Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16

Καμμένος: Δεν υπάρχει συμφωνία για τα F-16 Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος δήλωσε πως δεν υπάρχει οριστική συμφωνία για τα αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας και πως το κόστος για την αναβάθμισή τους σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 1.1 δισ. δολάρια σε βάθος δεκαετίας. 

«Δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει ένα Letter of Request. Για να πάρουν την έγκριση από το Κογκρέσο είπαν ότι για την αναβάθμιση 123 ελληνικών F-16, δηλαδή και της έκδοσης Block 30, Block 50, Block 52 plus θα χρειαστούν 2,4 δισ. δολάρια. Αναμένουμε την απάντηση των Αμερικανών» δήλωσε ο Πάνος Καμμένος από το βήμα της Βουλής.

Σχετικά με το κόστος της αναβάθμισης εξήγησε πως με βάση τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό δεν μπορούμε να δίνουμε πάνω από 100 εκατ. τον χρόνο για την αναβάθμιση των F-16 περιγράφοντας με τον τρόπο αυτό και την αποπληρωμή του έργου η οποία θα διαρκέσει τουλάχιστον μια δεκαετία. «Είχαμε πει ευρώ, δολάρια είπα εγώ, σας λέω ότι πιστεύω ότι δεν θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. δολάρια, πιστεύω τελικά ότι θα είναι και κάτω από 800-700 εκατ.» σημείωσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε επίσης ότι δεν είναι δεδομένο ποια θα είναι η αμερικανική εταιρεία που θα κάνει τον εκσυγχρονισμό των F-16. «Θα σας πω ότι ακόμη και η εταιρεία που κάνει την αναβάθμιση των F-16 δεν είναι δεδομένη. Αυτό θα το επιλέξουν οι Αμερικανοί, μπορεί να επιλέξουν ότι είναι η... Boeing» είπε, επιβεβαιώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Αμερικανούς αντισταθμιστικά.

Την ίδια στιγμή άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν αυτά αν το ΥΠΕΘΑ κρίνει ότι δεν συμφέρει.

«Ακούγονται διάφορα για αντισταθμιστικά ωφελήματα. Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά όπως γίνονταν στο παρελθόν, ζητάμε το μεγαλύτερο έργο να γίνει στην ΕΑΒ, τα υλικά να παρθούν από ελληνικές ιδιωτικές εταιρείες. Αν δηλαδή κρίνουμε ότι τα Sikorsky (σ.σ. αναφέρεται σε ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού) μπορούμε να τα φτιάξουμε με μικρότερες τιμές μπορεί να μην κάνουμε ούτε ένα αντισταθμιστικό για τα F-16. Όταν έρθει το LOA θα ξανασυνεδριάσουμε και εσείς θα έχετε γνώση και θα συναποφασίσουμε με βάση την εισήγηση των γενικών επιτελείων», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Δεν θα σας πω τώρα τι θα πάρουμε, θα κάνουμε μια κλειστή συνεδρίαση της επιτροπής και θα σας ενημερώσω. Έχουμε εμπιστοσύνη στα επιτελεία, δεν διαπραγματεύεται ο υπουργός...».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM