Ο Κοτζιάς ξεκαθαρίζει για το συλλαλητήριο: Δεν έχει επιπτώσεις για τη διαπραγμάτευση

Ο Κοτζιάς ξεκαθαρίζει για το συλλαλητήριο: Δεν έχει επιπτώσεις για τη διαπραγμάτευση Facebook Twitter
0

Μπορεί ένα συλλαλητήριο να επηρεάσει και να αλλάξει κάτι στην πολιτική μιας διαπραγμάτευσης; Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει πως μάλλον όχι και αυτό φαίνεται να συμμερίζεται και στην περίπτωση της ονομασίας ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Το συλλαλητήριο δεν θα έχει επιπτώσεις στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα του ονοματολογικού και του αλυτρωτισμού της πΓΔΜ, δήλωσε  ο Κοτζιάς από τις Βρυξέλλες, λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η προσέλευση στο συλλαλητήριο ήταν έκφραση της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος της χώρας. Ήταν έκφραση της αγωνίας Ελλήνων που, καμιά φορά λανθασμένα, ταυτίζουν τη διαπραγμάτευση με την τύχη της ελληνικής Μακεδονίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι το ονοματολογικό θα λυθεί με βάση τις μελλοντικές προοπτικές σταθερότητας και ασφάλειας της περιοχής, το ρόλο της ελληνικής διπλωματίας και την ανάγκη η Ελλάδα να παίξει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην περιοχή.

Σημείωσε ότι «είμαστε κοντά σε ορισμένα θέματα λύσεων», ωστόσο πρέπει να υπάρξει ακόμα επεξεργασία. Σύμφωνα με το Ν. Κοτζιά, στις 24 Ιανουαρίου που θα συναντηθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά με το νέο πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, στο Νταβός της Ελβετίας, θα γίνουν συζητήσεις και θα δείξουν προς τα πού κινούμαστε.

Ερωτηθείς αν στο σημερινό Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπήρξε ενδιαφέρον από ομολόγους του σε σχέση με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι οι εταίροι της Ελλάδας πάντα ενδιαφέρονται για το πού βρίσκεται η διαδικασία διαπραγμάτευσης τόσο με την πΓΔΜ όσο και με την Αλβανία και πως όταν ερωτάται ενημερώνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

«Εμάς δεν μας πιέζει κανείς. Ούτε επιτρέπουμε να μας πιέσει ο οποιοσδήποτε. Η ελληνική διπλωματία αξιοποιεί την πίεση που έχει η άλλη πλευρά για να ανοίξει την ευρωπαϊκή της πορεία. Αυτό εμάς δεν μας πιέζει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς αν στο ονοματολογικό θα παίξει κάποιο ρόλο η βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε ότι η Βουλγαρία δεν είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι η διαπραγμάτευση διευκολύνθηκε όταν οι Ευρωπαίοι κατάλαβαν ότι δεν πρέπει να «ανακατεύονται». Όσον αφορά το ΝΑΤΟ, ο Ν. Κοτζιάς υπενθύμισε ότι δεν θα αφήσει να ενταχθεί η πΓΔΜ αν δεν ικανοποιήσει τους όρους που απαιτεί η Συμμαχία και αν δεν λύσει τα εκκρεμή ζητήματα.

Ερωτηθείς αν ισχύει ότι η διεύρυνση στο ΝΑΤΟ χρειάζεται την ομοφωνία των κρατών-μελών, ο Ν. Κοτζιάς απάντησε θετικά. Υπενθύμισε, πάντως, ότι το 2008 στο Βουκουρέστι δεν είχε τεθεί θέμα «βέτο», καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών μελών (14 στο δείπνο και 17 στη συζήτηση) είχαν ταχθεί υπέρ των ελληνικών θέσεων. «Όταν υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία με το μέρος σου δεν υπάρχει κανένα θέμα βέτο», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM