Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα- Τσίπρας: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία

Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα- Τσίπρας: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία Facebook Twitter
4

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός Πρόεδρος παρείχε διαβεβαιώσεις στην ελληνική πλευρά για την στήριξή του σε επενδύσεις στην χώρα μας αλλά και στην ανακούφιση από το χρέος, ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη συμφωνία για τα μαχητικά F-16 και τη συνεργασία σε στρατηγικό επίπεδο.

«Η Ελλάδα είναι το λίνκο του πολιτισμού και έχει μια εξαιρετική κληρονομιά και για αυτό το λόγο η φιλία μας μετρά χρόνια. Ο Τζέφερσον είχε γράψει ότι στην αυγή του ελληνικού κράτους δεν υπήρχε κανείς που να το θαυμάζει περισσότερο από τους Αμερικανούς. Οι Αμερικανοί στέκονται δίπλα στους Έλληνες και την ελληνική οικονομία που πλέον ανακάμπτει» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Επισήμανση για το ενδιαφέρον του στη Σουδά και τα F-16 έκανε ο Αμερικανός Πρόεδρος 

Κάναμε μια εξαιρετικά καρποφόρα συζήτηση για θέματα άμυνας, ενέργειας κι εμπορίου. Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα για επενδύσεις. Θέλω να ευχαριστήσω για την φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα. Υπάρχει πιθανή αναβάθμιση των F16, πρόσθεσε ο κ. Τραμπ.

Όπως εξήγησε, «Έχω ενημερωθεί ότι υπάρχει μια συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F16 και αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ και τις σχέσεις μας. Ενθάρρυνα τον κύριο πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και επιβεβαίωσα τη στήριξη μας για αξιόπιστη ανακούφιση από το χρέος».

Παράλληλα, ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε ως εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ σημείωσε ότι «Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες».


«Εκτιμούμε τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ του αγωγού Ελλάδας Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Είμαι πολύ υπερήφανος που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ τον επόμενο χρόνο. Θα οικοδομήσουμε πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας» δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα- Τσίπρας: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία Facebook Twitter
EPA

Τσίπρας: Προσβλέπουμε σε επενδύσεις 

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η φιλία των δύο λαών είναι ισχυρή και στηρίζεται στις κοινές αρχές μας. Είναι ορθό ότι οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα, τόνισε.

«Η Ελλάδα σήμερα εκπληρώνει τρεις βασικούς στόχους, που έχουν ιδιαίτερη σημασία και σε διεθνές επίπεδο: Εξέρχεται δυναμικά από την κρίση με σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης και ανακάμπτει. Αυξάνει τις εξαγωγές της και προσελκύει επενδύσεις, αφήνοντας πίσω όχι μόνο την κρίση αλλά και το μοντέλο που μας οδήγησε σε αυτήν» επεσήμανε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Δεύτερον η Ελλάδα καθίσταται σήμερα ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας και συνεργασίας, σε μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της Ευρώπης. Μία χώρα αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ, με δυναμική πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Που διατηρεί ταυτόχρονα τον διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις. Προωθεί  σχήματα συνεργασίας στη Μ. Ανατολή και τα Βαλκάνια. Τρίτον, η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμό, καθίσταται σημαντικός κόμβος μεταφορών».

«Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων από τις ΗΠΑ και σε περισσότερη στήριξη. Το γεγονός πως οι ΗΠΑ θα είναι τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ του 2018 θα παίξει κομβικό ρόλο. Προσβλέπουμε στην δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, προς όφελος του κυπριακού λαού χωρίς εγγυητές και τουρκικά στρατεύματα. Η επικίνδυνη, παραβατική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να σταματήσει. Θα προστατεύουμε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, λέγοντας: «δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους».

Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα- Τσίπρας: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία Facebook Twitter
Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Στήριξη Τραμπ και πρόσκληση Τσίπρα στον αμερικανό πρόεδρο να επισκεφθεί την Ελλάδα

 

Οι δύο ηγέτες είχαν νωρίτερα κατ΄ ιδίαν συνάντηση στον Λευκό Οίκο, αλλά και διευρυμένη συνάντηση με αξιωματούχους. Και οι δύο επισήμαναν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τη συνεργασία ΗΠΑ - Ελλάδας.

«Έχετε κάνει πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα», είπε ο Τραμπ στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ αναφερθείς στο ρεκόρ που έχει καταγράψει η Ελλάδα στον τουρισμό, σχολίασε ότι πρέπει να δοθούν τα εύσημα γι' αυτό στον πρωθυπουργό. «Είμαστε μαζί σας», σημείωσε.

Τραμπ: Μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα- Τσίπρας: Ανακάμπτει η ελληνική οικονομία Facebook Twitter
Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός ευχαρίστησε για τη τη φιλοξενία και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε την Ελλάδα, είστε πάντα ευπρόσδεκτος».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν πολλοί Έλληνες που παίζουν έναν πολύ κρίσιμο ρόλο στην πολιτική και την οικονομία και πολλοί από αυτούς είναι υποστηρικτές του. «Απολύτως, απολύτως εξαιρετική υποστήριξη», σχολίασε στο σημείο αυτό ο κ. Τραμπ.

Πολιτική
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Όσο εμείς γελάμε, συμφώνησε την αγορά F16.. Πού δηλαδή να μην μας είχαν κι ανάγκη οι Αμερικανοί ενόψει τερτιπιών Ερντογάν.. Έλεος πια αυτή η κυβέρνηση.. Και @#$!φαρδη και τραγικά ανίκανη!