Κρίση στην Ευρώπη για τον προϋπολογισμό λιτότητας

Κρίση στην Ευρώπη για τον προϋπολογισμό λιτότητας Facebook Twitter
1

Σε προϋπολογισμό λιτότητας κατέληξαν οι 27 της Ε.Ε. μετά από 25 ώρες διαπραγματεύσεων. Ο προϋπολογισμός για την επόμενη επταετία προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατο όριο δαπανών στα 960 δις, δηλαδή πραγματικές δαπάνες, κοντά στα 908 δις. Πρόκειται για προϋπολογισμό ο οποίος είναι μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε και από αυτή την άποψη είναι ένας ιστορικός προϋπολογισμός. Η μείωση είναι 3%, περίπου 30 δις ευρώ.

Ο μειωμένος προϋπολογισμός που ικανοποιεί κυρίως Μέρκελ και Κάμερον έφερε την αντίδραση των τεσσάρων κύριων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου που ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να τον αποδεχτούν «ως έχει.» Όπως είπαν σε κοινή τους συνέντευξη οι Joseph Daul (ΕΛΚ,), Hannes Swoboda (Σοσιαλιστές), Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι), Rebecca Harms και Daniel Cohn-Bendit (οικολόγοι ), «δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών».

Για τον Βαν Ρομπέι, πάντως αρκεί που η μαραθώνια συνεδρίαση κατέληξε σε συμφωνία: «Συμφωνήσαμε στο δημοσιονομικό πλαίσιο για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Άξιζε η αναμονή!» έγραψε στο Twitter.  

Για το Spiegel, επικράτησαν τα γεράκια του προϋπολογισμού, δηλαδή η Μέρκελ και ο Κάμερον. Η Liberation γράφει ότι το παιχνίδι το κέρδισε ο Κάμερον και αναρωτιέται: «Και η Γαλλία, τίποτα;»

Η γερμανική καθαρή συμβολή θα αυξηθεί κατά έως και 2 δις ευρώ, όμως, όπως επισημαίνει το Spiegel, σε σχέση με την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα, μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος. Αυξάνεται και η βρετανική συνεισφορά ενώ η ιταλική μειώνεται. Πιο δυσαρεστημένες φαίνεται να είναι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που περίμεναν περισσότερα.

Όλα πάντως θα κριθούν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα γίνει το μεγάλο βήμα και άλλη μια διαπραγμάτευση. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν κάθε προϋπολογισμό. Και ήδη ο Μάρτιν Σούλτς, ο πρόεδρος του μίλησε για «απάτη», προϊδεάζοντας για το τι θα ακολουθήσει.

Η λιτότητα όμως μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερη θεσμική κρίση την Ευρώπη, κάτι που επισήμανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «μια άλλη πλευρά της Σελήνης» που «μας κάνει να παραμένουμε ανήσυχοι για το μέλλον».  «Δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση», σημείωσε. Ό ίδιος πάντως εμφανίζεται ευχαριστημένος με ό,τι εξασφάλισε για την Ελλάδα.  14,5 δισ. μόνο από το νέο ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, ενώ αναμένεται να δοθούν στη χώρα περίπου 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στα κοινοτικά κονδύλια, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας. Στον προηγούμενο προϋπολογισμό η Ελλάδα είχε πάρει 10 δις περισσότερα και έχει μεγαλύτερες απώλειες από την Πορτογαλία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η «παράδοση της κατάληψης» ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Τι είναι πιο χρήσιμο, η "παράδοση της κατάληψης" ή η εξασφάλιση στέγης για οικονομικά αδύναμους σπουδαστές;»

Το σχόλιο του πρωθυπουργού για το Final Four, για τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία αλλά και τα πανεπιστήμια, στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του
LIFO NEWSROOM
«Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Lifo Videos / «Η Δύση πυροβόλησε τα πόδια της με τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με τον συγγραφέα, δημοσιογράφο και διευθυντή του SLpress.gr, Σταύρο Λυγερό, για τις βαθύτερες διαστάσεις της σύγκρουσης Ρωσίας - Ουκρανίας, το ενεργειακό σκάκι και την προπαγάνδα, τη θέση της Ευρώπης, τη στάση της Ελλάδας, τον ρόλο της Κίνας και την επιστροφή του Τραμπ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Πολιτική / Ανδρουλάκης για Τέμπη: Τη Δευτέρα κατατίθεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για προανακριτική

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκάλυψη, φέρνοντας ως παράδειγμα την καταψήφιση της πρότασης διερεύνησης υπουργικής ευθύνης στην υπόθεση της σύμβασης 717, παρά την αναφορά σχετικής δικογραφίας από την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM
«Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

LiFO politics / «Η Ελλάδα πρέπει να φτιάξει τα τρένα, τελεία»

Η νέα εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αλεξάνδρα Σδούκου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για τα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας και εξηγεί γιατί «οι γυναίκες πολλές φορές χρειάζεται να καταβάλουν παραπάνω προσπάθεια για να αποδείξουν την αξία τους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βασιλική Σιούτη για Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Lifo Videos / Τέμπη: «Υπάρχει πολλή προπαγάνδα και λίγη ενημέρωση»

Από τα αναπάντητα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση των Τεμπών, μέχρι τη στασιμότητα του ΠΑΣΟΚ και την παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική σκηνή – Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την υπεύθυνη του πολιτικού ρεπορτάζ της LIFO Βασιλική Σιούτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Έτσι όπως τα είπε ο κ.Σαμαράς είναι... Ένωση χωρίς λεφτά, δεν είναι ένωση!Εμείς οι μαλάκες φταίμε, που πιστέψαμε ότι είναι και κάτι άλλο πέρα αυτό. Και τι κρίμα για εσάς, κ. Σαμαρά, εγώ θα συνεχίσω να το πιστεύω. Διότι όσα χρόνια είχατε και είχαμε (αν θέλετε) χρήματα, εκτός από τα περίφημα προϊόντα μας, διακινούμασταν ελεύθερα και εμείς και οι ιδέες μας. Οι δεσμοί που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των πολιτών, δε θα διαταραχθούν επειδή απλά σας τελείωσαν τα λεφτά.Πότε θα το καταλάβετε ότι δε μας δένει μόνο το ευρό?