ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

Ο Δαβάκης ζητά συγγνώμη για τις ρατσιστικές δηλώσεις - Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Ο Δαβάκης ζητά συγγνώμη για τις ρατσιστικές δηλώσεις - Οι αντιδράσεις συνεχίζονται Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
1

Να απολογηθεί επιχειρεί με δήλωση που έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Δαβάκης ο οποίος έχει πορκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τη ρατσιστική του φράση «απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει».

Αναλυτικά η δήλωσή του:


«Οι επίμαχες δηλώσεις μου έγιναν στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης σε χωριό της Λακωνίας σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα παραβατικότητας στην περιοχή. Τα περιστατικά αυτά έχουν ενταθεί σε συχνότητα και βαρύτητα τους τελευταίους μήνες, με χαρακτηριστικότερα τις βίαιες ληστείες μετά ξυλοδαρμού σε βάρος κυρίως ηλικιωμένων, όπως η πρόσφατη ληστεία 82χρονης γυναίκας. Προκαλεί δε μεγάλη λύπη κι ανησυχία η εμπλοκή ανηλίκων σε τέτοια περιστατικά, τα οποία έχουν καταγραφεί στα ΜΜΕ.
Σε αυτά και μόνο αναφερόμουν.
Πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα, ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω. Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγνώμη από όσους έθιξα.

Θανάσης Δαβάκης
Βουλευτής Λακωνίας Ν.Δ.»

 

 

 

 

Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ

 

«Ακόμα περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για το ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. κ. Δαβάκη», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ με νεότερη ανακοίνωσή του «Όσο για την δήλωση του ιδίου», σχολιάζει, «αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίαις».

Λίγο νωρίτερα είχε υπάρξει η πρώτη ανακοίνωση η οποία καλούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παρέμβει και ανέφερε πως «συνιστά προσβολή, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη μερίδα των συμπολιτών μας, αλλά συνολικά για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό».

Διαβάστε ολόκληρη την πρώτη ανακοίνωση

«Μέρα με τη μέρα η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη σύρεται όλο και πιο χαμηλά, από την ακροδεξιά της τάση, με επικεφαλής τους κ. Σαμαρά και Γεωργιάδη.

Φαίνεται, όμως, ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο. Το χθεσινό, πρωτοφανές ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή Θ. Δαβάκη, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει (...), λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν», συνιστά προσβολή, όχι μόνο για τη συγκεκριμένη μερίδα των συμπολιτών μας, αλλά συνολικά για τη Δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.

Καλούμε άμεσα τον κ. Μητσοτάκη να παρέμβει, ειδάλλως θα είναι συνυπεύθυνος».

 

Το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη:

 

Μιλούν αυτοί που περιθωριοποίησαν τους Έλληνες Ρομά
Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στην Αγία Βάρβαρα, δίπλα δίπλα με τους τσιγγάνους – τότε δεν τους λέγαμε Ρομά. Στα ίδια θρανία και στις ίδιες αλάνες. Θέλω να πληροφορήσω τον βουλευτή της ΝΔ ότι είναι κανονικοί άνθρωποι και σκληροί εργάτες της ζωής. Όσοι κυβέρνησαν τη χώρα θα έπρεπε να απαντήσουν γιατί περιθωριοποίησαν τους Έλληνες Ρομά (τσιγγάνους και γύφτους) – δεν νοιάστηκαν για τη μόρφωση των παιδιών τους και την ένταξή τους στην κοινωνία. Γι αυτά θα πρέπει να απολογηθούν και όχι να διαδίδουν σήμερα τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό.

Υ.Γ. Φωτογραφία που τράβηξα πριν από αρκετά χρόνια σε κάποιο φανάρι των Αθηνών.

Ο Δαβάκης ζητά συγγνώμη για τις ρατσιστικές δηλώσεις - Οι αντιδράσεις συνεχίζονται Facebook Twitter

 

Σιωπή από Νέα Δημοκρατία

 

Η Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πάρει θέση επισήμως. Ωστόσο η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη, μιλώντας στον Realfm 97,8  χαρακτήρισε ακραίες τις δηλώσεις. "Πρέπει να δούμε πώς προκλήθηκε η συγκεκριμένη αντίδραση, ποια συζήτηση υπήρχε, ωστόσο οι χαρακτηρισμοί είναι ακραίοι", δήλωσε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ ενοχλημένος για τις δηλώσεις του βουλευτή Θ. Δαβάκη, σύμφωνα με πηγές του κόμματος που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρκετές ώρες μετά την ανακοίνωση των κομμάτων.

Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά αυτό το ζήτημα «ενδέχεται να έχει συνέχεια».

 

 

Πολιτική
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΜΑΪΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Ευρωεκλογές 2024 / Ιστορίες που μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν είναι δεδομένη

Η δεύτερη φάση της επικοινωνιακής εκστρατείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ξεκίνησε σήμερα με ένα συγκινητικό βίντεο που τονίζει τη σημασία της ψήφου στις φετινές Ευρωεκλογές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

Πολιτική / Κατερίνα Σακελλαροπούλου για έξοδο του Μεσολογγίου: Πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές

«Η προαποφασισμένη θυσία τους αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές και πηγή έμπνευσης για όλους μας» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Έτσι μπράβο για να καταλάβουν ορισμένοι τι εστί ΝΔ και τι την εκφράζει. Κάνουν τον κούκο σε θέματα όπως οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν ειναι όλως ο δημόσιος τομέας κακός υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν σκληρα, σε θέματα όπως για φοιτητές που έχουν καθυστερήσει γιατί πολύ απλά τα πανεπιστήμια μήτε λειτουργούν καλά, μήτε πάντα, μήτε όλοι έχουν την δυνατότητα με αυτή την οικονομική καταστροφή να παρακολουθήσουν, σε θέματα όπως οι Ρομά που υφίστανται τεράστια καταπιεση με παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Να ο κ.Δαβακης δείχνει το αληθινό πρόσωπο και την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ σε ένα τουλάχιστον θέμα όπως οι Ρομα. Αναρωτιέμαι εάν έχουν προβάλει μια θέση να ξεκαθαρίζει την στάση τους η συμπεριφορά τους μοιάζει με έναν Δούρειο Ίππο.