Νέα ανατροπή με την ανάλυση της λίστας από τον Βαξεβάνη

Νέα ανατροπή με την ανάλυση της λίστας από τον Βαξεβάνη Facebook Twitter
5

Νέα ανατροπή στις ως τώρα πληροφορίες για το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ αφού σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του περιοδικού Hot Doc, το στικάκι που είχε στα χέρια του ο Κώστας Βαξεβάνης και δημοσιοποίησει έχει δημιουργηθεί πολύ νωρίτερα από τις αρχές Ιουλίου του 2011, όπως διέρρευσε χθες.

«Τo ΗOT DOC έστειλε για εργαστηριακό έλεγχο το usb που περιείχε την Λίστα Λαγκάρντ σε πιστοποιημένο εξεταστή ψηφιακών πειστηρίων ο οποίος ακολουθεί όλες τις διαδικασίες που περιγράφονται στους σύγχρονους κανόνες λειτουργίας των εγκληματολογικών εργαστηρίων ανά τον κόσμο.

Τα αποτελέσματα της «ακτινογραφίας» του usb είναι ξεκάθαρα και διαψεύδουν ότι μέχρι τώρα έχουν πει οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση της Λίστας. Η διαδικασία της έρευνας έγινε με την χρήση του λογισμικού που χρησιμοποιεί τόσο η ελληνική εγκληματολογική υπηρεσία αλλά και το FBI και η Scotland Yard», αναφέρει ο Κ. Βαξεβάνης.

 Παλιά τα "ίχνη"

 Συγκεκριμένα σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού το στικάκι του Βαξεβάνη δημιουργήθηκε στις αρχές Αυγούστου του 2010.

Εδώ έχουμε την πλήρη ανατροπή καθώς μέχρι τώρα ξέραμε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ τον Οκτώβριο του 2010. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τοποθέτησε την παραλαβή και αντιγραφή του CD στα μέσα Οκτωβρίου του 2010.

Όμως το USB του Βαξεβάνη που έστειλε ο δημοσιογράφος για ανάλυση σε ειδικό εργαστήριο έδειξε ότι δημιουργήθηκε τον Άυγουστο του 2010.

Δημιουργείται έτσι ένα ακόμη αίνιγμα που μπερδεύει περισσότερο την υπόθεση της λίστας και θα πρέπει να απαντηθεί σε ποιού τα χέρια βρισκόταν το cd ενώ υπήρχε αυτό το χρονικό κενό, αν η πρώτη παραλαβή της λίστας έγινε απευθείας από τη Λαγκάρντ στο Γιούρογκρουπ του Ιουνίου του 2010 και όχι τον Οκτώβριο δια της διπλωματικής οδού ενώ δεν αποκλείεται η λίστα να παρελήφθη για πρώτη φορά από άλλο πρόσωπο.  

Η έρευνα στον ερευνητή της Forencic Associates Γιώργο Καραθανάση ανατέθηκε στις 3 Ιανουαρίου του 2013, με την ενημέρωση ότι, προφανώς το USB στικ που είχε στην κατοχή του ο Κώστας Βαξεβάνης προερχόταν από αντιγραφές που δεν γνωρίζουν, αλλά που ως βάση του είχε ένα CD,

Ζητήθηκε από τον ερευνητή να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν ίχνη σβησίματος αρχείων ή επεξεργασίας τους.

Όπως προέκυψε από τον εργαστηριακό έλεγχο, τα αρχεία που είναι γνωστά ως Λίστα Λαγκάρντ, δηλαδή τα 2.062 excel (2.059 στην περίπτωση του στικ - Βαξεβάνη) δημιουργήθηκαν στις 15 Απριλίου του 2010.

Από την επεξεργασία φαίνεται να τυπώνονται τα αρχεία στις 13 Οκτωβρίου του 2010, πριν δηλαδή οι ελληνικές αρχές το παραλάβουν, σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα. Μάλιστα φέρεται να τυπώνονται όχι από cd αλλά  από κάποιον σκληρό δίσκο κομπιούτερ ή κάποιο USB.

