Τι έδωσε και τι πήρε η Ελλάδα από τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ

Τι έδωσε και τι πήρε η Ελλάδα από τη συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ Facebook Twitter
EPA
4

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ και οι επαφές με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σηματοδότησαν τη συνεργασία της χώρας μας με την Αμερική, σε εμπορικό, επενδυτικό και γεωστρατηγικό επίπεδο, σε μια χρονική συγκυρία που η Τουρκία έχει διαταράξει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ.

Στην ουσία, ωστόσο, το καλό διαφαινόμενο κλίμα μεταξύ Ελλάδας- Αμερικής «εξαργυρώνεται» με το deal που έκλεισαν οι δύο πλευρές.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, το βράδυ της Τρίτης ο Αμερικανός Πρόεδρος παρείχε διαβεβαιώσεις στην ελληνική πλευρά για την στήριξή του σε επενδύσεις στην χώρα μας αλλά και στην ανακούφιση από το χρέος, κάτι που επιθυμούσε δια καώς η ελληνική κυβέρνηση ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη συμφωνία για τα μαχητικά F-16 και τη συνεργασία σε στρατηγικό επίπεδο, που ήθελε η αμερικανική πλευρά.

 

Αναλυτικά τι πήρε και τι έδωσε στην Ελλάδα η συμφωνία

- Αγορά «πακέτου» για τα F-16

Οι ΗΠΑ επισφράγησαν με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα την συμφωνία για αγορά αμερικανικών μαχητικών F-16 και αναβάθμιση του στόλου και του εξοπλισμού, μια συμφωνία που θα φέρει έσοδα και θέσεις εργασίας στην Αμερική.

Τι περιλαμβάνει το έγγραφο της αναβάθμισης του στόλου των F-16: Την αναβάθμιση περισσότερων από 120 μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, περιλαμβάνει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που επισφραγίστηκε με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον και έγινε γνωστή δια στόματος Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας του Αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (Defence Security Cooperation Agency) ,που ενημερώνει σχετικά το Κογκρέσο, η χώρα μας ζήτησε επισήμως την αναβάθμιση του στόλου των F-16 στο επίπεδο Block V. Ειδικότερα η χώρα μας ζητά την προμήθεια νέων ηλεκτρονικών, ραντάρ, συστημάτων επικοινωνίας, αυτοπροστασίας και συνδεσιμότητας, εξομοιοτητές πτήσης, καθώς και υποστήριξη των συστημάτων εδάφους.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζήτησε: 125 APG-83 Active Electronically Scanned Array (AESA) Radars (περιλαμβάνει και δυο επιπλέον, 123 Modular Mission Computers (MMCs), 123 LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS) με TACAN και EHSI, 123 LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS), 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs), 123 APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT), 1 Joint Mission Planning System (JMPS), 1 Εξομοιωτή πτήσης F-16V, αναβάθμιση δυο υπάρχοντων εξομοιωτών σε F-16V, 1 Avionics Level Test Station, εξοπλισμό Ασφαλών Επικοινωνιών, εξοπλισμό κρυπτογράφησης, εξοπλισμο ναυτιλίας. Στην αίτηση περιλαμβάνεται η αναβάθμιση 26 συστημάτων Advanced Self-Protection Integrated Suite (ASPIS) I σε ASPIS II.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο των Αμερικανών, το συνολικό κόστος του προγράμματος θα αγγίξει τα 2,404 δισεκατομμύρια δολάρια, ωστόσο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διευκρίνισε πως η «οροφή» για την αναβάθμιση των συγκεκριμένων αεροσκαφών από τον προϋπολογισμό είναι 1,1 δις ευρώ, ενώ το υπόλοιπο ποσό αφορά προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά.

- NATΟ και βάση της Σούδας

Σε αξιοποίηση της αμερικανικής βάσης της Σούδας θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ. «Ευχαριστούμε τους Έλληνες για την φιλοξενία στην βάση της Σούδας και να προσθέσω ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαιώνοντας έτσι την σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στην περεταίρω αξιοποίηση της βάσης της Σούδας αλλά και στην συνεργασία που δείχνει στο θέμα του ΝΑΤΟ η χώρα μας.

