Ο Θαπατέρο γράφει για τις πιέσεις της Μέρκελ να μπει στο μνημόνιο η Ισπανία

Ο Θαπατέρο γράφει για τις πιέσεις της Μέρκελ να μπει στο μνημόνιο η Ισπανία Facebook Twitter
0

 

Σε βιβλίο με τίτλο “Το Δίλημμα”, περιγράφει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, τις πιέσεις που δέχτηκε από τη Γερμανία, για να βάλει τη χώρα του στο μνημόνιο. Ελληνικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι “ημέρες των Καννών”, όταν δηλαδή κατά την επεισοδιακή Σύνοδο στο γαλλικό θέρετρο ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την απόφαση να κάνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Ο Θαπατέρο γράφει στο βιβλίο του, του οποίου αποσπάσματα εξασφάλισε το Ρόιτερς, ότι «σε κάποιο σημείο της συζήτησης κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες έφθασαν στο σημείο να επικαλούνται μεταπολεμικά πάθη. Ηταν για μια στιγμή, αλλά για αυτή τη στιγμή έμοιαζε ότι το δράμα του διχασμού της Ευρώπης τον περασμένο αιώνα εξακολουθούσε να υπάρχει».


«Ηταν μόνο για πέντε λεπτά, αλλά πέντε λεπτά στα οποία οι λέξεις που άκουγα είχαν τη δύναμη να ανασύρουν όλα τα δάκρυα που ρίχτηκαν στην ευρωπαϊκή ιστορία», γράφει χαρακτηριστικά ο Ισπανός πολιτικός. 


Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ισπανίας δεν αναφέρει τι ακριβώς ειπώθηκε. Περιγράφει όμως, πώς μετά τη δική του άρνηση να εντάξει τη χώρα του σε μηχανισμό στήριξης, οι ηγέτες πέρασαν τον περισσότερο χρόνο της Συνόδου του G20 προειδοποιώντας - με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο - τον Γ. Παπανδρέου να μην προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ελληνικό μνημόνιο. Παράλληλα γράφει για το πώς προσπαθούσαν να πείσουν τον τότε πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι να δεχθεί δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 


Την ίδια ώρα, ο Θαπατέρο έδινε τη δική του μάχη απέναντι στην καγκελάριο της Γερμανίας: «Με χαιρέτησε ευγενικά και σχεδόν χωρίς καμία άλλη εισαγωγή, έριξε την πρόταση (για μνημόνιο) για την οποία δεν είχαμε καμία πρότερη ένδειξη (...) Η Μέρκελ με ρώτησε αν ήμουν πρόθυμος να ζητήσω προληπτική χρηματοδότηση 50 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, καθώς άλλα 85 δισ. ευρώ θα πήγαιναν στην Ιταλία. Η απάντησή μου ήταν ένα ευθύ και ξεκάθαρο όχι», γράφει.

«Το μικρό χρονικό διάστημα που χρειάστηκε η διερμηνεία, έμοιαζε αιωνιότητα» σημειώνει στο βιβλίο του ο πρώην Πρωθυπουργός. «Στο τέλος, είπε στα αγγλικά, κοιτάζοντας με στα μάτια: "Οk. Καταλαβαίνω». Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν επανήλθε στο αίτημά της και οι ηγέτες στράφηκαν στη συνέχεια στον Παπανδρέου. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM