Spiegel: “Eλλάδα, ο κατά φαντασίαν θεραπευθείς”

Spiegel: “Eλλάδα, ο κατά φαντασίαν θεραπευθείς” Facebook Twitter
10

 

Σκληρή κριτική κατά της Ελλάδας και του Αντώνη Σαμαρά κάνει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, χαρακτηρίζοντας στην έντυπη έκδοση του τον Σαμαρά «κατά φαντασίαν θεραπευμένο». Παράλληλα ο αρθρογράφος διερωτάται αν η Ελλάδα “είναι το πλήρες μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης, μία αναπτυσσόμενη χώρα; Μάλιστα ένα 'αποτυχημένο κράτος' (failed state) όπως το Αφγανιστάν και σύντομα ίσως και το Πακιστάν»;

 

Σύμφωνα με το περιοδικό οι θετικοί απολογισμοί που κάνει η ελληνική κυβέρνηση για τη δημοσιονομική εξυγίανση έχουν ως στόχο κάθε φορά κάποια διεκδίκηση, τώρα μια νέα απομείωση του χρέους.

 

Επισημαίνεται παράλληλα ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει κάποιους οικονομικούς δείκτες, παραμένει ό,τι πάντα ήταν: Μια χώρα χωρίς κράτος, χωρίς αποτελεσματικό κράτος.

 

Σημειώνεται ακόμη ότι όποιος ξέρει την εικόνα της πολιτικής, της δικαιοσύνης και της διοίκησης της Ελλάδας, τότε πρέπει να αμφιβάλλει αν η χώρα κάποτε θα εξυγιανθεί.

 

Το Spiegel υπογραμμίζει επίσης τις εκτιμήσεις από τις Βρυξέλλες ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί από το 2015 ένα ακόμη πρόγραμμα βοήθειας 8 έως 10 δισ. ευρώ.



Σνάιντερ: “Εγώ δεν θα αγόραζα ελληνικά ομόλογα”



Την άποψη αυτή που καταγράφει το περιοδικό φαίνεται να τη συμμερίζεται και ο Σόιμπλε αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι το δηλώνουν και επισήμως διά του υπευθύνου τους για τα δημοσιονομικά Κάρστεν Σνάιντερ. «Η Ελλάδα δεν θα επιστρέψει στις αγορές το 2014. Σε κάθε περίπτωση, εγώ δεν θα αγόραζα ελληνικά ομόλογα, επειδή απλά το βάρος του χρέους είναι πολύ μεγάλο”, λέει χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλλε. “Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει, μετά την αξιολόγηση της Τρόικας, την άνοιξη, να δούμε τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια με την Ελλάδα”, τονίζει και υποστηρίζει ότι πριν από οποιαδήποτε συζήτηση για περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να εξεταστεί εάν η Αθήνα εισπράττει κανονικά φόρους και εάν υπάρχουν προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Διεθνή / O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Ο Λεχ Βαλέσα είναι το πρόσωπο που έχει συνδεθεί με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του στρατηγού Γιαρουζέλσκι και κατά πολλούς με την πτώση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης
NEWSROOM
Ο Στέφανος Κασσελάκης αφήνει κριτική πέντε αστέρων στο δικό του εστιατόριο στις Σπέτσες

It's Viral / Ο Κασσελάκης άφησε κριτική στο δικό του εστιατόριο στις Σπέτσες κι έβαλε «άριστα, πέντε αστέρια»

Δεκάδες σχόλια και αντιδράσεις στα social media για την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αποθεώσει το «Pura Vita» στις Σπέτσες, χωρίς να διευκρινίσει ότι η επιχείρηση του ανήκει
NEWSROOM
Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

