Πάση θυσία δεν πρέπει να καταρρεύσει το Ρεύμα του Κόλπου - Για νέα Εποχή των Παγετώνων προειδοποιούν οι επιστήμονες

Πάση θυσία δεν πρέπει να καταρρεύσει το Ρεύμα του Κόλπου - Για νέα Εποχή των Παγετώνων προειδοποιούν οι επιστήμονες Facebook Twitter
0

Οι σοβαρές διαταραχές στο Ρεύμα του Κόλπου (Gulf Stream) που είναι κρίσιμο για τον έλεγχο του παγκόσμιου κλίματος, πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος, προειδοποίησαν κορυφαίοι επιστήμονες.

Η προειδοποίηση διατυπώνεται μετά την αποκάλυψη αυτή την εβδομάδα ότι το σύστημα καταγράφεται πλέον ως πιο αδύναμο παρά ποτέ στην ιστορία.

Οι παλαιότερες καταρρεύσεις του γιγαντιαίου δικτύου έχουν προκαλέσει ντόμινο με ακραίες επιπτώσεις στην ιστορία του κλίματος, με τη δυτική Ευρώπη να είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε πολικούς χειμώνες. Ένα σημαντικά εξασθενημένο σύστημα είναι επίσης πιθανό να προκαλέσει πιο έντονες καταιγίδες στην Ευρώπη, ταχύτερη άνοδο της στάθμης της θάλασσας στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ και αυξανόμενη ξηρασία στο Σαχέλ, τη στεπική λωρίδα γης νότια της ερήμου Σαχάρα στην Αφρική.

Η νέα έρευνα που περιγράφεται στον Guardian ανησυχεί τους επιστήμονες εξαιτίας του τεράστιου αντίκτυπου που έχει η υπερθέρμανση του πλανήτη στις τρέχουσες συνθήκες και την απρόβλεπτη εμφάνιση ενός μελλοντικού σημείου ανατροπής.

Τα ρεύματα που μεταφέρουν το ζεστό Ατλαντικό νερό βόρεια προς τον πόλο, όπου ψύχονται, στη συνέχεια βυθίζονται και επιστρέφουν προς τα νότια, με τη διαδικασία αυτή να είναι ο πιο σημαντικός έλεγχος του κλίματος του βόρειου ημισφαιρίου.

Αλλά το σύστημα, γνωστό ως AMOC (Atlantic Meridional Overturning Circulation), έχει εξασθενήσει κατά 15% από το 1950, χάρη στο λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της θέρμανσης των ωκεανών, καθιστώντας το θαλασσινό νερό λιγότερο πυκνό και το πιο πλωτο.

Αυτό αντιπροσωπεύει μια τεράστια επιβράδυνση - ισοδύναμη με την παύση ροής όλων των ποταμών του κόσμου τρεις φορές, ή την παύση του μεγαλύτερου ποταμού, του Αμαζονίου, δεκαπέντε φορές.

Αυτή η αποδυνάμωση δεν έχει παρατηρηθεί τουλάχιστον κατά τα τελευταία 1.600 χρόνια. Επιπλέον, οι νέες αναλύσεις δείχνουν ότι η αποδυνάμωση επιταχύνεται.

«Από τη μελέτη του κλίματος του παρελθόντος, γνωρίζουμε ότι οι αλλαγές στο Amoc αποτέλεσαν γεγονότα με απότομες και μεγάλες επιπτώσεις στην ιστορία του κλίματος», δήλωσε ο καθηγητής Stefan Rahmstorf, από το Ινστιτούτο Potsdam για την Κλιματική Έρευνα της Γερμανίας και ένας από τους κορυφαίους ωκεανογράφους του κόσμου.

«Έχουμε να κάνουμε με ένα σύστημα το οποίο σε κάποιες πτυχές είναι εξαιρετικά μη γραμμικό, οπότε είναι πολύ επικίνδυνο, γιατί μπορεί να προκαλέσει κάποιες εκπλήξεις», είπε. «Εύχομαι να γνώριζα πού είναι αυτό το κρίσιμο σημείο ανατροπής, αλλά αυτό είναι δυστυχώς κάτι που δεν ξέρουμε. Πρέπει να αποφύγουμε να διαταράξουμε το Amoc με κάθε κόστος. Είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο πρέπει να σταματήσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου το συντομότερο δυνατόν ».

Ο ωκεανογράφος Peter Spooner, στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, συμμερίζεται την ανησυχία: «Η έκταση των αλλαγών που ανακαλύψαμε αποτελεί έκπληξη για πολλούς και επισημαίνει σημαντικές αλλαγές στο μέλλον».

Μια κατάρρευση στο Amoc θα σήμαινε πως πολύ λιγότερη θερμότητα θα φτάνει στη δυτική Ευρώπη και θα βυθίσει την περιοχή σε πολύ μεγάλους και παγωμένους χειμώνες. 

Άλλες νέες έρευνες αυτής της εβδομάδας έδειξαν ότι ο πάγος της Γροιλανδίας λιώνει με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί εδώ και 450 χρόνια. Αυτή η εισροή θα συνεχίσει να εξασθενεί το Amoc στο μέλλον μέχρι να σταματήσει η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο, αλλά οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσο γρήγορη θα είναι η αποδυνάμωση ή πότε θα φτάσει στο σημείο της κατάρρευσης.

Οι επιστήμονες λένε πως δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ασφαλείς προβλέψεις και πως εδώ και είκοσι χρόνια τα μοντέλα για υπολογισμούς που χρησιμοποιούν ανταποκρίνονται πολύ διαφορετικά από την ευαισθησία του Amoc.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM