Στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας - «Κλείδωσε» η συμφωνία για το Σκοπιανό

Στον Παυλόπουλο ο Τσίπρας - «Κλείδωσε» η συμφωνία για το Σκοπιανό Facebook Twitter
0

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, μετά το κρίσιμο τηλεφώνημα που είχε με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ. 

Η τηλεφωνική συνομιλία των δύο πρωθυπουργών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 17:30.

Πηγές του Μαξίμου ανάφεραν ότι υπάρχει συμφωνία, πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση και η ονομασία είναι erga omnes. Οι ίδιες πηγές παρέπεμπαν για λεπτομέρειες στα αυτά που θα ακολουθήσουν τα επόμενα λεπτά.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να ενημερώσει πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τα επόμενα βήματα. Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς και μετά θα προβεί σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό.

Τιο διάγγελμα Τσίπρα αναμένεται περίπου στις 19:30, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες την ίδια ώρα θα προβεί σε διάγγελμα και ο Ζάεφ στα Σκόπια.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εξέφρασε την προσδοκία να κλείσουν όλες τις εκκρεμότητες και να καταλήξουν σε συμφωνία για το θέμα της ονομασίας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα. 

«Χθες είχαμε μια εξαιρετική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο. Είπα ότι είμαι φύσει αισιόδοξος και είναι πιθανόν να καταλήξουμε σε συμφωνία, αλλά σήμερα έχουμε μια πολύ κρίσιμη συνομιλία για μένα. Ελπίζω ότι θα καλύψουμε όλες τις πτυχές για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και των δυο πλευρών», δήλωσε ο Ζάεφ.

«Ελπίζω ότι σήμερα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε κάτι θετικό στον κόσμο», ανέφερε. Ωστόσο, είχε προσθέσει πως ακόμα υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει πως έχει επιλεγεί το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».

Στο μεταξύ, ανοιχτό φέρεται να είναι και το ενδεχόμενο συζήτησης για το ονοματολογικό στη Βουλή την Παρασκευή, σε περίπτωση που «κλειδώσει» η συμφωνία. Η εν λόγω συζήτηση πρόκειται να είναι ενημερωτική.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM