Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 12 μονάδων για τη Ν.Δ. - Οι απαντήσεις για Ερντογάν και Σ. Αραβία

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 12 μονάδων για τη Ν.Δ. - Οι απαντήσεις για Ερντογάν και Σ. Αραβία Facebook Twitter
Φωτό: Nick Paleologos / SOOC
2

Προβάδισμα 12 ποσοστιαίων μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου καταγράφει δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ.

Βάσει των ευρημάτων της δημοσκόπησης, η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 30% με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει 18%.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ, τον περασμένο μήνα, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων εμφανίζεται παγιωμένη στις 12 μονάδες, καθώς τον Νοέμβριο η Ν.Δ. συγκέντρωνε ποσοστό 30,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 18,5%.

Ειδικότερα, στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

  • Ν.Δ.: 30%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 18%
  • Κίνημα Αλλαγής: 9,5%
  • Χρυσή Αυγή: 7,5%
  • ΚΚΕ: 6,5%
  • Ένωση Κεντρώων: 2,5%
  • ΑΝΕΛ: 2%
  • ΑΝΤΑΡΣΥΑ: 2%

Η ΝΔ διατηρεί επίσης μεγάλο προβάδισμα εκτός από την πρόθεση ψήφου και στην παράσταση νίκης, καθώς περισσότεροι από 60 στους εκατό πολίτες προβλέπουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας, ενώ μόλις το 15,5% διαβλέπει νέα επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιφυλάξεις για ζητήματα της επικαιρότητας

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει ότι το εκλογικό σώμα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό ως προς την στάση της κυβέρνησης σε τρία μείζονα ζητήματα της επικαιρότητας, τους πλειστηριασμούς ακινήτων, την επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα και τις προσπάθειες πώλησης πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία.

Σχετικά με τους πλειστηριασμούς, το 74,5% δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση προστατεύει την «λαϊκή κατοικία». Αίσθηση προκαλεί ότι συμφωνούν με αυτό πάνω από έξι στους δέκα ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Ως προς την πώληση πυρομαχικών στη Σαουδική Αραβία, το 60,5% θεωρεί ότι υπάρχουν υποψίες για σκάνδαλο, ενώ μόλις το 18,5% αντιτείνει πως δεν υποψιάζεται κάτι.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και τη Θράκη σχεδόν οι μισοί ψηφοφόροι, σε ποσοστό 46,5%, πιστεύει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Τουρκία. Μόλις το 12% υποστηρίζει ότι κυρίως ωφελήθηκε η Ελλάδα. Το 29% απάντησε αυθόρμητα πως η επίσκεψη ήταν κερδοφόρα και για τις δύο χώρες.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.058 ανθρώπων μεταξύ 13 και 15 Δεκεμβρίου.

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Πολιτική / Σπαρτιάτες: Εκλεγμένος με 7.377 ψήφους στη Λάρισα ο βουλευτής Φλώρος που γρονθοκόπησε συνάδελφό του

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος υπήρξε μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «Σπαρτιατών» μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2023, όταν ανεξαρτητοποιήθηκε με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Ποια κόμματα θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: Τα 31 κόμματα που θα συμμετάσχουν στις κάλπες της 9ης Ιουνίου - Μπλόκο στους Σπαρτιάτες

Από τα 46 κόμματα που ζήτησαν να λάβουν μέρος, ο Άρειος Πάγος ενέκρινε τη συμμετοχή για 31 κόμματα και συνασπισμούς κoμμάτων που θα συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές του 2024
NEWSROOM
Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλήε

Πολιτική / Συνελήφθη ο Κωνσταντίνος Φλώρος- Αντιδράσεις από τα κόμματα για τις γροθιές εντός Βουλής

Οι πρώτες αντιδράσεις Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και Βελόπουλου μετά τον ξυλοδαρμό του Βασίλη Γραμμένου από τον Κωνσταντίνο Φλώρο, αλλά και την άμεση σύλληψή του
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το να μιλάμε για προστασία της λαϊκής κατοικίας και όχι για προστασία της 1ης κατοικίας είναι νίκη της επικοινωνιακής ομάδας της κυβέρνησης.Επίσης δεν καταλαβαίνω γιατί ένας κατεστραμμένος πρώην μικρό-εισοδηματίας πρέπει να τύχει προστασίας και όχι κάποιος κατεστραμμένος πρώην μεσαίων εισοδημάτων.