Μάθιου Νίμιτς: Υπάρχει τώρα μια θετική δυναμική στο Σκοπιανό

Μάθιου Νίμιτς: Υπάρχει τώρα μια θετική δυναμική στο Σκοπιανό Facebook Twitter
3

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το Σκοπιανό, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών για την ονομασία των Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς.

Τονίζει ότι τώρα υπάρχει μία θετική δυναμική, χάρη στο εποικοδομητικό κλίμα που δημιούργησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και στην απουσία προκλητικής ρητορικής από τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων, αλλά και στο ενδιαφέρον για επίλυση του ονοματολογικού από τις δύο πλευρές, ενώ κρίνει ότι θα είναι σημαντικότερος ο ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή μετά τη λύση.

Αναφέρει ότι θα προτείνει ιδέες που έχουν τεθεί στο τραπέζι στο παρελθόν, και επιβεβαιώνει ότι υπάρχει συζήτηση για κάποιου τύπου προσδιορισμό στο όνομα. Τέλος, εκφράζει την άποψη ότι, αν βρεθεί το όνομα, Αθήνα και Σκόπια μπορούν να επιλύσουν τα άλλα παράπλευρα ζητήματα γύρω από αυτό, ελπίζοντας ότι οι πολίτες θα δουν με σοβαρότητα τη λύση και θα την υποστηρίξουν.

Ειδικότερα, χαρτογραφώντας το έδαφος των διαπραγματεύσεων, ο κ. Νίμιτς τονίζει ότι «και στις δύο χώρες υπάρχει μία θετική δυναμική», καθώς η «νέα κυβέρνηση στα Σκόπια ενδιαφέρεται πολύ να επιλύσει αυτό το θέμα», αλλά και «η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί».

«Νομίζω ότι οι πολίτες και στις δύο χώρες ίσως να είναι έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά έχουν και στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα» σημειώνει. Εκτιμά δε ότι θα είναι πολύ θετικό βήμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και για την περιοχή να βρεθεί λύση σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα με τον βόρειο γείτονα της» τονίζοντας, σχετικά με τις ανησυχίες που εγείρονται γενικότερα για την περιοχή των Βαλκανίων, ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει έναν αρκετά πιο σημαντικό ηγετικό ρόλο στην περιοχή, τώρα που έχει αναδυθεί μέσα από πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι σε πολύ περισσότερο θετικό στάδιο από οικονομκής πλευράς».

Αρνούμενος, λόγω της επικείμενης συνάντησης την προσεχή Τετάρτη με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, να αποκαλύψει τα χαρτιά του, ο κ. Νίμιτς αναφέρει ότι «δεν υπάρχει τίποτα εντελώς καινούριο, κάτι νέο μαγικό στο θέμα», ότι θα προτείνει ιδέες που ήταν στο τραπέζι στο παρελθόν. «Πάντα υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για το πως βλέπει κανείς τα πράγματα. Ελαφρώς διαφοροποιημένες διαστάσεις και για τον λόγο αυτό, πολλοί θα το δούν με μία κάπως διαφορετική ματιά» εξηγεί, επισημαίνοντας ότι «τώρα αυτό που θα κάνω είναι να πάρω στοιχεία που έχω ακούσει με απόψεις και από τις δύο πλευρές. Έχουμε ικανούς διαπραγματευτές».

Ερωτηθείς σχετικά με τον τύπο προσδιορισμού του ονόματος, ο κ. Νίμιτς απαντά ότι αυτό εξετάζεται, σημειώνοντας ότι «είναι προφανἐς ότι υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιον τύπου προσδιορισμό» και αναδεικνύοντας ως "βασικό θέμα" την «ανάγκη να φτάσουμε σε μία ολοκλήρωση των συνομιλιών και οι πολίτες και στις δύο χώρες να επικεντρωθούν στην λύση».

 
Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Πολιτική / Ενώπιον του ανακριτή σήμερα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος – Κατηγορείται για κακούργημα