Πολιτική / Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

«Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του Πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
To Spiegel γραφει για τον Σαμαρα και τα ψεματα του περι αναπτυξης. Τι σχεση εχει αυτο με το "Ελλαδα κατα φαντασιαν ασθενης" που γραφετε? Εκτος εαν ο Σαμαρας και η Ελλαδα ειναι για εσας ενα και το αυτο... τοτε να το κοιταξετε. Ειναι σοβαρη βλαβη και μονιμη.
Ακόμα και αν οι πολεμικές αποζημιώσεις ωχριούν μπροστά στο μέγεθος του χρέους μας (που δεν το νομίζω), δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματά η συζήτηση γι'αυτές. Όχι όμως στο πλαίσιο της συζήτησης για τις ελληνικές οφειλές και της "διαμάχης" με τη Γερμανία, αλλά της συζήτησης για τους διεφθαρμένους ηγέτες που φρόντισαν να τις θάψουν εξ αρχής και να τις αφήσουν θαμμένες όλα αυτά τα χρόνια. (Υπάρχουν πολλά ρεπορτάζ και ντοκιμαντέρ από αξιόπιστες πηγές που μιλούν για το πώς δεχθήκαμε να αποσυρθούμε από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων.)Όπως και να'χει, το θέμα είναι άλλο: θετικό που γίνεται σκληρή κριτική στο Σαμαρά και ότι στα ίσα λέγεται ότι το "success story" είναι μπαρμπούτσαλα. Όταν η κυβέρνηση θέλει να λέει ότι το δηλητήριο που δίνει έχει θεραπευτικές ικανότητες, βγαίνει κάποιος απ'έξω και επισημαίνει ότι καθόλου θεραπεία δεν έχει επέλθει.Το αρνητικό, και το πρόβλημα, είναι ότι το Σπίγκελ μάλλον και το ίδιο πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερο δηλητήριο για να "εξυγιανθεί" η Ελλάδα.
Ωραία η καραμέλα με διαγραφή χρεών και πολεμικές αποζημιώσεις.Στην Ελλάδα και διαγραφή χρέους έγινε (η τέταρτη στην ιστορία) και ελάφρυνση των όρων δανεισμού (πληρώνουμε επιτόκιο 2%).Έχει κάτσει να μετρήσει κάποιος τις καθαρές εισροές από την ΕΕ την περίοδο 1981-2013; Μου φαίνεται οι πολεμικές αποζημιώσεις θα αποδειχθούν ψίχουλα συγκρινόμενες.
Nαι, οκ, εμείς δεν έχουμε "κράτος" και είμαστε αποτυχημένοι και διεφθαρμένοι ... Εκείνοι όμως , που για να κάνουν ¨μπίζνες" μιζάριζαν και τους περαστικούς τι ακριβώς είναι ;Αλλά, καλά να μας κάνουν, διότι ενώ μιλάμε για διαγραφή χρέους , δε μιλάμε για την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και τις γερμανικές αποζημειώσεις!Και εδώ που τα λέμε και το spiegel τι ακριβώς συμφέροντα "παίζει"; Μήπως οι Σαμαροβενιζέλοι δεν έκαναν αυτά που λένε τα μνημόνια; (και με το παραπάνω).. ή μήπως οι χώρες - "καλά παιδιά" όπως η Πορτογαλία θα ξεμπερδέψουν από δικά τους μνημόνια;
@ mtrog και guruΣτην ελληνική περίπτωση η διαφθορά είναι από τους κύριους λόγους της κρίσης. Αλλά αντί να διορθωθεί το κύριο λάθος γίνονται εγκλήματα στο όνομα της "διόρθωσης του κύριου λάθους" και με τις "ευλογίες" της τρόικας!Και συμπληρώσω guru με ένα κουίζ: Ποια ακριβώς παρέα κυβερνάει από το 1996 και μετά, ανελλιπώς και με όλες τις κομματικές σημαίες; Και η βοήθεια του κοινού: Είναι η παρέα του ίδιου που πριν απο μερικές μέρες δήλωνε ότι "ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ είναι υπαρκτός"
Να μην υποψιαστω οτι τα αρνητικα για την Ελλαδα δημοσιευματα στα γερμανικα ΜΜΕ εχουν να κανουν με τις αποκαλυψεις περι χρηματισμου Ελληνων αξιωματουχων και πολιτικων απο γερμανικες εταιρειες κατα τη διαρκεια των τελευταιων δεκαετιων;
Άντε καλέ, οι Γερμανοί είναι αμέμπτου ηθικής όλοι. Επίσης, δε φταίει για την ανάπτυξή της χώρας τους η συνεχής διαγραφή χρεών τους την οποία αρνούνται για την Ελλάδα, ούτε η μη απόδοση πολεμικών αποζημιώσεων. Η δική μας πολιτική είναι μόνο λάθος, όχι η δική τους.
Οχι, να μην το υποψιαστείς, γιατί δεν πάιζει απολύτως κανέναν ρόλο.Τις δωροδοκίες των γερμανικών εταιρειών προς τους έλληνες διεφθαρμένους και άθλιους πολιτικούς τις διερευνά ήδη η γερμανική Εισαγγελία.Αν νομίζεις ότι ο γερμανός εισαγγελέας θα επηρεαστεί από την εκτίμηση του Spiegel, ότι η Ελλάδα πηγαίνει κατά διαόλου γιά να αθωώσει αυτούς που έδιναν μίζες, τότε νομίζεις λάθος.Αντί να ασχολείσαι με τα "κρυφά" (όπως νομίζεις) κίνητρα του Spiegel γιά τα άρθρα που δημοσιεύει, ασχολήσου καλύτερα με τα ολοφάνερα κίνητρα αυτών που έπαιρναν τις μίζες τόσα χρόνια και έχουν καταστρέψει την χώρα σου.Αντί να τα βάζεις με το Spiegel που αποτυπώνει την ζοφερή πραγματικότητα, βάλε τα με αυτούς που με τις κλεψιές τους είναι υπεύθυνοι γι' αυτήν την πραγματικότητα.