Αβραμόπουλος: «Η υπόθεση των αποζημιώσεων θα κλείσει με θρίαμβο της Δικαιοσύνης»

Αβραμόπουλος: «Η υπόθεση των αποζημιώσεων θα κλείσει με θρίαμβο της Δικαιοσύνης» Facebook Twitter
1

Ενωτικό κλίμα επικράτησε σήμερα στη βουλή στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι «οι Γερμανοί κατανοούν το θέμα μας», παρά την πρόσφατη δήλωση του κ. Σόιμπλε ο οποίος είχε πεί ότι δεν υφίσταται ζήτημα αποζημιώσεων. Παράλληλα ο υπουργός περιέγραψε τα βήματα της κυβέρνησης για το θέμα τονίζοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την θετική κατάληξη του ζητήματος σε βάθος χρόνου.

 «Η Ελλάδα διεκδικεί τα δικαιώματά της ενωμένη. Μια δύσκολη εποχή για τη χώρα η Κατοχή. Ο ελληνικός λαός πείνασε και λεηλατήθηκε όσο καμία άλλη χώρα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπήρξε αδιαμφισβήτητη καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού μας πλούτου. Οι εποχές δεν συγκρίνονται, αλλά και οι μνήμες δεν σβήνονται. Η ειρήνη εμπεδώθηκε στην Ευρώπη. Καμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν παραιτήθηκε από αυτές τι αξιώσεις. Παραμένουμε και εμείς σε αυτό το στόχο», είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

Παράλληλα ο υπουργός μίλησε για την προσπάθεια στο θέμα των αποζημιώσεων και τα εμπόδια που υπάρχουν:  «Οι εκκρεμότητες παραμένουν για να τις διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα προσκρούσει σε δαιδαλώδεις νομοθεσίες. Το ζήτημα των αποζημιώσεων όμως είναι περισσότερο ηθικό ζήτημα. Σε καμία περίπτωση η ανακίνηση του θέματος δεν σημαίνει σύγκρουση με τους συνοδοιπόρους μας στην Ε.Ε. Οι Γερμανοί κατανοούν το θέμα μας. Κάποιοι επιχείρησαν να συνδέσουν την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας με τις γερμανικές αποζημιώσεις. Ένα θέμα 60 χρόνων είναι λάθος να συνδέεται με το ελληνικό χρέος.

Το ΥΠΟΙΚ προχώρησε στην καταγραφή του διαθέσιμου αρχειακού υλικού. Το θέμα άνοιγε και δεν έκλεισε. Τώρα άνοιξε για να κλείσει με θριαμβευτή τη Δικαιοσύνη. Το πόρισμα του ΥΠΕΞ αναμένεται να προσυπογραφεί και το περιεχόμενο της γνωμοδότησης θα είναι καθοριστικό για τις επόμενες μας κινήσεις. Το απόρρητο του εγγράφου δικαιολογείται επειδή περιλαμβάνει στοιχεία που θα έπρεπε να προστατευθούν από τυχόν εκμετάλλευση εις βάρος διπλωματίας Ελλάδας».

Μίλησε επίσης για εθνική συναίνεση και ενιαία εθνική θέση και γραμμή ενώ ευχαρίστησε πολίτες και πολιτικούς που κράτησαν ζωντανό το θέμα και αγωνίζονται μέχρι σήμερα, όπως ο Μανώλης Γλέζος.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα διεκδικήσει τις αποζημιώσεις. «Είναι χρέη που πρέπει να διεκδικήσουμε για ιστορικούς και ηθικούς λόγους»  είπε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «η παγιωμένη αντίληψη του Βερολίνου ότι δεν οφείλονται αποζημιώσεις εδράζεται στην αντίληψη ότι ο πόλεμος ήταν αναπόφευκτη εξέλιξη και ότι δεν υπάρχει ηθική ενοχή της Γερμανίας για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να πάρει θέση κατηγορώντας τον ότι με το που εξελέγη προσπάθησε να φέρει προς ψήφιση το «κουκούλωμα της Ζίμενς» ενώ όταν συναντήθηκε με τη Μέρκελ στο Βερολίνο δεν έθεσε το ζήτημα των αποζημιώσεων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια