Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία από το βήμα της Βουλής με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα Paradise Papers. Εν τη ρύμη του λόγου του, όμως, εξήγησε τι ακριβώς έχει κάνει η κυβέρνηση με τη μεσαία τάξη. 

 

Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν τσάκισε την μεσαία τάξη αλλά τη «ζόρισε» γιατί είχε άλλες προτεραιότητες. Σχολίασε, επίσης, ότι αυτό δεν έγινε σκόπιμα.

 

Ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις για απραξία στην πάταξη της φοροδιαφυγής και έκανε λόγο για «ηθικό σκάνδαλο».

 

«Είναι ηθικό σκάνδαλο να εξαιρούνται οι πλούσιοι με νόμιμο τρόπο» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, υπογραμμίζοντας πως, βεβαίως πρέπει να ελεγχθούν οι ενδεχόμενες παρανομίες, ωστόσο το βασικό πρόβλημα είναι το ηθικό: «ότι για 30 ή 40 χρόνια, οι πλούσιοι, οι ελίτ, έφτιαξαν ένα νόμιμο σύστημα για να εξαιρούνται».

 

Ο υπουργός Οικονομικών καταλόγισε δε «κυνισμό» στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς, όπως είπε, κατηγορεί μεν τον ίδιο και τον κ. Χουλιαράκη για επίθεση στη μεσαία τάξη, δεν έκανε όμως τίποτα για την αντιμετώπιση των «φορολογικών παραδείσων».

 

Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, εισηγήθηκε προς την ολομέλεια την διεξαγωγή συζήτησης για την φορολογία, με αιχμή την αποκάλυψη των Paradise Papers.