Από την πλευρά της η Ελλάδα φαίνεται ότι «κέρδισε» δεσμεύσεις για επενδύσεις από ομογενείς αλλά και από Αμερικανούς επιχειρηματίες με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας στη χώρα μας. 

- Επενδύσεις από Αμερικανούς και ομογενείς

 

Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα για επενδύσεις, επεσήμανε ο Ντόνταλν Τραμπ στον Αλέξη Τσίπρα προανναγέλλοντας έτσι τις πολυπόθητες επενδύσεις που αναζητά η κυβέρνηση. Τόσο στις επαφές του με ομογενείς όσο και με τον Αμερικανό Πρόεδρο η Ελλάδα φέρεται να έλαβε δεσμεύσεις για αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα πεδία του τουρισμού, του real estate, της ενέργειας, των νέων τεχνολογιών.

 

- Δέσμευση στήριξης για το χρέος

Η δημόσια και επίσημη δέσμευση των ΗΠΑ για το χρέος ήταν χρόνιο και καθοριστικό ζητούμενο της κυβέρνησης αφού όχι μόνο αποτελεί κεντρική ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έπειτα και από τη διαμάχη με την ΕΕ για το εν λόγω ζήτημα η στήριξη του Ντόναλντ Τραμπ τοποθετείται στα κέρδη της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.

- Δραστηριότητες στον ενεργειακό τομέα

 

Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε επικείμενη στήριξη συνεργασίας των δύο χωρών και στον τομέα της ενέργειας τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου».

Πολιτική
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Πρεπει να αναγνωρισουμε οτι οι Ελληνες καπως εχουν συνελθει + τα συριζογαποκυρτσοτρολ ειναι ντορμαντ. Ακομα δεν εχω διαβασει σχολιο "εγω λεω να το ρισκαρουμε τον Ερντογαν"κανεις δεν αισθανεται πλεον τυχερος;
Η Ελλάδα έδωσε χωρίς να πάρει τίποτε. Να τα πάρουμε ένα ένα:-F16: θα τα πληρώσουμε στους Αμερικανούς (δεν κρίνω το αν χρειάζεται ή όχι- δεν είμαι αμυντικός αναλυτής).-Σούδα: αφορά στα αμερικανικά συμφέροντα.-Επενδύσεις: δλδ έπρεπε να πάει ο πρωθυπουργός για να επενδύσουν σε rooms to let;-Στήριξη γα το χρέος: τρίχες κατσαρές, βασικός πιστωτής μας είναι οι Ευρωπαίοι και όχι οι ΗΠΑ.- Ενεργειακά: ένα ευχολόγιο μπορεί να βαφτισθεί ''κέρδος'';
Η αναβάθμιση των F16 είναι εξαιρετική. Όλα τα υπόλοιπα όπως τα λες και χειρότερα. Αν μιλάς για προσέλκυση επενδύσεων πας με αναλυτικές προτάσεις, προσφέρεις ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο που θα θωρακίζει θεσμικά την επένδυση του άλλου και επίσης έχεις και μια στρατιά εμπορικούς ακολούθους μαζί σου...
Δεν αντιλαμβάνομαι τι σχέση έχει η "περεταίρω [sic] αξιοποίηση της βάσης της Σούδας" με τις επενδύσεις από ομογενείς και Αμερικανούς. Εμπόδιζε μέχρι τώρα η αμερικανική κυβέρνηση τον οποιονδήποτε να επενδύσει στην Ελλάδα; Ή μήπως πρόκειται τώρα να επιχορηγήσει τις όποιες επενδύσεις; Θα γίνει κάποιο κατασκευαστικό έργο στη Σούδα και θα υπάρξουν συμβάσεις με επιχειρηματίες; Αν ναι, γιατί όχι με ελληνικές εταιρείες; Συμφωνήθηκαν φοροαπαλλαγές ως κίνητρο για επενδύσεις;Η θολή φρασεολογία δεν επιτρέπει και πολλά συμπεράσματα. Αλήθεια, ποιος το συνέταξε αυτό το κείμενο; Πρακτορείο ειδήσεων ή υπηρεσιακή πηγή;