Το σοβαρό επεισόδιο, που είχε αποτέλεσμα τον τραυματισμό του βουλευτή, Βασίλη Γραμμένου, ενεργοποίησε, με άμεση παρέμβαση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, την αυτόφωρη διαδικασία
NEWSROOM
Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Ο μόνος όρος που θα μπορούσε να λειτουργήσει ΚΑΙ για την Ελλάδα, θα ήταν κάποιος που θα διαχώριζε σαφώς τις "Μακεδονίες" και όχι μόνο γεωγραφικά. Τα "νεα", "άνω" κλπ σαν πρόθεμα στον όρο είναι τουλάχιστον φαιδρά και διατηρούν ολοζώντανο το λινκ με την Μακεδονία και όποιες μελλοντικές αλυτρωτικές σκέψεις και δράσεις. Σαν μόνη λύση προσωπικά, βλέπω το "σλαβική" καθότι και δίκαια είναι (έχουν σαφέστατα σλαβοποιηθεί/βουλγαροποιηθεί, ακόμα και αν δεχτούμε ότι έχουν ΟΛΟΙ τους μακεδονική καταγωγή και μόνο) και δεν αφήνει περιθώρια για διεκδικήσεις έναντι της μερίδας των Μακεδόνων που διατήρησαν την ελληνική κουλτούρα δια μέσω των αιώνων. Επιπρόσθετα, η λύση αυτή θα αποτελούσε και μια έμμεση αλλά ΕΠΙΣΗΜΟΤΑΤΗ παραδοχή από την πλευρά των Σκοπιανών, ότι υπάρχει και ελληνική Μακεδονία/Μακεδόνες και αυτό είναι κάτι που καμία Ελληνική κυβέρνηση δεν απαίτησε ποτέ από την απέναντι πλευρά. Ολ δατ σεντ, γνωρίζουμε βέβαια όλοι καλά ότι η "Μακεδονοποίηση" των γειτόνων μας είναι κατά βάση ένα κακόγουστο αστείο και τίποτα άλλο, στηρίχτηκε δε στις αλυτρωτικές βλέψεις των Βουλγάρων και γενικά των σλαβόφονων της περιοχής από τις αρχές του αιώνα, που γενικά είναι οι μόνοι που δεν αποδέχτηκαν τις εδαφικές κατανομές μετά τους βαλκανικούς (λογικό, αφού έχασαν), αλλά και που εκδιώχτηκαν από τα ελληνικά εδάφη μετά τον Β'ΠΠ, έχοντας συνεργαστεί στενά με τους Ναζί και έχοντας διαπράξει τα... χίλια μύρια στην περιοχή (πάλι ήταν με τους χαμένους) και στις πολιτικές κινήσεις του Στάλιν και του Τίτο.
και σαν σλαβομακεντόνσκι όπως εσύ επιθυμείς, θα ζητήσουν την Θεσσαλονίκη, επειδή την θεωρουν σλαβομακεντόνσκι πρωτεύουσά τους.Ποτέ και με κανένα επίθετο η Μακεδονία στους σλάβους! Έπονται σειρά πολέμων αν δώσουμε το όνομα! Απλά μετά το σλαβομακεντονσκι εθνικιστικό ιδεολόγημα θα ενσωματωθεί στο ιδεολόγημα του Πανσλαβισμού που σαν αίτημα έχουν την έξοδο τους στο Αιγαίο. Και τότε ξέρεις που θα πάμε; σε θερμοπυρηνικό πόλεμο, τόσο απλά.
Μα άνθρωπε μου, μπορεί να ζητήσουν ΟΤΙ θέλεις, με ΟΠΟΙΟ όνομα και αν τελικά καταλήξουν. ΕΙΔΙΚΑ αν προβληθεί ότι πχ "επιβλήθηκε εκβιαστικά όνομα, μετά από πίεση ενώ είναι αληθινοι Μακεδόνες".Ενώ αν δεχτούν πχ ότι οι ίδιοι ειναι απλά σλαβο-βουλγαροποιημένοι Μακεδόνες, το μόνο που θα μπορέσουν να διεκδικήσουν είναι απλα μία κοινή ρίζα με τους Μακεδόνες που κράτησαν την ελληνικότητα τους.Το θέμα όπως καταλαβαίνεις, δεν είναι απλά να απορρίπτεις την απέναντι θέση -αυτό μπορεί να το κάνει εξ ίσου εύκολα και αυτός και τελικά να αναγκαστείς μακροπρόθεσμα να δεχτείς την λύση που δύναται να σου επιβληθεί εκ των άνωθεν. Το θέμα πάντα είναι να αποδυναμώσεις την όποια νομιμοποίηση των θέσεών του αντιπάλου. Δεν θα έχει δηλ έρεισμα ο γείτονας να διεκδικήσει οτιδήποτε, αν αποδεχτεί ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, και ότι αυτός απλά σλαβοποιήθηκε με το πέρασμα των αιώνων. Αντίθετα, αν εσυ λες ότι ΔΕΝ είναι Μακεδόνας, φαντάζει στα μάτια όλου του πλανήτη ότι εσύ του αρνείσαι το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού. Και εύκολα μπορεί να προκύψει ότι παρομοίως του αρνείσαι και εδάφη, κληρονομιά, ταυτότητα γενικά. Και το πιο σημαντικό από ΟΛΑ: Η επίσημη αποδοχή της ύπαρξης και Ελληνικής Μακεδονίας (και ότι μάλιστα η ορίτζιναλ Μακεδονία ήταν εξ αρχής, αλλά και για πολλούς αιώνες "ελληνική"), πρακτικά ακυρώνει την εθνική ιδιότητα που έχουν προσδώσει στον όρο "Μακεδονία" οι Σκοπιανοί.