Αυτός είναι και ο λόγος που αφήνεται ίχνος εκτύπωσης. Αν είχαν εκτυπωθεί από κάποιο CD, τότε δεν θα είχαν αποτυπωθεί, εφόσον το CD δεν αφήνει ίχνη.

Ο χρόνος εκτύπωσης είναι ίδιος για όλα τα αρχεία, πράγμα που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η εκτύπωση έγινε σε επαγγελματικό χώρο. Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι, ότι κάποιοι, ίσως οι Γάλλοι, εκτύπωσαν τα αρχεία, όχι όμως από κάποιο CD, έξι μήνες μετά την δημιουργία του αρχείου «ελληνική λίστα Λαγκάρντ».


Κάποιοι που κατέθεσαν, αφήνουν κενά ή ψεύδονται

 

Ένα σημαντικό εύρημα στο USB που παραδόθηκε για ανάλυση, είναι πως αφού το αρχείο αυτό έγινε CD, προφανώς για να παραδοθεί στις ελληνικές αρχές, αυτό αντιγράφτηκε και αποθηκεύτηκε σε μέσο USB, με την ημερομηνία αυτής της αντιγραφής.

Αυτή την αντιγραφή παραδέχεται πως έχει κάνει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Άρα, η ημερομηνία αντιγραφής του CD που φαίνεται στο USB είναι η ημερομηνία αντιγραφής του CD που παρέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου στο USB που παρέδωσε στο ΣΔΟΕ.

Άρα, αυτή η ημερομηνία πρέπει θεωρητικά να είναι γύρω στα μέσα Οκτωβρίου, όπως έχει καταθέσει στην Επιτροπή Διαφάνειας ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Όμως, όπως έδειξε η έρευνα, η μετατροπή του CD σε USB έγινε στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010, περίοδο κατά την οποία όσοι ενεπλάκησαν στην υπόθεση, διαβεβαιώνουν πως δεν είχαν καν τη λίστα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα: Ή είναι ψέματα όσα λέγονται για την ημερομηνία παραλαβής της λίστας ή πρόκειται για λίστα από δύο διαφορετικές παραδόσεις, δηλαδή πριν από την επίσημη παραλαβή, ο Παπακωνσταντίνου ή κάποιος άλλος, πιθανόν να παρέλαβε ένα άλλο CD, το οποίο τελικώς αντέγραψε σε USB και παρέδωσε στο ΣΔΟΕ αντ' αυτού που έφτασε επίσημα στην Ελλάδα.

Ήταν τελικά μια η λίστα;


Την πιθανή ύπαρξη δύο λιστών ενισχύει ακόμη ένα εύρημα, τα αρχεία της λίστας που είχε στην κατοχή του ο δημοσιογράφος, έχουν ονομασία που αποτελείται από το λατινικό γράμμα Β και 10 αριθμούς. Όπως προκύπτει όμως από τη λίστα που διαβιβάστηκε για δεύτερη φορά στον εισαγγελέα Πεπόνη, τα αρχεία αυτά έχουν ονομασία που αποτελείται από τα λατινικά γράμματα BUP, μία τελεία και 10 αριθμούς.

Κάθε αρχείο του στικ «Βαξεβάνη» αντιστοιχεί στο ίδιο αρχείο στη λίστα Πεπόνη, μόνο που έχει διαφορετική ονομασία. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν, να υπάρχει η ίδια λίστα από δυο διαφορετικές πηγές.

Δεν αλλάζει το αρχείο, αλλά η λεπτομέρεια στη διαφορετική ονομασία αποκαλύπτει την πηγή του αρχείου. Αυτό άλλωστε αποτελεί συνήθη πρακτική των μυστικών υπηρεσιών, για να διαπιστώσουν, εάν κάποια έγγραφα εμπιστευτικά, παραδίδονται κατόπιν διαρροής.

