην είναι παντού η καλύτερη». 

«Για την Αυστρία είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή αυτή», είπε επίσης αναφερόμενος στα Βαλκάνια.


Ο Κουρτς, για την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του επέλεξε την Κροατία, μια επίσκεψη που συνέπεσε με την ανακοίνωση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία.