BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

Η Dream Team των αρχιερέων

Facebook Twitter
0

του Θανάση Χειμωνά από τα Νέα

Το 1992 η Υφήλιος γνώρισε την τελειότερη ομάδα όλων των εποχών σε όλα τα αθλήματα, την Dream Team, την Εθνική Μπάσκετ των ΗΠΑ, η οποία με υπερπαίκτες όπως ο Ερβιν «Μάτζικ» Τζόνσον, ο Λάρι Μπερντ και ο Μάικλ Τζόρνταν σάρωσε τα πάντα, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Δύο δεκαετίες αργότερα, τη χώρα μας συγκλονίζει μια ανάλογη Dream Team: των αρχιερέων!

Είχα αναφερθεί παλαιότερα στον μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ και τις κατά καιρούς λεκτικές επιθέσεις του στους Μουσουλμάνους, τους Εβραίους, τους ομοφυλόφιλους, τον Χάρη Καστανίδη, τον Στίβεν Χόκινγκ, τον Ελτον Τζον (πρόσφατα εξοργίστηκε και με την πολιτική κηδεία του Λεωνίδα Κύρκου), αλλά ο μεγάλος αστέρας αυτής της υπερομάδας είναι ο Αμβρόσιος εκ - μαρτυρικών αλλά και πανέμορφων - Καλαβρύτων.

Είναι γνωστή η πρόθεση του συγκεκριμένου ιερωμένου (ο οποίος, παρεμπιπτόντως, στο μπλογκ που διατηρεί είχε χαρακτηρίσει την πρόσφατη απογραφή πληθυσμού «ανήθικη και αντιχριστιανική», ζητώντας από τους πιστούς να απέχουν) να επισκεφθεί στον Κορυδαλλό τον διαβόητο hardcore χουντικό Νίκο Ντερτιλή. Ας είμαστε ξεκάθαροι. Η συγκεκριμένη πράξη δεν είναι, σε καμία περίπτωση, καταδικαστέα. Αντιθέτως… Κάθε κρατούμενος, όποιο και αν ήταν το έγκλημά του, είναι πάνω απ' όλα άνθρωπος. Μακάρι η ελληνική Εκκλησία να στέκεται δίπλα σε όποιον φυλακισμένο ζητάει τη βοήθειά της. Τα προβλήματα όμως αρχίζουν από τον τρόπο με τον οποίο ο Αμβρόσιος δικαιολόγησε την απόφασή του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων χαρακτήρισε τον ενορχηστρωτή της σφαγής του Πολυτεχνείου (στην οποία συμμετείχε και ενεργά αφού - μεταξύ πολλών άλλων - καταδικάστηκε και για την εν ψυχρώ δολοφονία του 22χρονου Μιχάλη Μυρογιάννη) «γενναίο έλληνα αδελφό» και τόνισε πως ανυπομονεί να του σφίξει το χέρι επειδή «παραμένει πιστός στης αρχές του».

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων (και Αιγιαλείας) όμως δεν σταμάτησε εκεί και όταν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Πεταλωτής (τι ήθελε κι αυτός ο έρμος να τα βάλει με την Εκκλησία; Ο Θεός τον τιμώρησε και του έκλεψαν το iPod!) εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις του, προχώρησε παραπέρα, αποκαλώντας το σημερινό πολίτευμα της χώρας «χούντα» και τον Ντερτιλή «πολιτικό κρατούμενο». Κατέληξε μάλιστα με τη φράση: «Γροθιά στο κατεστημένο, γροθιά στον Πεταλωτή»!


Ωστόσο, δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να παραγνωρίσουμε και τον λόγο του λάβρου μητροπολίτη Κονίτσης, ο οποίος - μιλώντας για τη «μεγάλη νίκη επί των συμμοριτών στον Γράμμο και το Βίτσι» - στηλίτευσε την «πρωθυπουργική επιθυμία να μαστουρωθούν όλοι οι Ελληνες» (μέσω το νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά) και εν συνεχεία παραδόθηκε σε ενθουσιώδεις ιαχές, τύπου «Ζήτω οι ντομάτες! Ζήτω τα γιαούρτια!», όταν βεβαιότατα τα τελευταία προσγειώνονται στα κεφάλια των πολιτικών…

Πάντως, ο φυσικός ηγέτης της Dream Team για την οποία μιλάμε, είναι ο κ.κ. (που λέει κι ο Καρατζαφέρης) Ανθιμος. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης (ο οποίος - όπως διαπίστωσα μια μέρα, πέφτοντας πάνω σε κήρυγμά του στην ΕΤ3 - είναι δεινός και απολαυστικός ρήτορας) έχει αφήσει εποχή για τις αλλεπάλληλες συγκρούσεις του με μια μεγάλη γκάμα προσώπων που διαφωνούν στοιχειωδώς με τις απόψεις του, από τους συντελεστές του τηλεοπτικού Ράδιο Αρβύλα έως τον Γιάννη Μπουτάρη. Παίρνει συχνά πυκνά θέση για πολιτικά και, κυρίως, τα λεγόμενα εθνικά θέματα (θέματα εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή), ενώ η εξουσία του στη Θεσσαλονίκη θεωρείται από πολλούς ανώτερη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη. Εννοείται πως οι τέσσερις αυτοί μητροπολίτες δεν εκπροσωπούν το σύνολο της ελληνικής Εκκλησίας. «Ακούγονται» όμως σαφώς περισσότερο από τους άλλους.


Ποιος ο λόγος γι' αυτή την επιθετικότητα; Μήπως οι συγκεκριμένοι ιεράρχες κρίνουν πως πρέπει πάση θυσία να καλυφθεί το κενό του Χριστόδουλου, μια και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν πολυνοιάζεται για την πολιτική; Μήπως βλέπουν πως τα αιτήματα για διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους και φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος και ακολουθούν τη λογική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση»; Δεν είμαι σε θέση να δώσω μια απάντηση. Πιστεύω όμως πως αν συνεχίσουν τις τακτικές αυτές, η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα βιώσει τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από τη θρησκεία. Αν αυτό δεν έχει ήδη συμβεί..

Αρχείο
0

BAΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