Αχτσιόγλου: Ήδη εργαζόμαστε για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Αχτσιόγλου: Ήδη εργαζόμαστε για την αύξηση του κατώτατου μισθού Facebook Twitter
EUROKINISSI
4

Η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να ανακτήσουν μέρος των όσων έχασαν στα χρόνια της κρίσης, διαβεβαιώνει η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. 

Μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών, η υπουργός εξηγεί πως αυτό θα επιτευχθεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενισχύοντας παράλληλα τη ζήτηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Για την ίδια, η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί ευκαιρία για τους εργαζομένους να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβές, ενώ ζητά και από τους εργοδότες να ταυτίσουν τους μισθούς με την παραγωγικότητα στην εργασία.

Η κα Αχτσιόγλου επισήμανε πως με τα δύο πρώτα μνημόνια περικόπηκαν κύρια εργατικά δικαιώματα, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, συρρικνώθηκε η αποζημίωση απόλυση και διαλύθηκαν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

«Η αυστηρή επιτροπεία από θεσμούς που θεωρούν, όπως εξάλλου και η αξιωματική αντιπολίτευση, ότι η συμπίεση του εργατικού κόστους αποτελεί τον κύριο δρόμο για την επίτευξη της ανάπτυξης, περιόριζε τους δικούς μας βαθμούς ελευθερίας για την άσκηση όλου του εύρους των πολιτικών ενίσχυσης της εργασίας. Επομένως η έξοδος από το πρόγραμμα αναμφίβολα θα διαμορφώσει μια νέα κατάσταση», πρόσθεσε.

Όπως όμως διαβεβαιώνει, τον Αύγουστο επανέρχονται οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων. 

«Οι εργαζόμενοι επανακτούν ουσιαστικά τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται και να κερδίζουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας. Η ανάκτηση αυτή νομοθετήθηκε ήδη, μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση. Ομοίως νομοθετήθηκαν ήδη μέτρα καταπολέμησης της αδήλωτης, υποδηλωμένης και απλήρωτης εργασίας (....). Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν την πορεία προς την κανονικότητα (...) αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει την αποφασιστικότητά της και αυτή είναι η βασική διαχωριστική μας γραμμή από τη ΝΔ».

Πολιτική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Ας μάθει η κ. Αχτσιόγλου ότι "η συμπίεση του εργατικού κόστους αποτελεί τον κύριο δρόμο για την επίτευξη της ανάπτυξης" διεθνώς - και από την εποχή που ο Βασιλόπουλος ήταν μπακάλης και η γιαγιά της ήταν μάνα και αγρότισσα 24/7.Πότε ; Όταν ο κύριος συντελεστής επίτευξης κέρδους είναι μόνο η εργασία. Περιμέναμε λοιπόν από την κυβέρνηση της "συντρόφισσας" (δεν ξεχνάμε το βιντεάκι με το πρόταγμα των στηθών μας ..) - με το "πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης" του νεφεληγερέτη της οικονομίας Σταθάκη -, να εφάρμοζε λύσεις που θα αξιοποιούσαν ΑΜΕΣΑ τα πέραν του εργατικού δυναμικού ατού της χώρας μας και θα δημιουργούσαν ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. ΤΟΤΕ, ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΠΕΡΙΚΟΠΟΥΝ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ. Αντ' αυτού ζήσαμε το τσίρκο και το σώου του 1ου εξαμήνου του '15 και το χειροπόδαρο δέσιμό μας.Και μέχρι σήμερα, κανένας σοβαρός προγραμματισμός ανάπτυξης υπάρχει. Μόνο προθέσεις και ευχολόγια που ονομάζονται "ολιστικό σχέδιο" (ευκαιρία να μάθουμε και νέες λέξεις οι στούρνοι).Για αυτό, μην υπόσχεται η κ. Αχτσιόγλου καθρεφτάκια στους ιθαγενείς, ότι ήδη εργάζεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όταν είχαν υποσχεθεί κατώτατο μισθό 751 ευρώ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥΣ.ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ 3 ΕΤΩΝ.. Η κοροϊδία.να σταματήσει.
Η ρητορική της Υπουργού ποιον πείθει;Ας προσέξουν στο Υπουργείο Εργασίας μην πάθουν και τίποτα (πχ υπερκόπωση, αγχώδη διαταραχή) από την τόσο σκληρή διαπραγμάτευση.Η πορεία προς την ανικανότητα και την μη κανονικότητα είναι έκδηλη.