«Σύντομα, θα φέρουμε προς ψήφιση στη Βουλή ένα σύνολο ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας, ένα συνολικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης, της υποδηλωμένης εργασίας και της απλήρωτης εργασίας, ένα πλαίσιο που θα θέτει κανόνες και στις αγροτικές εργασίες, βάζοντας τέλος στις "Μανωλάδες"» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου.

 

Στο πλαίσιο της ομιλίας της κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο υπουργείο επεσήμανε ότι, στη βάση αυτών των θεσμικών παρεμβάσεων, ισχυροποιείται και αναβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στον βασικό θεσμικό μηχανισμό για την παρέμβαση στην αγορά εργασίας και τη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων.


Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, η κυρία Αχτσιόγλου τόνισε ότι ιδρύεται πανελλαδικό δίκτυο για την κοινωνική προστασία, ενώ ο ΟΓΑ μετεξελίσσεται στον νέο προνοιακό οργανισμό για τη διαχείριση και απονομή των βασικών κοινωνικών επιδομάτων. «Πρόκειται για μία τεράστια αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που καταργεί τις πελατειακές σχέσεις του παρελθόντος και δίνει στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα την αξιοπρέπεια που τους αντιστοιχεί στην επαφή τους με το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Μεταξύ άλλων, η υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «η πρώτη κεντρική πολιτική δέσμευση που ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση ήταν η άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και της ραγδαίας φτωχοποίησης που υπέστη μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, την περίοδο 2010-2014. Και στη δέσμευση αυτή η κυβέρνησή μας ανταποκρίθηκε με απόλυτη συνέπεια. Με τον πρώτο νόμο που φέραμε στη Βουλή, Ν. 4320/2015, στις αρχές του 2015, θεσμοθετήθηκε ένα πλέγμα μέτρων για την κάλυψη των πιεστικών αναγκών 405.000 ανθρώπων: Προπληρωμένες κάρτες για είδη πρώτης ανάγκης, δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, επιδότηση ενοικίου σε νοικοκυριά που βρίσκονταν σε στεγαστική επισφάλεια».


Η υπουργός κατέληξε τονίζοντας ότι «Σε ασφυκτικές δημοσιονομικές συνθήκες, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα που είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα επίδομα επιβίωσης. Στρατηγικός στόχος αυτής της κυβέρνησης δεν είναι η επίτευξη μίας ανάπτυξης με όρους αριθμητικής μεγέθυνσης, αλλά η επίτευξη μίας ανάπτυξης, στον πυρήνα της οποίας τοποθετείται η εργασία. Και για να ανταποκριθούμε στη δέσμευση αυτή δουλεύουμε σκληρά και συντονισμένα από την πρώτη στιγμή.Ελπίζουμε ότι το επόμενο διάστημα οι προσπάθειές μας αυτές θα γίνονται αισθητές στην καθημερινότητα των πολιτών».

 

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, όπως σχολίασε, το ποσοστό ανεργίας, τον Απρίλιο του 2017, ήταν 21,7%, περίπου πέντε ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις αρχές του 2015, οπότε ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση το έργο της.