Ντάισελμπλουμ στους FT: Όλα έγιναν πιο εύκολα με Τσίπρα και Τσακαλώτο

Ντάισελμπλουμ στους FT: Όλα έγιναν πιο εύκολα με Τσίπρα και Τσακαλώτο Facebook Twitter
SOOC
3

Στην Ελλάδα αναφέρθηκε κατά την τελευταία του συνέντευξη ως πρόεδρος του Eurogroup, o Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σήμερα παραδίδει τη σκυτάλη στον Πορτογάλο, Mario Centeno.

Μιλώντας στους Financial Times για την εμπειρία της οικονομικής κρίσης στην Ευρωζώνη, έκανε εκτενή αναφορά στην περίοδο του 2015 για την Ελλάδα, τον Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και το Grexit.

Ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατάφεραν να αλλάξουν εντελώς τη σχέση της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους και όλα έγιναν πιο εύκολα χάρη σε αυτούς.

«Ο πρωθυπουργός Τσίπρας και φυσικά ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έχουν αλλάξει εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα ήταν ευκολότερα από τότε. Είναι μια εντελώς διαφορετική κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ, και αποκάλυψε ότι παρά τις φήμες που ήθελαν τους Γερμανούς και τον Σόιμπλε να πιέζουν για ένα Grexit το καλοκαίρι του 2015, άλλες χώρες της κεντρικής όσο και της νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν εκείνες που το ζητούσαν με αρκετές από αυτές να έχουν χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από την Ελλάδα.

«Πίσω από την στάση της Γερμανίας ήταν μια σειρά χώρες που απλώς έλεγαν 'ως εδώ. Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη. Δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θέλουμε να μιλήσουμε για το plan B'», ανέφερε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος ποτέ δεν υπήρξε υπέρμαχος του Grexit, το οποίο θεωρεί «πραγματικά ζημιογόνο» και «τεράστιο λάθος».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε και στα όσα ψιθύρισε στον Γιάνη Βαρουφάκη μετά την πρώτη τους κοινή συνέντευξη το 2015 στην Αθήνα. Όπως δήλωσε, είπε στον κ. Βαρουφάκη ότι «Σκότωσε την τρόικα» και πως «αν θέλει να συνεχίσει να συνεχίζει να εργάζεται μαζί με τους εταίρους της, η Ελλάδα, θα πρέπει να δουλέψει και με την τρόικα. Οπότε, το να λές «αντίο» στην τρόικα, είναι σαν να λες αντίο στο «ευρώ».

Τέλος, παραδέχθηκε ότι ορισμένα από τα μέτρα που χρειάστηκε να πάρει η Ελλάδα ήταν ακραία, αλλά οι συζητήσεις τώρα έχουν στραφεί στις μεταρρυθμίσεις.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια