ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 με 153 «ναι» - Σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών

Εγκρίθηκε από τη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2018 με 153 «ναι» - Σφοδρή σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
0

Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2018 από την Ολομέλεια της Βουλής με 153 «ναι».

Συγκεκριμένα, υπέρ ψήφισαν 152 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και η ανεξάρτητη βουλευτής, Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου (προερχόμενη από την Ένωση Κεντρώων). Απουσίαζε από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο οποίος με επιστολή του προς το Προεδρείο της Βουλής, ενημέρωσε ότι αδυνατεί να προσέλθει στην ψηφοφορία, αλλά αν ήταν παρών θα ψήφιζε θετικά.

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές. Καταψήφισαν 144 βουλευτές των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Από την ψηφοφορία απουσίασαν, πλην του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χρ. Παπαδόπουλου, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ν. Μίχος και ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αρ. Φωκάς.

Εκρηκτικό κλίμα 

Νωρίτερα, σε υψηλούς τόνους εκτυλίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2018 έπειτα και από τη «σύγκρουση» κορυφής μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ολοκληρώθηκε η πενθήμερη συζήτηση του κρατικού Προϋπολογισμού 2018.

Όπως ενημέρωσε η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, οι πέντε συνεδριάσεις της Ολομέλειας διήρκησαν 54 ώρες και μίλησαν 219 βουλευτές, οι οκτώ πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων και 34 μέλη της κυβέρνησης.

Σκληρή κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Νομίζετε ότι ο κόσμος είναι χαζός και δε κάνει τις συγκρίσεις, δε συγκρίνει δηλαδή ότι εσείς με δέκα φορές πιο σκληρά μέτρα και πιο σκληρή προσαρμογή δε πετυχαίνατε πλεονάσματα και δε μοιράζατε μέρισμα, ενώ εμείς μοιράσαμε δίκαια, πέρυσι 620 εκατ., φέτος 1,5 δισ. , είπε ο πρωθυπουργός από τη Βουλή.

Εμείς για πρώτη φορά χτυπήσαμε τη διαφθορά, σταματήσαμε τη σπατάλη, χτυπήσαμε τη φοροδιαφυγή και αυξήσαμε την απασχόληση άρα και τις εισφορές στα δημόσια ταμεία. Και σήμερα ο ΕΦΚΑ καταλήγει να είναι 2 δισ. πάνω από το στόχο, τόνισε και πρόσθεσε:

«Μηρυκάζετε μια γραμμή, την αναπαράγουν και τα ΜΜΕ που σας στηρίζουν και θεωρείτε ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο και δεν συγκρίνει. Υπάρχει βέβαια και το σκέλος του περιορισμού των εξόδων όπου εξοικονομήσαμε 180 εκατ. από την επισκόπηση των δαπανών των Υπουργείων και αυτό με δική μας πρωτοβουλία, και όχι με εντολή των δανειστών».

«Ο λαός αξίζει καλύτερα, αλλά εσείς και η κυβέρνησή σας δεν μπορείτε να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη. Ψεύδεστε συνειδητά, δεν έχετε λύσεις και δυστυχώς η Ελλάδα είναι εκεί που είναι» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη Βουλή.

«Συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που η απόπειρα εκλογής του Σταύρου Δήμα στην Προεδρία της Δημοκρατίας απέβη άκαρπη» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του προϋπολογισμού του 2018, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Οδηγήθηκε η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ ματαίωσαν από πρόθεση και σκοπιμότητα την προεδρική εκλογή και όχι γιατί το ήθελαν οι δανειστές, όπως μας είπε ή εννόησε ο πρόεδρος της Βουλής» συνέχισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τοποθετήσεις βουλευτών και αρχηγών

Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος που επικρατεί στη Βουλή είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, ο οποίος έκανε λόγο για τον τελευταίο μνημονιακό προϋπολογισμό που ψηφίζεται, και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ, Νίκο Δένδια, να απαντά ότι τον Αύγουστο του 2018 «ούτε καθαρή, ούτε έξοδο από τα μνημόνια θα έχουμε».

Λίγο αργότερα, ανέβηκε στο βήμα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, τονίζοντας ότι «η ΝΔ δεν αντέχει να βλέπει ότι κλείνουν οι πληγές που άνοιξαν οι πολιτικές της. Πόνταραν όλα τα λεφτά στο σενάριο της αριστερής παρένθεσης και έχασαν».

Σε υψηλούς τόνους, η Φώφη Γεννηματά άσκησε δριμεία κριτική στη κυβέρνηση για την οικονομική πολιτική που προτείνει με τον προϋπολογισμό, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός που φέρνει στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη για εθνική συνεννόηση ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια και την κρίση.

Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει «έναν ταξικό πόλεμο απέναντι στη μεσαία τάξη» ανέφερε, από την πλευρά του κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης. «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό, καθώς επιφυλάσσουν φόρους γι' αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους» πρόσθεσε.

«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μοιράζει αυτές τις ημέρες κάτι «υπόλοιπα», αλλά τα έχει πάρει στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που έβαλε στον καφέ, τη μπύρα, το τηλέφωνο, τη τηλεόραση, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.

«Αυτός ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να έχει την έγκριση του κινήματός μας.Το Ποτάμι θα επιμείνει να μελετά και να προωθεί σύγχρονες λύσεις. Όχι τις λύσεις που έχουν την έγκριση των συντεχνιών, που επιβάλλουν οι κομματικοί μηχανισμοί, που στηρίζουν τα συμφέροντα των κολλητών» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Πολιτική
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM