Σε προϋπολογισμό λιτότητας κατέληξαν οι 27 της Ε.Ε. μετά από 25 ώρες διαπραγματεύσεων. Ο προϋπολογισμός για την επόμενη επταετία προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανώτατο όριο δαπανών στα 960 δις, δηλαδή πραγματικές δαπάνες, κοντά στα 908 δις. Πρόκειται για προϋπολογισμό ο οποίος είναι μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε και από αυτή την άποψη είναι ένας ιστορικός προϋπολογισμός. Η μείωση είναι 3%, περίπου 30 δις ευρώ.
Ο μειωμένος προϋπολογισμός που ικανοποιεί κυρίως Μέρκελ και Κάμερον έφερε την αντίδραση των τεσσάρων κύριων πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου που ανακοίνωσαν ότι αρνούνται να τον αποδεχτούν «ως έχει.» Όπως είπαν σε κοινή τους συνέντευξη οι Joseph Daul (ΕΛΚ,), Hannes Swoboda (Σοσιαλιστές), Guy Verhofstadt (Φιλελεύθεροι), Rebecca Harms και Daniel Cohn-Bendit (οικολόγοι ), «δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών».
Για τον Βαν Ρομπέι, πάντως αρκεί που η μαραθώνια συνεδρίαση κατέληξε σε συμφωνία: «Συμφωνήσαμε στο δημοσιονομικό πλαίσιο για το υπόλοιπο της δεκαετίας. Άξιζε η αναμονή!» έγραψε στο Twitter.
Για το Spiegel, επικράτησαν τα γεράκια του προϋπολογισμού, δηλαδή η Μέρκελ και ο Κάμερον. Η Liberation γράφει ότι το παιχνίδι το κέρδισε ο Κάμερον και αναρωτιέται: «Και η Γαλλία, τίποτα;»
Η γερμανική καθαρή συμβολή θα αυξηθεί κατά έως και 2 δις ευρώ, όμως, όπως επισημαίνει το Spiegel, σε σχέση με την αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα, μπορεί να είναι κανείς ικανοποιημένος. Αυξάνεται και η βρετανική συνεισφορά ενώ η ιταλική μειώνεται. Πιο δυσαρεστημένες φαίνεται να είναι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης που περίμεναν περισσότερα.
Όλα πάντως θα κριθούν στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου θα γίνει το μεγάλο βήμα και άλλη μια διαπραγμάτευση. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι ευρωβουλευτές έχουν το δικαίωμα να απορρίψουν κάθε προϋπολογισμό. Και ήδη ο Μάρτιν Σούλτς, ο πρόεδρος του μίλησε για «απάτη», προϊδεάζοντας για το τι θα ακολουθήσει.
Η λιτότητα όμως μπορεί να οδηγήσει σε εντονότερη θεσμική κρίση την Ευρώπη, κάτι που επισήμανε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κάνοντας λόγο για «μια άλλη πλευρά της Σελήνης» που «μας κάνει να παραμένουμε ανήσυχοι για το μέλλον». «Δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση», σημείωσε. Ό ίδιος πάντως εμφανίζεται ευχαριστημένος με ό,τι εξασφάλισε για την Ελλάδα. 14,5 δισ. μόνο από το νέο ΕΣΠΑ, συν 1,8 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη, ενώ αναμένεται να δοθούν στη χώρα περίπου 2 δισ. ευρώ από την αναθεώρηση της συμμετοχής της Ελλάδας στα κοινοτικά κονδύλια, λόγω της μεγάλης μείωσης του ΑΕΠ της χώρας. Στον προηγούμενο προϋπολογισμό η Ελλάδα είχε πάρει 10 δις περισσότερα και έχει μεγαλύτερες απώλειες από την Πορτογαλία.
σχόλια