Θεοδωράκης: 12 λόγοι για «όχι» στη σημερινό συλλαλητήριο

Θεοδωράκης: 12 λόγοι για «όχι» στη σημερινό συλλαλητήριο Facebook Twitter
6

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτησή του στη προσωπική του σελίδα στο Facebook εκφράζει την διαφωνία του με το συλλαλητήριο για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Θεοδωράκης συνοδεύει την ανάρτησή του με φωτογραφία της Θεσσαλονίκης το 1860 αναφέροντας 12 λόγους γιατί δεν θα είναι στο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρει:

- Γιατί 25 χρόνια τώρα χάνουμε, διατηρώντας πολεμική ατμόσφαιρα με μια μικρή χώρα που θα μπορούσε να είναι πιστός μας σύμμαχος.

- Γιατί απεχθάνομαι όλους αυτούς που χτίζουν καριέρες με λαϊκίστικες συμπεριφορές και εθνικιστικές κορώνες.

- Γιατί δεν βλέπω και πολλές διαφορές ανάμεσα στο "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" - που το έχουμε δεχτεί όλοι - και το Νέα ή Βόρεια ή 'Ανω Μακεδονία.

- Γιατί στο "Μακεδονικό" - όπως άλλωστε και στο "Κυπριακό" - η απραξία και οι αναβολές είναι εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας και του Ελληνισμού.

- Γιατί δεν με συνδέει τίποτα ούτε πολιτικά, ούτε αισθητικά με αυτούς που λένε ότι είμαστε υπό κατοχή και μιλούν για προδότες, ανθέλληνες, κρεμάλες και φέρετρα.

- Γιατί τέτοιου είδους απολίτικες κινητοποιήσεις οδηγούν σε πολιτικές τερατογενέσεις - βλέπε και ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μετά τους Αγανακτισμένους.

- Γιατί κάθε φορά που ένα κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζει την "Δημοκρατία της Μακεδονίας", η ελληνική διπλωματία ηττάται και αποδυναμώνεται.

- Γιατί δεν θέλω να διαλυθεί η γειτονική χώρα -θέλω να αποτρέψω "το μουσουλμανικό τόξο της μητέρας Τουρκίας" και την "μεγάλη Αλβανία".

- Γιατί εχθρός μας είναι ο αλυτρωτισμός και θέλω οι γείτονες μας να αλλάξουν το Σύνταγμα τους και τα σχολικά τους βιβλία. Να μην μεγαλώνουν τα παιδιά τους με μίσος για την Ελλάδα.

- Γιατί μού προκαλούν γέλια οι συστάσεις "μην βιάζεστε να λύσετε το όνομα" από χώρες που από το '92 αναγνώρισαν την "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

- Γιατί η Καστοριά, η Φλώρινα, η Πέλλα, το Κιλκίς, οι Σέρρες, η Δράμα θέλουν δουλειές και ανάπτυξη και όχι σκοτεινές business σε νέες "ζώνες αποκλεισμού".

- Γιατί η Θεσσαλονίκη είναι πρωτεύουσα των Βαλκανίων και όχι μια φοβική επαρχία της Αθήνας.

Και γιατί τα λέω όλα αυτά σήμερα;

Γιατί δεν έχω μάθει να κρύβομαι.

Και ελπίζω τις επόμενες κρίσιμες ώρες και μέρες, να βγουν και άλλοι προοδευτικοί πολιτικοί και να πουν αυτά που σκέπτονται χωρίς να φοβούνται.

Πρέπει να μάθουμε να κάνουμε το χρέος μας. Το "μην τολμάς" δε μπορεί να είναι το έμβλημα του καιρού μας.

