Ο Τσακαλώτος και οι δέκα πληγές του Φαραώ - Βίντεο

Ο Τσακαλώτος και οι δέκα πληγές του Φαραώ - Βίντεο Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
0

Η καταστροφολογία έχει κόστος στην οικονομία, απάντησε ο υπουργός Οικονομικών στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σας θυμίζω τις 10 πληγές του Φαραώ, είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και δήλωσε: «ο Κύριος μας είχε μία αμφίσημη σχέση με τους πλούσιους... οπότε θα διαλέξω την παλαιά διαθήκη».

Αναλυτικά

1) Βγήκαμε τον Ιούλιο στις αγορές με 4,25% επιτόκιο. Βγήκαμε 2 Αυγούστου για έντοκα γραμμάτια με χαμηλό επιτόκιο. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το swap (συμμετοχή 86%). Στο σημείο αυτό ευχαρίστησε τον κ. Παπαδόπουλο του ΟΔΔΗΧ και οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν.

2) Οι ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης που αναβάθμισαν την Ελλάδα. Ετσι δεν χρειαζόμαστε την προληπτική γραμμή πίστωσης γιατί θα βγούμε περισσότερες φορές στις αγορές.

3) Σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι καταθέσεις τον Ιούλιο, ενώ Πειραιώς και Εθνική εξέδωσαν καλυμμένα ομόλογα. Παράλληλα μειώθηκε ο ELA. Οι τράπεζες έχουν 20 δισ. ευρώ «καβάτζα» για να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια ενώ τοποθετήθηκαν νέες διοικήσεις.

4) Οι δείκτες της οικονομίας. Ο δείκτης κύκλου εργασιών στο εμπόριο αυξήθηκε, ενώ η ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι είναι αυξημένη 25% η ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα. Η Markit κατέγραψε έξι μήνες συνεχούς βελτίωσης στην μεταποίηση και οι θέσεις εργασίας κατέγραψαν ρεκόρ.

5) Εχουμε επενδύσεις στον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες, την επένδυση του ομίλου Μυτιληναίου ΜΥΤΙΛ +0,67% αλλά και τον νέο αναπτυξιακό νόμο όπου υπάρχουν 700 σχέδια και 47 αιτήσεις με προϋπολογισμό πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

6) Οι ανακοινώσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας (στο σημείο αυτό θύμισε τις αποτυχίες των προηγούμενων κυβερνήσεων υποστηρίζοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχει απόκλιση). Όπως είπε υπάρχει αλλαγή μοντέλου γιατί επενδύσεις δεν γίνονται μόνο σε μεγάλα έργα αλλά δίνεται σημασία σε μικρά επενδυτικά πρότζεκτ.

7) Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θύμισε ότι έχουμε τις καλύτερες επιδόσεις στη δημιουργία θέσεων εργασίας από το 2001, όπως πιστοποιείται από την Εργάνη, ενώ το 70% είναι μόνιμες.

8) Οι δηλώσεις ξένων αξιωματούχων με τον Γ. Ντάισελμπλουμ να μιλά για «καθαρή έξοδο» και την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

9) Δώσαμε κοινωνικό μέρισμα 1,4 δισ. ευρώ. Μας λένε ότι είναι πελατειακό για ένα μέρισμα που δόθηκε με εισοδηματικά κριτήρια. Οι δαπάνες για την πρόνοια διπλασιάστηκαν το 2017 και το 2018 θα αυξηθούν περαιτέρω. Θέλω μια δέσμευση από τη ΝΔ: αυτό το 1,83 δισ. ευρώ δεσμεύεστε ότι θα παραμείνει ή θα κοπεί για μειωθούν οι φόροι;

Μην αποκαλύπτοντας την 10η πληγή αναρωτήθηκε αν τα παραπάνω είναι success story; Όχι. Μακριά από εμάς, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

 
Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Περιοδεία σε 29 νησιά – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Πολιτική / Κασσελάκης: Συνεχίζει την περιοδεία σε 29 νησιά του Αιγαίου – Το «Σάικλαντς» και το «7αράκι» του Αποστολάκη

Λόγω των ισχυρών ανέμων, πρώτος σταθμός της περιοδείας του Στέφανου Κασσελάκη ήταν τελικά η Κύθνος και εν συνεχεία η Σύρος όπου μετέβη με σκάφος και κυβερνήτη τον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη
NEWSROOM