Μείωση ανεργίας και αύξηση μισθών «βλέπει» ο Τσίπρας

Μείωση ανεργίας και αύξηση μισθών «βλέπει» ο Τσίπρας Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
2

«Η σημερινή μου επίσκεψη μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στο υποτιθέμενο success story των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και την πραγματική επιτυχία που οδηγεί στην ανάκαμψη που είναι αισθητή στην καθημερινότητα των ανθρώπων», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Εργασίας.


Εξέφρασε τη «βάσιμη αισιοδοξία του» ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας, στο εξής θα είναι πάνω από 2,5% ετησίως, ενώ πρόσθεσε ότι η πιο σημαντική θετική είδηση των τελευταίων χρόνων είναι η μείωση των ποσοστών ανεργίας και η αύξηση της απασχόλησης, «πίσω από τα οποία κρύβεται μια μεγάλη προσπάθεια μέσα σε συνθήκες επιτροπείας και δημοσιονομικής ασφυξίας».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα προγράμματα για την αντιμετώπιση της ανεργίας, συνολικά έως το τέλος του χρόνου, θα έχουν καλύψει 120.000 ανέργους. Σημείωσε ότι για την αντιμετώπιση της ανεργίας «υλοποιούμε προγράμματα που δεν σπαταλούν χρήματα μέσα από μεσάζοντες και αέναες καταρτήσεις», για να προσθέσει ότι πάνω από το 1/3 στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, που παρέχουν και κατάρτιση, βρίσκουν εργασία μετά το τέλος των προγραμμάτων και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ευρώπη.

«Δεν είναι υπερβολή να πω ότι πιο σημαντικός εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της εργασίας και η δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους που να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών», τόνισε.


«Όταν υπάρχει πολιτική βούληση δεν φοβάσαι τις συγκρούσεις με ονόματα με μεγάλη πολιτική επιρροή ή ακόμη και συστημικές τράπεζες που αρνούνται να πληρώσουν πρόστιμα», επισήμανε ο πρωθυπουργός. «Προωθούμε με νομοθετική ρύθμιση τον αποκλεισμό επιχειρήσεων που συστηματικά παραβιάζουν την νομοθεσία, από πάσης φύσεως κρατική χρηματοδότηση», ενημέρωσε ο κ. Τσίπρας. 

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε στον ιδιωτικό τομέα αύξηση 9,34% του μέσου μηνιαίου μισθού»

«Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση αντιμετωπίζει την διαχρονική αδιαφάνεια τον ανορθολογισμό και τον κατακερματισμό που διέκρινε το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ο πρωθυπουργός και εξήγγειλε πως η κυβέρνηση θέτει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πρόγραμμα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς.


Είπε επίσης πως το πρώτο εξάμηνο ο ΕΦΚΑ καταγράφει πλεόνασμα που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. Το 2015 παραλάβαμε, είπε, ταμειακό έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ προσθέτοντας πως ο προϋπολογισμός για τις κοινωνικές δαπάνες από τα 780 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασε στα 1.570 εκατ. ευρώ το 2017, ενώ το 2019 προβλέπεται οι δαπάνες αυτές να ξεπεράσουν τα 2.570 εκατ. ευρώ.


Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το τελευταίο διάστημα έχουμε στον ιδιωτικό τομέα αύξηση 9,34% του μέσου μηνιαίου μισθού. Δήλωσε επίσης πως, όσον αφορά την προστασία των εγκλωβισμένων εργαζόμενων σχεδιάζεται πρόγραμμα που θα προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων και την επανεκπαίδευσή τους συνολικού προυπολογισμού 100 εκατ. ευρώ που θα καλύψει σε πρώτη φάση 50.000 εργαζόμενους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Πολιτική / «Διπλή Ανάπλαση»: Οι 10 παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων - Το καρφί Δούκα και η απάντηση Μπακογιάννη στις «μισές αλήθειες»

Ο δήμαρχος παραλαμβάνει στρωμένο έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση €230 εκατ. απαντά ο Μπακογιάννης - Ο καθυστερήσεις οφείλονται στον προηγούμενο δήμαρχο, λέει ο Δούκας
NEWSROOM
Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Πολιτική / Τέμπη: Συνωμοσιολογία το «μπάζωμα», λέει ο Τριαντόπουλος και εξηγεί ότι οι ενέργειες καθορίστηκαν από το Ειδικό Σχέδιο Ανθρώπινων Απωλειών

Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα ισχυρισμοί που αναφέρονται στη διαμόρφωση του χώρου στα Τέμπη, δήλωσε ο Χρήστος Τριαντόπουλος
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια