Απεργία την Πρωτομαγιά

Τσίπρας: «Η εικόνα νεκροταφείου στην Αθήνα δεν περιποιεί τιμή στον Σόιμπλε»

Τσίπρας: «Η εικόνα νεκροταφείου στην Αθήνα δεν περιποιεί τιμή στον Σόιμπλε» Facebook Twitter
1

Για «εικόνα νεκροταφείου» που δεν τιμά τη χώρα έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντηση του με τον Κάρλολο Παπούλια για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, την ώρα που ο κ. Σαμαράς συναντούσε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "ιστορικό χρέος το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου", τονίζοντας ότι αν το θέμα δεν το θέσει η κυβέρνηση, θα το θέσει ο λαός επιλέγοντας άλλη κυβέρνηση, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε ότι η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Σχολιάζοντας τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας με αφορμή την επίσκεψη Σόιμπλε ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για εικόνα νεκροταφείου, που δεν τιμά ούτε τη χώρα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία ούτε και τον κ. Σόιμπλε ως καλεσμένο της.

Όπως είπε επίσης "η εικόνα αυτή και το μήνυμα που εκπέμπεται είναι ένα μήνυμα ζόφου προς το εσωτερικό της χώρας και ένα μήνυμα χώρας σε κατάσταση πολιορκίας προς το εξωτερικό".

"Η εικόνα αυτή δεν τιμά τη χώρα, στην οποία γεννήθηκε η δημοκρατία. Να απαγορεύονται οι διαδηλώσεις, οι ειρηνικές διαδηλώσεις των πολιτών. Και ειλικρινά δεν τιμά ούτε τον προσκεκλημένο της ελληνικής της κυβέρνησης. Δεν περιποιεί τιμή στον κ. Σόιμπλε να τον υποδέχεται η φιλική του κυβέρνηση ωσάν να είναι εκπρόσωπος κατοχικών στρατευμάτων, όπου τον υποδέχονται με το φόβο και με χιλιάδες πάνοπλους αστυνομικούς.

Αυτή δεν είναι δημοκρατία. Δεν είναι δημοκρατία να ξεθάβεις ένα χουντικό νόμο, να ξεθάβεις τον χουντικό γύψο για να στήσεις τα τείχη των μνημονίων. Φυσικά, πιστεύουμε ότι ελληνικός λαός θα αγνοήσει τέτοιου είδους απαγορεύσεις και θα εκφράσει ελεύθερα, όπως πάντα γνωρίζει να εκφράζει ελεύθερα, το φρόνημά του", τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την επίσκεψη στο Προεδρικό είπε: "Επισκεφθήκαμε με τον Μανώλη Γλέζο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια κίνηση ιδιαίτερου συμβολισμού. Διότι την ίδια ώρα βρίσκεται στην Αθήνα σε επίσημη επίσκεψη ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών. Και θέσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το αίτημά μας, η χώρα, μέσω της κυβέρνησής της φυσικά, να επαναφέρει ένα ιστορικά αδικαίωτο αίτημα: το θέμα της διεκδίκησης των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου. Ένα ιστορικό χρέος απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς σήμερα ελεύθεροι, έδωσαν τη ζωή τους για να είναι ελεύθεροι οι ευρωπαϊκοί λαοί, έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη ναζιστική θηριωδία και αυτό έχει μια πολύ μεγάλη αξία".

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη μεταξύ άλλων, ότι "δεν μπορεί αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα να αναγνωρίζουν το δημόσιο χρέος της χώρας απέναντι στα μεγάλα funds και στις τράπεζες και να μην αναγνωρίζουν το χρέος της Γερμανίας απέναντι στον ελληνικό λαό, να μην το αναγνωρίζουν και να μην το διεκδικούν".

Ο κ. Παπούλιας υπενθύμισε ότι ήταν ο πρώτος υπουργός Εξωτερικών που είχε θέσει το θέμα το 1995 στη γερμανική κυβέρνηση. "Βεβαίως, η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης ήταν αρνητική. Αλλά αυτό δεν σημαίνει κάτι, ότι σβήστηκε όλη αυτή η υπόθεση", τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό.

Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος που ήταν παρών, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, είπε πως "υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να ξεχρεώσει η Γερμανία τις οφειλές της προς την Ελλάδα" και τόνισε ότι "έχει ηθική υποχρέωση, πάνω απ’ όλα, η Γερμανία να εξοφλήσει τις οφειλές της προς τον ελληνικό λαό. Και επιπλέον, δεν επιτρέπεται να έχει εξοφλήσει όλες τις επανορθώσεις σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, εκτός από την Ελλάδα".

"Τα επιχειρήματά μας είναι ακλόνητα. Εδράζονται στο δίκαιο. Δεν εδράζονται σε κανένα ιδιαίτερο συμφέρον. Δεν ζητάμε ιδιαίτερη προνομιακή μεταχείριση. Διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Δεν θα το ζητιανέψουμε. Θα το αξιώσουμε και θα το πετύχουμε", κατέληξε ο κ. Γλέζος, καλώντας τα ΜΜΕ να συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

1

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM