Τσίπρας: Δεν έχετε το θάρρος να αναλάβετε ούτε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο Novartis

Τσίπρας: Δεν έχετε το θάρρος να αναλάβετε ούτε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο Novartis Facebook Twitter
SOOC
4

Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στις κατηγορίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και για την πορεία της οικονομίας αλλά και για τα περί σκευωρίας, στην υπόθεση Novartis, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

Κατά τον πρωθυπουργό, η Νέα Δημοκρατία είχε σήμερα την ευκαιρία να αναλάβει την πολιτική ευθύνη όσα συνέβησαν τα χρόνια διακυβέρνησής της, αλλά αντί για αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση υιοθέτησε «παιδαριώδη και διχαστική ρητορική» περί σκευωρίας και πολιτικών διώξεων. 

Χρεώνοντας στο «παλιό πολιτικό σύστημα» αδιαφάνεια και εκφυλισμό, υποστήριξε πως η αλαζονεία αυτού του συστήματος εκφράστηκε με το «διαβόητο μότο "Μαζί τα φάγαμε"»

«Δεν τα φάγαμε μαζί»

«Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί: Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επέρριψε τις ευθύνες σε μία «πολυάριθμη οικονομική και πολιτική ελίτ» που, κατά τον ίδιο, έστησε επί δεκαετίες δίκτυα της εξουσίας και παραθεσμικούς μηχανισμούς επιρροής και εκβιασμών.

Αφήνοντας αιχμές και για τις αποκαλύψεις των Paradise Papers είπε πως τα ονοματεπώνυμα των υπευθύνων είναι στις λίστες των φορολογικών παραδείσων.

«Η ΝΔ προσπαθεί να παρέμβει στο έργο των δικαστικών αρχών»

Επιπλέον, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης» στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του θα αναδείξει τις ευθύνες για τη «μνημονιακή τραγωδία», παρά τις προσπάθειες εκφοβισμού με «μηνύσεις και απειλές και ειδικά δικαστήρια».

Ασχολίαστος δεν έμεινε ούτε ο κατ' επανάληψη χαρακτηρισμός των προστατευόμενων μαρτύρων ως «κουκουλοφόρων», από τα περισσότερα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως υποστήριξε ο πρωθυπουργός, όσοι έκαναν μηνύσεις στους εισαγγελείς διαφθοράς, επιθυμούν την εξαίρεση έντιμων εισαγγελλέων που γνωρίζουν την υπόθεση, ώστε αυτή να κωλυσιεργήσει.

«Δεν θα τους περάσει, δεν θα τα καταφέρουν, η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει, θέλουν-δεν θέλουν».

Σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας 

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πάντως πως η κυβέρνηση σέβεται «απολύτως» το τεκμήριο της αθωότητας, που ισχύει μέχρι αποδείξεως της ενοχής, ή μη, οποιουδήποτε, από τους δικαστές.

Κλείνοντας, ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, δίνοντας το μήνυμα στους πολίτες ότι δεν θα γίνει «κουκούλωμα» της υπόθεσης.

Πολιτική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
"Σήμερα αποδεικνύεται ότι δεν τα φάγαμε μαζί: Δεν τα φάγαμε μαζί στο χρηματιστήριο, στη siemens, στον ΟΤΕ, στα δημόσια έργα, στα εξοπλιστικά, στα ΕΣΠΑ, στις προμήθειες, στο φάρμακο». Το λέει με κάποιο παράπονο ή μου φαίνεται; Όσο πάντως δεν ανεβαίνει να μιλήσει με το κομπολόϊ, ο πολιτικός του λόγος χάνει το βάρος της μαγκιάς της φυλής.Πάντως- πέρα από την πλάκα- ο λόγος του Τσίπρα και της κυβέρνησής του είναι το μάθημα 1 της σταλινικής προπαγάνδας. Κατηγορούμε τους αντιπάλους για αυτά που οι ίδιοι κάνουμε, και χαρακτηρίζουμε αυτούς ή και τα θύματα του γραφειοκρατικού/ολοκληρωτικού καθεστώτος σαν δολιοφθορείς, τρομοκράτες και πράκτορες διάφορων ιμπεριαλιστικών και φασιστικών δυνάμεων. Και εμείς ζούμε καθημερινά το μάθημα 1 των αρχών της προπαγάνδας, γιατί προφανώς βαρέθηκε να διαβάσει το παρακάτω.
Πολιτική ευθύνη ≠ θάρρουςΩς γνωστόν πολιτική ευθύνη είχε αναλάβει και ο Κωστάκης ο Αμίλητος. Θαρραλέο δεν τον λες.ΥΓ Είναι φοβερό πως ο τσιπραλέξης είναι ένα αντιγραφικό μείγμα των χειρότερων χαρακτηριστικών του Αντρέα και του Κωστάκη του Αμίλητου...
Ο καλός παραμυθάς Αλέξης πάντα βρίσκει ένα καλό αφήγημα για να αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη απο τα ουσιαστικά προβλήματα, που όχι μόνο δεν μπορεί να διαχειριστεί λόγω ανεπάρκειας ή .... αλλά τα κάνει και χειρότερα.
Δηλαδή εσύ, με λίγα λόγια, δεν θέλεις να παρεμβαίνει η δικαιοσύνη σε ζητήματα όπως σκάνδαλα κλπ., γιατί δεν είναι σοβαρά ζητήματα και δεν πρέπει να ασχολείται ο κόσμος με αυτά; Ρωτάω τελείως φιλικά! Τι θα έπρεπε να γίνει κατά την γνώμη σου; Υπάρχει εξ' ορισμού ένα σκάνδαλο. Μετά τι;