Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
3

Προβάδισμα 13 μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, καταγράφει νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον Σκάι.

Ειδικότερα, η ΝΔ προηγείται με 31% στην πρόθεση ψήφου έναντι 18% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, η Ένωση Κεντρώων με 3%, οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2% και Το Ποτάμι με 1,5%. «Άλλο κόμμα» απαντά το 7% των ερωτηθέντων, 16% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ», άκυρο/ λευκό θα ψήφιζε το 5,5% ενώ 11% θα απείχε από την εκλογική αναμέτρηση.

Δημοσκόπηση ΠΑΜΑΚ: Προβάδισμα 13 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter

Όσον αφορά την παράσταση νίκης, η ΝΔ προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 65,5% έναντι 19,5%, 2% εκτιμά ότι θα κερδίσει τις εκλογές άλλο κόμμα, ενώ 13% δηλώνουν δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Το 37% εκτιμά ότι καταλληλότερος για τη θέση του πρωθυπουργού είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ το 22% ο Αλέξης Τσίπρας. «Κανένας» απαντά το 37% των ερωτηθέντων, ενώ 4% δηλώνει «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρίνεται καταλληλότερος να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας από το 34% των ερωτηθέντων και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από το 43,5%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κρίνεται πιο κατάλληλος να διαχειριστεί τα ζητήματα της οικονομίας από το 19,5% των πολιτών και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από το 21,5%.

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, το 46,5% των πολιτών πιστεύουν ότι το ταξίδι και οι συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση δεν είναι προς όφελος της χώρας, ενώ το 31% θεωρεί αντιθέτως πως είναι προς όφελος της χώρας. Παράλληλα, το 47,5% πιστεύει ότι το ταξίδι δεν ενίσχυσε το ηγετικό προφίλ του πρωθυπουργού, ενώ το 43,5% εκτιμά το αντίθετο.

Περίπου οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες, (75,5%) εκτιμούν ότι τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση. Το 16,5% δηλώνει ότι τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και το 8% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Παράλληλα, το 56% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από το έργο της κυβέρνησης, 35,5% απαντά ότι δεν είναι ικανοποιημένο αλλά δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ μόνο το 6,5% δηλώνει ικανοποιημένο από το κυβερνητικό έργο.

Σχετικά με το κυβερνητικό σχήμα που οι πολίτες θέλουν να προκύψει μετά τις επόμενες εκλογές, το 36% επιθυμεί αυτοδυναμία ΝΔ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τη ΝΔ, το 23,5% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ή κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ, το 10,5% απαντά αυθόρμητα ότι προτιμά οικουμενική κυβέρνηση ή κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας, ενώ 30% δηλώνει δεν ξέρω/δεν απαντώ.

Τέλος, όσον αφορά την εκτίμηση των πολιτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, αθροιστικά το 50% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η κατάσταση σίγουρα (26,5%) ή μάλλον (23,5%) θα χειροτερέψει. Το 37% θεωρεί ότι η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, ενώ το 9,5% πιστεύει ότι μάλλον θα βελτιωθεί και το 2,5% ότι σίγουρα θα βελτιωθεί. Το 1% των πολιτών απαντά αυθόρμητα ότι η κατάσταση θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Σημειώνεται ότι το 50% των «απαισιόδοξων» του Οκτωβρίου είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2015.

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

Πολιτική / Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

«Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του Πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM
Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Διεθνή / Η Κλαούντια Σέινμπαουμ γράφει ιστορία, ως η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται πρόεδρος στο Μεξικό

Η πρώην δήμαρχος της Πόλης του Μεξικού γίνεται η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας, μετά από μία προεκλογική περίοδο κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 υποψήφιοι βουλευτές
NEWSROOM
Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Διεθνή / Γάζα: Η πρόταση Μπάιντεν «δεν είναι καλή» αλλά το Ισραήλ την αποδέχεται ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης

Ο Οφίρ Φαλκ, ο κορυφαίος σύμβουλος του Νετανιάχου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε ότι η πρόταση του Αμερικανού προέδρου είναι «μία συμφωνία την οποία εγκρίναμε
NEWSROOM