«Η τουρκική πλευρά δεν κάνει τυχαίες κινήσεις» υποστηρίζει ο Κουβέλης

«Η τουρκική πλευρά δεν κάνει τυχαίες κινήσεις» υποστηρίζει ο Κουβέλης Facebook Twitter
SOOC
2

Την εκτίμηση ότι η κλιμάκωση της έντασης που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο δεν είναι τυχαία κίνηση, εκφράζει αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος".

Αναφορικά με τους δύο Έλληνες φυλακισμένους στρατιωτικούς, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την ελπίδα πως θα λήξει σύντομα το ζήτημα και έτσι να μην υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση στις σχέσεις των δύο χωρών.

Αναφέροντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις η τουρκική προκλητικότητα, αγγίζει τα όρια αυτού που αποκαλούμε "κόκκινες γραμμές" και μπορεί να εξελιχθεί σε "θερμό επεισόδιο", δηλαδή αντιπαράθεση δύναμης, χωρίς βέβαια τη χρήση όπλων», και ότι «η τουρκική πλευρά δεν κάνει "τυχαίες" κινήσεις», ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι:

«Είναι καθοριστικό για τις δικές μας κινήσεις και αντιδράσεις, να μελετάμε σε βάθος τη συμπεριφορά της γείτονος χώρας και να καθορίζουμε τη στάση μας αναλόγως, με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα, αλλά κυρίως με αποτρεπτική λογική, που την τροφοδοτεί η ισχύς των ενόπλων μας δυνάμεων».

«Ο Τούρκος Πρόεδρος αυτό που επιδιώκει είναι οι ευρύτεροι πολιτικοί και γεωπολιτικοί του στόχοι, και σε αυτό εντάσσει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απ' όπου προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για άμεσα εσωτερική πολιτική κατανάλωση, γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αναθεωρητική του στρατηγική δεν πρόκειται να ευοδωθεί» προσθέτει.

Όσον αφορά στο θέμα με τους δύο στρατιωτικούς, είπε πως «δεν είναι εύκολο να κάνει κάποιος προβλέψεις» για το πότε θα απελευθερωθούν, επανέλαβε ότι «ένα σύνηθες για τα τεκταινόμενα στην παραμεθόριο περιοχή συμβάν, υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να λυθεί επιτόπου, έχει μετατραπεί σε αντικείμενο υπέρμετρης εκμετάλλευσης από την τουρκική πλευρά» και σημείωσε:

«Θέλω να πιστεύω, ότι οι τουρκικές αρχές, η τουρκική κυβέρνηση, θα σταθμίσουν τα πράγματα και θα συμβάλουν στο να λήξει αυτή η κατάσταση, γιατί τυχόν παράτασή της προσθέτει ένα ακόμα βάρος σε μια ήδη βεβαρυμμένη κατάσταση στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με το αίτημα της αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο ο κ. Κουβέλης μίλησε για «φημολογία», η οποία «είναι προφανές ότι αποτελεί μέρος μιας επικοινωνιακής καμπάνιας της αντιπολίτευσης με προεξάρχουσα την ΝΔ και τίποτα περισσότερο» τόνισε:

«Η κυβέρνηση αυτή έχει μια αποστολή η οποία διαπερνά όλες τις επιλογές της. Είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος, η έξοδος από τα μνημόνια και η ενεργοποίηση των διαδικασιών παραγωγικής ανασυγκρότησης, ώστε να μπει η χώρα σε αναπτυξιακή τροχιά και η κοινωνία να δει επιτέλους φως μετά την έξοδο από το τούνελ. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να διαταραχθεί και δεν συντρέχουν οι λόγοι για εκλογές, δηλαδή λήξη λαϊκής εντολής».

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM
Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Διεθνή / Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, μετά από μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 υποψήφιοι βουλευτές
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ας πάρει απόφαση ο κ. Κουβέλης αλλά και αυτοί που τον έβγαλαν από την κατάψυξη, ότι η πολιτική του σταδιοδρομία τελείωσε.Έχει γίνει περίγελως και οι διάφορες δηλώσεις επιπέδου πολιτικής γλάστρας που κάνει κάθε μέρα - μην και τον ξεχάσουμε - δεν θα τον σώσουν.Και αν ασχολούμαστε τώρα μαζί του, είναι για να δοθεί το μήνυμα ότι πρέπει το συντομότερο η Βουλή να καθαρίσει από όλους αυτούς που έκαναν την πολιτική επάγγελμα μεν - θεμιτό μπορεί να πει κανείς -, αλλά ΔΕΝ ΠΡΟΣΦΕΡΑΝ ΤΙΠΟΤΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΜΑΣ ΤΟΥΣ ΔΙΝΑΜΕ ΚΑΙ ΔΙΝΟΥΜΕ. Αντίθετα, δίνουν παράδειγμα παρασιτικής επιβίωσης σε βάρος της κοινωνίας και επομένως Η ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΙΑΒΡΩΝΕΙ ΗΘΙΚΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.Και με την ευκαιρία, γιατί οι βουλευτές να εξασφαλίζουν ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΜΟΛΙΣ 2 ΘΗΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ; Που μπορεί μάλιστα να μην είναι ούτε καν οκτώ χρόνια εργασίας αν γίνουν πρόωρες εκλογές ; Πάνω σε αυτό, όλα τα κόμματα ποιούν την νήσσα. Αλλά και εμείς όλοι - η κοινωνία που τους πληρώνει - δεν το έχουμε βάλει στα αιτήματά μας, ακόμη και μετά από την κατάσταση που έχουμε περιέλθει εξ αιτίας τους !