Επίσης, είναι πιθανόν, ένας αντιγραφέας που είχε παρέμβει στη λίστα να άλλαξε την ονομασία των αρχείων, για να είναι σίγουρος για το ποια είναι η πρωτότυπη λίστα και το ποια είχε δεχθεί παρέμβαση.

Κάποιος δούλεψε εντατικά για να την αντιγράψει…


Πώς όμως έγινε η μοναδική αντιγραφή του CD σε USB στις 4 και 5 Αυγούστου του 2010; Στις 4 Αυγούστου, από το CD που φέρεται ως CD Παπακωνσταντίνου αντιγράφονται 1.962 αρχεία.

Η αντιγραφή αυτή, σύμφωνα με την εργαστηριακή έρευνα διήρκεσε 7 ώρες, 20 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα. Τα 1.962 αρχεία αντιγράφηκαν από το μέσο αποθήκευσής τους σε αποθηκευτικό μέσο - πιθανώς USB - όχι με τη διαδικασία COPY, αλλά με τη διαδικασία OPEN - SAVE AS.

Με τον ίδιον τρόπο, την επόμενη μέρα, αντιγράφονται τα υπόλοιπα 97 αρχεία, τα οποία δεν είναι σε σειρά με τα προηγούμενα.

Η συμπληρωματική αντιγραφή διαρκεί 21 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα. Στις 4 Αυγούστου, αυτός που αντέγραψε τα αρχεία, διέκοψε τη διαδικασία για 2 ώρες και 16 λεπτά.

Αυτό που συμπεραίνεται είναι, ότι αυτός που έκανε την αντιγραφή άνοιγε κάθε ένα από τα αρχεία, τα διατηρούσε ανοιχτά για περίπου 15 δευτερόλεπτα, χρόνο που δικαιολογεί επεξεργασία και στη συνέχεια το αποθήκευσε σε νέο αρχείο στο USB.

Είναι αδύνατον, σύμφωνα με τους επιστήμονες, να εντοπιστεί πόσα και ποια αρχεία έχουν πειραχθεί. Η μόνη βεβαιότητα είναι, ότι αποθηκεύτηκαν σε αφύσικο χρόνο, που δικαιολογεί πρόθεση επεξεργασίας

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Πολιτική / Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και τη σύντμηση της διαδρομής από και προς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
open>save as και μετα πρεπει να βρεις το σημειο που θελεις να αποθηκευσεις γιατι by default βλεπεις την αρχικη τοποθεσια, και ολα αυτα σε 15''. Αρα, χλωμη η επεξεργασια στο ενδιαμεσο.Για ασχετος μου ακουγεται ο χρηστης και δεν ηξερε τα ctrl-a, ctrl-c, ctrl-v. Ισως να ηταν και δημοσιος υπαλληλος και μια αντιγραφη 20' την εκανε σε 7μιση ωρες για να περασει η μερα.
Μια πλήρης αντιγραφή ίσως διαρκεί μόνο 20 λεπτά, μια πειραγμένη αντιγραφή φυσικά και μπορεί να διήρκεσε ώρες. Για σκέψου λίγο, να δουν ποιοι είναι στη λίστα, είναι κάποιος συγγενής ή φίλος ή χορηγός του κόμματος; Αν ναι, διαγραφή, αν όχι βάλ'τον μέσα στο στικάκι να δώσουμε κανένα όνομα στα κανάλια.
Γιατί Άρη? Πάντα πιστεύεις τα προφανή? Έχουμε πήξει στη φόλα στο Ελλάντα. Θα μου πείς ο άλλος παρουσιάζει πυρινικά χημικά όπλα στις αποθήκες και ένα ουφο παρκαρισμένο στο πάρκινγ του Σαντάμ. Και όλος ο κόσμος μάσησε. Γιατί όχι οι ελληναράδες ?