Πολιτική
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Το '92 ήμουν παιδάκι του δημοτικού...Επί μήνες άκουγα για"τα Σκόπια που θέλουν να ονομαστούν Μακεδονία"...Στο σπίτι,στο σχολείο,στην εκκλησία,στο γυμναστήριο,στο μπακάλικο του κυρ Απόστολου,παντού.Στο σχολείο ζωγραφίζαμε μόνο"μακεδονικά"θέματα,μαθαίναμε να τραγουδάμε και να χορεύουμε το "Μακεδονία ξακουστή"και γενικά να προετοιμαζόμαστε για το συλλαλητήριο...Έφτασε η μέρα,ξεκινήσαμε με τη μητέρα μου,τον αδερφό μου,τη θεία μου και τις ξαδέρφες μου και με την μισή ακόμα προαστιακή γειτονιά μας και πήραμε το δρόμο για την στάση...εκατό άτομα στην στάση...Όταν μπήκαμε στο αστικό,δεν είχε εισπράκτορα,γιατί όπως μου είπε η μητέρα μου"Σήμερα είναι δωρεάν".Θυμάμαι ότι είχα σκεφτεί,πόσα λεφτά θα χάσει ο κύριος εισπράκτορας με τόσο κόσμο που μπήκε τζάμπα μέσα στο λεωφορείο.Το αστικό μας άφησε πριν τον Βαρδάρη και μετά το πήραμε με το πόδι.Οι δρόμοι ήταν πλημμυρισμένοι με κόσμο που τραγουδούσε και χόρευε...Νομίζω ότι φτάσαμε μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους,πιο πέρα ήταν αδύνατο να προχωρήσουμε.Τραγουδήσαμε,φωνάξαμε τα συνθήματα που είχαμε μάθει από την τηλεόραση,χορέψαμε το "Μακεδονία ξακουστή"-δεν μπέρδεψα ούτε βήμα-και αφού φάγαμε σάντουιτς από μια από τις δεκάδες καντίνες,πήραμε το δρόμο της επιστροφής με το τζάμπα αστικό...Τα περάσαμε όμορφα...Θυμάμαι ότι ξαφνιάστηκα,όταν λίγες μέρες μετά,συνειδητοποίησα ότι το θέμα με τους Σκοπιανούς δεν είχε λυθεί.Πώς είχε γίνει αυτό;Εμείς τα είχαμε καταφέρει στο συλλαλητήριο,όλα είχαν πάει τέλεια.Δεν είδε όλος ο κόσμος ότι εμείς είμαστε οι Μακεδόνες;Σήμερα ξύπνησα από το τηλέφωνο της ξαδέρφης μου.Ήθελε να με ρωτήσει αν θα κατέβω στο συλλαλητήριο,γιατί εκείνη θα πάει τα μικρά της να διαδηλώσουν.Της είπα "όχι,δεν θα κατέβω" και έφτιαξα καφέ.Είναι ίσως λίγο άστοχο να γράφω κάτω από το άρθρο με τους 12 πολιτικούς λόγους που ο κ.Θεοδωράκης είναι κατά του συλλαλητηρίου,αλλά η μικρή μου ιστορία είναι ο δικός μου ένας λόγος που είμαι κατά.
Έτσι ακριβώς. Τα εθνικά θέματα δεν λύνονται με συλλαλητήρια. Αν ήταν έτσι ας κάνουμε κι ένα συλλαλητήριο για το Κυπριακό.Οι μόνοι που βγαίνουν κερδισμένοι από αυτά είναι λαϊκιστές πολιτικοί που έχουν καταστρέψει την Ελλάδα αρκετές φορές μέχρι σήμερα. Φτάνει, κάπου.
Ουσιαστικά συνοψίζεις κάποια απο αυτά που είπε και ο κ.Θεοδωρακης.. α) με φωνές, συλλαλητήρια και εχθροτητα δεν λυνουμε τιποταβ) δεν ειμαστε για τον κοσμο τοσο σημαντικοι οσο νομίζουμε και καλως δεν ειμαστε,κανεις δεν ειναι.γ)οσο εμας μας μαθαιναν στο σχολειο για την Μακεδονια την ξακουστη,τον προγονο Αλεξανδρο και μας χαραχτηκε στον εγκεφαλο με πυρωμενο σιδερο αλλο τοσο εχει χαραχτει για χρονια στους γειτονες..απο μωρα παιδια,ποοολυ πριν τον πολεμο της Γιουγκοσλαβιας. η ζωή ειναι πολύ μικρή για να μισούμε ανθρωπους που δεν γνωρίζουμε επειδη μας εμαθαν να τους μισούμε,εχουμε δεν εχουμε δικιο.
Αν οι πορείες και τα συλλαλητήρια λυναν προβλήματα η Ελλάδα θα ήταν η τελειότερη χώρα του κόσμου.Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι λιιιγο πιο σύνθετη από το κάνω μια πορεία, λύνω ένα πρόβλημα.