Αχτσιόγλου: «Πάρτι» εργολάβων με την ακίνητη περιουσία του υπ. Εργασίας τα προηγούμενα χρόνια

Αχτσιόγλου: «Πάρτι» εργολάβων με την ακίνητη περιουσία του υπ. Εργασίας τα προηγούμενα χρόνια Facebook Twitter
Menelaos Myrillas/ SOOC
0

Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του με όρους ανταγωνιστικούς και με στόχο μέρος από τα έσοδα να διατεθούν για την ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και αναβάθμιση υποβαθμισμένων περιοχών, προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπως ανακοίνωσε η Έφη Αχτσιόγλου. Η υπουργός Εργασίας, μιλώντας στη Βουλή, κατήγγειλε «πάρτι» μεσιτικών εταιριών και εργολάβων σε βάρος του δημοσίου, υπό την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων. 

Ειδικότερα, διαβεβαίωσε ότι η ακίνητη περιουσία του υπουργείου και όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, έχει εξαιρεθεί και δεν έχει ενταχθεί στο Υπερταμείο, ενώ έκανε λόγο για πάρτι εργολάβων και ιδιωτών και χαώδη κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση.

«Μόνο στην Αττική είναι εγκαταλελειμμένα και ερείπια 650 κτίρια», ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή της ΝΔ Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με την ακίνητη περιουσία του ΠΙΚΠΑ και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιοποίηση της.

«Από τα 1100 ακίνητα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης το 50% είναι κενά ή αναξιοποίητα, μόλις το 14% από αυτά είναι μισθωμένα και το 6% με ιδιόχρηση. Από τα οικόπεδα που είναι περίπου 640.000 τμ το 21% είναι καταπατημένα, ενώ άνω του 60% είναι αναξιοποίητα και μόλις 1% έχει αξιοποιηθεί», υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας.


«Αυτό που παραλάβαμε ήταν ένα πάρτι εργολάβων ιδιωτών που εκμεταλλεύονταν την δημόσια ακίνητη περιουσία. Ακόμα και μια επισκευή ήταν αυστηρά συνδεδεμένη με 8-10 ιδιωτικές εταιρίες. Οι ασφαλιστικοί κοινωνικοί φορείς έπρεπε στις συγκεκριμένες εταιρίες να αποταθούν. Οι διαγωνισμοί κηρύσσονταν άγονοι και το κόστος στο σύστημα λειτουργίας αυξανόταν προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Υπήρχε απαγόρευση μίσθωσης από φορέα σε φορέα στο δημόσιο ενώ το κόστος επισκευής επιβάρυνε τον ίδιο τον φορέα», επισήμανε. 

«Εμείς αποδεσμεύσαμε τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους δώσαμε τη δυνατότητα να αξιοποιούν τα ίδια την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να εμπλέκονται ενδιάμεσοι ιδιωτικοί φορείς ενώ καθιερώσαμε τη δυνατότητα μίσθωσης μεταξύ φορέων του δημοσίου», τόνισε.

Από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης, κάλεσε την υπουργό Εργασίας να ασχοληθεί με το υλικό 1.000 σελίδων, στο οποίο είναι καταγεγραμμένη όλη η ακίνητη περιουσία του πρώην ΠΙΚΠΑ. Όπως είπε, η καταγραφή αυτή, που έγινε με εντολή του όταν ήταν υπουργός Υγείας και έμεινε στο συρτάρι, αποδεικνύει ότι υπάρχουν «απίστευτα φιλέτα» που μένουν εντελώς αναξιοποίητα, ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα με οικονομική εκτίμηση που έγινε το 2015 εκτιμήθηκε ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, θα επιφέρει πάνω από τρία δισ. ευρώ.

«Μόνο το ΠΙΚΠΑ Βούλας είναι 240 στρέμματα και εκτείνεται παραλιακά.... Υπάρχουν οικόπεδα στη Κηφισιά.... Είναι τεράστια η αξία της», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κακλαμάνης ενώ τόνισε ότι πολλά από τα ακίνητα είναι καταπατημένα ή κακώς αξιοποιημένα. «Λουκιανού και Χάριτος στην Αθήνα, τριώροφο κτίριο, ενοικιάζεται έναντι 100 ευρώ το μήνα σε επιχειρηματία της νύχτας», σημείωσε ενδεικτικά ο κ. Κακλαμάνης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Διεθνή / O Λεχ Βαλέσα επανεμφανίστηκε 35 χρόνια μετά τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία

Ο Λεχ Βαλέσα είναι το πρόσωπο που έχει συνδεθεί με την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος του στρατηγού Γιαρουζέλσκι και κατά πολλούς με την πτώση της ίδιας της Σοβιετικής Ένωσης
NEWSROOM
Ο Στέφανος Κασσελάκης αφήνει κριτική πέντε αστέρων στο δικό του εστιατόριο στις Σπέτσες

It's Viral / Ο Κασσελάκης άφησε κριτική στο δικό του εστιατόριο στις Σπέτσες κι έβαλε «άριστα, πέντε αστέρια»

Δεκάδες σχόλια και αντιδράσεις στα social media για την κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αποθεώσει το «Pura Vita» στις Σπέτσες, χωρίς να διευκρινίσει ότι η επιχείρηση του ανήκει
NEWSROOM
Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

Πολιτική / Μαρινάκης για Κασσελάκη: Σήμερα άπαντες κατάλαβαν γιατί απέφευγε να παρουσιάσει το Πόθεν Έσχες του

«Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του Πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο Πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Ποια είναι η 61χρονη νέα πρόεδρος του Μεξικού

Αριστερή, με καταγωγή από Εβραίους της Βουλγαρίας και της Λιθουανίας, η Σέινμπαουν γίνεται η πρώτη πρόεδρος στην 200ετή ιστορία του Μεξικού, με ελπίδες να αλλάξει την κατάσταση για τις γυναίκες της χώρας
NEWSROOM