Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τις προτάσεις της στα Σκόπια - Μέσα και το «Γκόρνα Ματσεντόνια» λένε οι πληροφορίες

Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει τις προτάσεις της στα Σκόπια - Μέσα και το «Γκόρνα Ματσεντόνια» λένε οι πληροφορίες Facebook Twitter
1

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της στα Σκόπια και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να τις συζητήσει κατά τις συναντήσεις που θα έχει με την σκοπιανή ηγεσία, στις 22 Μαρτίου, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Hellas Journal.

Διπλωματικές πηγές που επικαλείται ο Μιχάλης Ιγνατίου στο hellasjournal.com, μεταφέρουν πως ο Νίκος Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεων του και πέντε προτεινόμενες ονομασίες και φαίνεται να προκρίνει το Νόβα Ματσεντόνια και το Γκόρνα Ματσεντόνια στη σλαβική γλώσσα.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «καλύπτεται πλήρως από την ονομασία Γκόρνα Ματσεντόνια».

Την ερχόμενη Πέμπτη, ο Νίκος Κοτζιάς θα επισκεφθεί την σκοπιανή πρωτεύουσα και η επίσκεψη θεωρείται κρίσιμη για το μέλλον της διαπραγμάτευσης σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων.

Σύμφωνα με πηγές στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Έλληνας υπουργός επέλεξε να στείλει το πακέτο των προτάσεων του αντί να το παραδώσει κατά την άφιξη του στα Σκόπια, επιδιώκοντας την επίσπευση των διαδικασιών.

Αυτό έγινε ούτως ώστε, αν το επιθυμεί ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, να επιτευχθεί η λύση στο πρόβλημα πολύ πριν τον Ιούνιο.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες.

Πάντως οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως, στο ελληνικό πακέτο, η αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος είναι όρος για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Προσθέτουν μάλιστα πως ο κ. Κοτζιάς απορρίπτει μία «ελαφριά συμφωνία» (light agreement) και ζητά να περιλαμβάνεται στο τελικό κείμενο και η άρνηση του αλυτρωτισμού.

Πάντως για την αλλαγή του σκοπιανού συντάγματος, ο κ. Ζάεφ εξακολουθεί να προβάλει ως δικαιολογία ότι δεν διαθέτει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια