ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε γράμμα προς τον Μπαράκ Ομπάμα

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε γράμμα προς τον Μπαράκ Ομπάμα Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
1

«Γράμμα προς έναν Πρόεδρο που θα μας λείψει» έγραψε, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, που σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook σχολιάζει, μεταξύ άλλων, πως ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ αποτέλεσε έμπνευση για «αρκετούς από εμάς», πολίτες και πολιτικούς που «πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει και μια άλλη πολιτική».

Στο μήνυμά του ο Στ. Θεοδωράκης, κάνει επίσης αναφορά ένα βιβλίο του Ομπάμα και επαναλαμβάνει ένα απόσπασμα από την ομιλία του στην έναρξη του 2016, ενώ χρησιμοποιεί και στίχους από το τραγούδι του Sting «Fragile». «Ο Sting στο υπέροχο Fragile λέει: "Πόσο εύθραυστοι είμαστε... Η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει, σαν δάκρυα από ένα αστέρι". Είμαστε εύθραυστοι, αρνούμαστε συχνά να μάθουμε από την ιστορία, και αυτό το εκμεταλλεύονται οι δημαγωγοί και οι ψεύτες, οι αλαζόνες και οι αδίστακτοι. Αλλά δεν θα τους περάσει, το ξέρουμε, υπάρχει και άλλος δρόμος και η οκταετία σας το επιβεβαιώνει» γράφει ο κ. Θεοδωράκης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κλείνει το γράμμα του ευχαριστώντας τον Μπαράκ Ομπάμα και τονίζοντας πως «Θα επιμείνουμε, ελπίζοντας ότι δεν θα επαναλαμβάνονται αενάως τα μικρά και μεγάλα λάθη της ιστορίας».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Σταύρου Θεοδωράκη: 

«Αγαπητέ Barack Obama


Στο βιβλίο σας «Τολμώ να ελπίζω» (The Audacity of Hope), που κυκλοφόρησε πριν δέκα χρόνια, αναρωτιέστε «αν οι άνδρες και οι γυναίκες είναι στην πραγματικότητα ικανοί να μαθαίνουν από την ιστορία – αν προχωρούμε από το ένα στάδιο στο επόμενο σε μια ανοδική πορεία ή αν απλώς μετέχουμε σε κύκλους ευημερίας και χρεοκοπίας, πολέμου και ειρήνης, ανόδου και πτώσης».


Η εκλογή σας, πριν 8 χρόνια, σηματοδότησε την έναρξη ενός θετικού κύκλου, όχι μόνο για τους Αμερικανούς αλλά για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου. Βγάλατε τη χώρα σας από την ύφεση, θεσπίσατε το Obamacare, υπογράψατε τη συμφωνία για το Ιράν, προστατεύσατε τις μειονότητες, κηρύξατε την ανεκτικότητα. Εμπνεύσατε αρκετούς από εμάς.

Εννοώ τους πολίτες και τους πολιτικούς που πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει και μια άλλη πολιτική. Όχι σύρσιμο στα παλιά μονοπάτια αλλά νέοι δρόμοι. Όχι βαλτόνερα αλλά ποτάμια.


Και εκεί που πιστέψαμε ότι ο αμερικάνικος λαός τα κατάλαβε όλα αυτά ήρθαν τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου. Ο λαϊκισμός ξανά νικητής. Και τώρα, ένα μεγάλο μέρος της κληρονομιάς που αφήνετε κινδυνεύει. Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η τύχη της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα. Μας ανησυχεί η λειψή ματιά του νέου Προέδρου προς την Ευρώπη. Μας τρομοκρατεί η ιδέα των τειχών και των διακρίσεων με βάση τη θρησκεία, το χρώμα, τις ιδέες και τις οικονομικές δυνατότητες.


Ο Sting στο υπέροχο Fragile λέει: «Πόσο εύθραυστοι είμαστε... Η βροχή θα συνεχίσει να πέφτει, σαν δάκρυα από ένα αστέρι». Είμαστε εύθραυστοι, αρνούμαστε συχνά να μάθουμε από την ιστορία, και αυτό το εκμεταλλεύονται οι δημαγωγοί και οι ψεύτες, οι αλαζόνες και οι αδίστακτοι. Αλλά δεν θα τους περάσει, το ξέρουμε, υπάρχει και άλλος δρόμος και η οκταετία σας το επιβεβαιώνει.


Αντιγράφω τα λόγια σας (από την καθιερωμένη ομιλία σας στην έναρξη του 2016): «Το μέλλον που θέλουμε - ευκαιρίες και ασφάλεια για τις οικογένειές μας, ένα καλύτερο επίπεδο ζωής, έναν ειρηνικό πλανήτη για τα παιδιά μας – όλα αυτά μπορούμε να τα επιτύχουμε. Αλλά, θα γίνουν πραγματικότητα μόνο αν συνεργαζόμαστε. Μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο αν έχουμε ορθολογικές, εποικοδομητικές αντιπαραθέσεις».


Θα επιμείνουμε λοιπόν, ελπίζοντας ότι δεν θα επαναλαμβάνονται αενάως τα μικρά και μεγάλα λάθη της ιστορίας.


Σας ευχαριστούμε».

Πολιτική
1

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM