Βίτσας: Δεν σχεδιάζουμε αγορά νέων μαχητικών stealth

Βίτσας: Δεν σχεδιάζουμε αγορά νέων μαχητικών stealth Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

Δεν εξετάζεται η αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών τεχνολογίας stealth, δήλωσε στον Σκάι ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, παίρνοντας αποστάσεις από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου. Ανέφερε ότι αυτό που υπάρχει είναι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι ένα stealth κοστίζει 100 εκατ. ευρώ. «Πολλαπλασιάστε επί 5 το συνολικό κόστος (συντήρηση, υποδομές)... Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε τέτοια πράγματα και πότε θα πάρουμε τα νέα μαχητικά; Το 2025» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.

Συμπλήρωσε ότι αυτό που υπάρχει είναι ένα πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών F-16, και άλλων οπλικών συστημάτων των σωμάτων του στρατού, με δεδομένο προϋπολογισμό τα 475 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος δεκαετίας. Στο πλαίσιο αυτό, έχει διαβιβαστεί στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικό αίτημα από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών.

Χρειάζεται, είπε, αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών. «Υπάρχουν σενάρια αναβάθμισης. Έχουμε ζητήσει απαντήσεις, πόσο κοστίζει, πόσο χρόνο θα πάρει, τι θα κερδίσει η αμυντική βιομηχανία μας. Υπάρχει διαδικασία, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ΚΥΣΕΑ και προχωράμε. Η απάντηση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ αναμένεται περί τα τέλη της άνοιξης».

«Υπάρχει η αναγκαιότητα, υπάρχει πιθανή απειλή απέναντι στην Ελλάδα, δεν θέλω να δραματοποιώ τα πράγματα, αλλά υπάρχει, άρα χρειάζεσαι να θωρακίζεσαι αμυντικά», διευκρίνισε αναφερόμενος στην Τουρκία.

Σχολιάζοντας τις αναφορές πηγών του υπουργείου Άμυνας, που είχε επικαλεστεί ο Σκάι, για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο στα χωρικά ύδατα της Κύπρου το καλοκαίρι, o κ. Βίτσας είπε πως «δεν υπάρχει πληροφόρηση για επικείμενο θερμό επεισόδιο στην Κύπρο. Μένω στη δήλωση του Κύπριου εκπροσώπου». Υπενθυμίζεται πως ο Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε το σενάριο.

Όσον αφορά τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς είπε πως «μιλάμε για νέο δημοσιονομικό μίγμα, το αποτέλεσμα του οποίου θα είναι μηδέν».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM