Τσίπρας: Η συμφωνία έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για την κοινωνία

Τσίπρας: Η συμφωνία έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για την κοινωνία Facebook Twitter
3

«Πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση, δημιουργώντας συμμάχους, είχαμε σχέδιο, πιάσαμε πρωτογενές πλεόνασμα το 2016 οκτώ φορές μεγαλύτερο από ό,τι υπολόγιζαν οι θεσμοί και 42 φορές παραπάνω από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σήμερα έχουμε μπροστά μας μία συμφωνία που δίνει προοπτική εξόδου, μία συνολική συμφωνία γιατί περιλαμβάνει και το χρέος, που κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι είναι μια εύκολη επιλογή. Όμως μπορούμε να ισχυριστούμε και να το αποδείξουμε ότι έχει τις λιγότερο δυνατές πληγές για το κοινωνικό σώμα, δεδομένων των συσχετισμών εντός των οποίων παλεύουμε», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, που κυβερνούσαν τα πέντε χρόνια της λεηλασίας, μας λένε ότι το πιάσαμε επειδή ήταν πολύ σκληρά αυτά τα μέτρα που πήραμε. Ενώ τα μέτρα που είχαν πάρει αυτοί ήταν ελαφριά. Εμείς πιάσαμε υπεραπόδοση γιατί στα δύο χρόνια εμείς κόψαμε τη διαπλοκή, την κατασπατάληση της διαφθοράς».

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση, στηλιτεύοντας τη στάση της κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Επισήμανε ότι ακόμα αμφισβητούν πως θα υπάρξει συνολική συμφωνία και τους κατηγόρησε ότι χαρακτηρίζουν τα αντίμετρα «ψίχουλα». «Κάπου εκεί έχουν αρχίσει να χάνουν τη μπάλα», είπε, κατηγορώντας τους ότι έχουν ξεκινήσει μια πλειοδοσία τώρα εκ του ασφαλούς.

Χαρακτήρισε «απεγνωσμένο» τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την πρότασή του για απόδοση του πλεονάσματος στους πολίτες τώρα, και ανέφερε πως λέει ψέματα επειδή είναι «απελπισμένος». «Μέσα στην απελπισία του ο άνθρωπος που καταψήφισε την εφάπαξ 13η σύνταξη ήρθε να μας προτείνει να δώσουμε τώρα άλλο τόσο από αυτό που δώσαμε. Τι έγινε ξαφνικά και έγινε τόσο κουβαρντάς ο κ. Μητσοτάκης;», ανέφερε. «Ωραίος μάγκας ο κ. Μητσοτάκης, εύκολη η πλειοδοσία. Αλλά όπως είπε ένας πιστός στρατιώτης της παράταξης του: Τζάμπα μάγκας», σχολίασε.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «όταν θα έρθει η ώρα, η κυβέρνηση αυτή θα διανείμει όταν πρέπει, εκεί που πρέπει και με ασφάλεια έναντι στόχων την υπεραπόδοση των πλεονασμάτων. Στο τέλος του 2017 θα πράξουμε ό,τι πράξαμε και στο τέλος του 2016».

«Οι δανειστές δεν είναι φίλοι μας, είναι απέναντί μας, και ιδεολογικά, αλλά και εν τοις πράγμασι, γιατί αυτό που επιδιώκουν είναι να πάρουν τα λεφτά τους πίσω. Είναι δανειστές μας και τους αναγκάσαμε σε υποχωρήσεις από τις αρχικές παράλογες απαιτήσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι έτσι εξασφαλίσαμε αντίμετρα με μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο, εξασφαλίσαμε μια ισορροπημένη συμφωνία», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν είναι πρόθεσή μου, ούτε δική μου, ούτε του οικονομικού επιτελείου να κρύψουμε και δεν το κάναμε ποτέ, ότι όπως σε κάθε συμφωνία που εμπεριέχει το στοιχείο του συμβιβασμού υπάρχουν σημεία που δεν αποτελούν επιλογή μας, ούτε θα αποτελούσαν ποτέ», υπογράμμισε.

Επίσης, υποστήριξε πως το πιο σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια υποσχέσεων, από το περίφημο Eurogroup του 2012, οι δανειστές βρίσκονται μπροστά στην υποχρέωση πια να προχωρήσουν άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα για την απομείωση του χρέους που θα το καταστήσουν βιώσιμο.

«Βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη στροφή της κυβερνητικής θητείας, στην πιο κρίσιμη στιγμή της υλοποίησης της εντολής που λάβαμε από τον ελληνικό λαό πριν από 19 μήνες», τόνισε. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τον στόχο μας: Να βγάλουμε το καλοκαίρι του 2018 οριστικά την πατρίδα μας από τα μνημόνια και από την ταπεινωτική πολλές φορές επιτροπεία», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «τα αντίμετρα αυτά εμείς τα καταφέραμε, εμείς τα φέραμε, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την εργασιακή κανονικότητα, τα μέτρα για το χρέος εμείς τα φέραμε, και εμείς θα τα εφαρμόσουμε. Την έξοδο από την επιτροπεία εμείς θα την καταφέρουμε».

«Τώρα είμαστε σε θέση να σχεδιάσουμε με νηφαλιότητα την επόμενη μέρα και ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο, κι αυτό πρέπει να το κάνουμε όχι με τους θεσμούς, αλλά με τις παραγωγικές και δημιουργικές δυνάμεις, με την αυτοδιοίκηση, κι αυτό ξεκινήσαμε», ανέφερε. «Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προσανατολιστούμε και με μεγαλύτερη προσήλωση και στο μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα», τόνισε ο πρωθυπουργός

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για «φτηνή αντιπολίτευση» και έθεσε το ερώτημα γιατί δεν ψηφίζει τα αντίμετρα των φορολογικών ελαφρύνσεων αφού αποτελούν και δικές του δεσμεύσεις οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών. Σχολίασε ότι κρίνεται η κυβέρνηση, αλλά κρίνεται και η αντιπολίτευση.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της θητείας μας, στο τέλος της τετραετίας».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές – Οι τελικές ημερομηνίες

Πολιτική / Επιστολική ψήφος: Λήγει η προθεσμία αποστολής του ψηφοδελτίου για τις Ευρωεκλογές – Οι τελικές ημερομηνίες

Υπενθυμίζεται ότι για να καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι θα πρέπει να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους έως την παραμονή των εκλογών και συγκεκριμένα έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου και ώρα Ελλάδας 17:00
NEWSROOM
Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δηλώνω ναζιστής» παραδέχεται κυνικά ο Λαγός

Πολιτική / Δίκη Χρυσής Αυγής: «Δηλώνω ναζιστής» παραδέχεται κυνικά ο Λαγός

«Δηλώνω ναζιστής! Θα με δικάσετε γι’ αυτό; Για να φύγουμε κάποτε! Δεν το έχω πει ποτέ, θα το πω τώρα, με φέρνετε στα όριά μου με τις ερωτήσεις, είμαι εθνικοσοσιαλιστής!» ανέφερε ο πρώην ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής
NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Τσίπρας: Η συμφωνία έχει τις λιγότερες δυνατές πληγές για την κοινωνία Πηγή: www.lifo.grΔίκιο έχει, αρκεί να εξαιρέσουμε τις extra πληγές από την καθυστέρηση 1 χρόνου και βάλε και τις πληγές από το δημοψήφισμα για ζωοπανήγυρη με τη διαπραγμάτευση του mr Bean. Όπως είπε και ο μπαρουφάκης, αξιοπρέπεια θέλετε όχι λεφτά. Τώρα δεν έχετε τίποτα από τα δύο και μπράβο σας!