Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα είναι τελευταία χώρα που πρέπει να επικρίνει την Τουρκία, ιδιαίτερα στο Κυπριακό

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα είναι τελευταία χώρα που πρέπει να επικρίνει την Τουρκία, ιδιαίτερα στο Κυπριακό Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα είναι η τελευταία χώρα που πρέπει να επικρίνει την Τουρκία, ιδιαίτερα στο Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσαβούσογλου κάλεσε την Ελλάδα αν έχει διαφορετική άποψη από την Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων να πει με ώριμο τρόπο τί θέλει και τί δεν θέλει και "να μην τηρεί επιθετική στάση", όπως ανέφερε.

Όπως μεταδίδει το politis.com.cy, σε συνέντευξη τύπου στην Ουάσινγκτον, έπειτα από την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι "σήμερα στο Κυπριακό καμιά χώρα, κανένας οργανισμός, δεν μπορεί να επικρίνει την Τουρκία". Πρόσθεσε πως "ούτε λόγω της στάσης μας το 2004 μπορούμε να επικρίνουμε" τους Τ/κ και το ψευδοκράτος. "Ούτε και για τη στάση που τηρήσαμε από τότε μέχρι τη διαδικασία που ακολουθούμε σήμερα", πρόσθεσε, σημειώνοντας πως "φτάσαμε σε μια κρίσιμη φάση. Και στην πρώτη συνάντηση των Υπουργών, και στην πενταμερή, η Τουρκία είχε στάση εποικοδομητική, ήταν βέβαιη για τον εαυτό της και έλεγε τί ήθελε και τί δεν ήθελε", ανέφερε. Πρόσθεσε πως το ίδιο έκανε και η τ/κ πλευρά σε όλα τα θέματα. "Ακόμη και στα ευαίσθητα θέματα τήρησε μια στάση ώριμη. Αλλά η απέναντι πλευρά ήρθε απροετοίμαστη", ανέφερε.

Είπε πως στο Μοντ Πελερράν έγιναν δύο είδους συναντήσεις. Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, "στη μία η η ε/κ πλευρά ζήτησε άδεια και σηκώθηκε από το τραπέζι, και στη δεύτερη το έσκασε από το τραπέζι". "Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε τη θετική μας στάση για να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις με ένα ξεκάθαρο πλαίσιο", ανέφερε, προσθέτοντας πως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις το ψευδοκράτος, ο Τ/κ ηγέτης και η διαπραγματευτική του ομάδα τήρησαν μια εποικοδομητική στάση. "Ενώ η κατάσταση είναι αυτή για ποιο λόγο προβάλλονται επικρίσεις εναντίον της Τουρκίας", είπε ο Τσαβούσογλου.

Πρόσθεσε πως στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων η δική μας στάση είναι καθαρή, λέμε και τους λόγους. Εάν εσείς σκέφτεστε διαφορετικά πείτε το και πείτε τί θέλετε. Εάν κάποιος λέει κάτι διαφορετικό από αυτό που σκέφτεστε, ή επιθυμείτε ή ονειρεύεστε, δεν χρειάζεται να είστε επιθετικοί. Θέστε κι εσείς τους δικούς σας λόγους και αν γίνουν αποδεχτοί έγιναν. Αν δεν γίνουν να πούμε κι εμείς γιατί δεν έγιναν".

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε, εξάλλου, πως "το λένε και τα Ηνωμένα Έθνη και εμείς από την αρχή ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι επ' άπειρον. Πόσα χρόνια γίνονται διαπραγματεύσεις; Από το 1974 μέχρι σήμερα γίνονται διαπραγματεύσεις. Το 2004 η ε/κ πλευρά απέρριψε στο δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν. Τώρα σκεφτόμαστε ξανά ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ένα τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας και δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία", ανέφερε.

"Γι' αυτό όπως εμείς δεν μπήκαμε σε μια εκστρατεία κατηγορίας σε αυτή τη διαδικασία έτσι και η Ελλάδα δεν πρέπει να μπαίνει. Μια χώρα που εμπιστεύεται τον εαυτό της, τις απόψεις της και όλες τις προτάσεις της, λέει με ώριμο τρόπο τί θέλει και τί δεν θέλει. Αν γίνει θα γίνει, αν δεν θα γίνει δεν θα γίνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να τηρεί στάση επίθεσης", ανέφερε.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