Φωτίου: Έως τις 8 το βράδυ θα μπορούν να απασχολούνται τα παιδιά στα σχολεία

Φωτίου: Έως τις 8 το βράδυ θα μπορούν να απασχολούνται τα παιδιά στα σχολεία Facebook Twitter
3

Στον ανασχεδιασμό των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης προχωρά η κυβέρνηση, ώστε μαζί με την πρόσβαση στα ολοήμερα σχολεία, τα παιδιά να είναι δυνατό να παραμένουν στον χώρο του σχολείου έως και τις 8 το βράδυ, σύμφωνα με όσα ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. 

Η υπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κώστα Κατσαφάδου, για τις πολιτικές στήριξης των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

«Η κυβέρνησή μας έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα της την προστασία του παιδιού. Πολύ σύντομα θα δείτε νόμους, οι οποίοι θα αφορούν ευθέως την προστασία του παιδιού», είπε η κ. Φωτίου, σημειώνοντας ότι το δημογραφικό δεν έχει να κάνει με το αν μια οικογένεια γίνεται τρίτεκνη ή όχι, αλλά προκύπτει από την ανασφάλεια που έχει ή δεν έχει ένας νέος άνθρωπος να κάνει ένα παιδί ή να κάνει το δεύτερο παιδί. Ακόμα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα οικογενειακά επιδόματα, αλλά ταυτόχρονα, έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «αν δεν πάμε σε ένα σύνολο παροχών-υπηρεσιών και όχι επιδομάτων, η επιδοματική πολιτική, ακόμη και στα κράτη που δίνουν πολύ μεγάλα επιδόματα για το κάθε παιδί, δεν αλλάζει την υπογεννητικότητα».


«Εμείς σκοπεύουμε να κάνουμε ένα πλέγμα παροχών-υπηρεσιών -αυτό μας ενδιαφέρει πολύ- με επίκεντρο το παιδί. Το παιδί θα έχει τις υπηρεσίες σε μεγάλο βαθμό», είπε η Θεανώ Φωτίου και εξήγησε ότι ο σχεδιασμός είναι τα παιδιά να μένουν στο ολοήμερο σχολείο ως τις 4 μμ και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα ΚΔΑΠ, τα οποία πλέον θα λειτουργούν μέσα στα σχολεία. «Το παιδί θα μείνει στο ολοήμερο σχολείο μέχρι τις 4 μμ και στις 4 μμ θα μπορεί να πάει στα ΚΔΑΠ, στα οποία πέρσι δώσαμε 29 εκατ. και τα οποία φέτος θα τα ανασχεδιάσουμε. Είμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, ώστε να μεταφερθούν μέσα στα σχολεία τα ΚΔΑΠ. Γιατί αυτό που θέλουμε είναι να νιώθει ασφάλεια κάθε γονιός ότι άφησε το παιδί του στο σχολείο του το απόγευμα και έμεινε εκεί μέχρι τις 8 το βράδυ. Άρα, θα ανασχεδιάσουμε και όλον τον θεσμό των ΚΔΑΠ», υπογράμμισε.


Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξουν περισσότεροι βρεφικοί σταθμοί και υπογράμμισε ότι με το περσινό σύστημα του voucher, δόθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα σε 45.000 χιλιάδες παιδιά να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Για την αύξηση των βρεφικών σταθμών υπάρχει, όπως έκανε γνωστό, συνεργασία των υπουργείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Εσωτερικών και Ανάπτυξης.


«Κι εγώ δεν είμαι υπέρ της επιδοματικής πολιτικής, αλλά είμαι υπέρ των σταθερών δομών γύρω από το παιδί και γύρω από την οικογένεια. Αρκεί να τα δούμε στην πράξη, κυρία υπουργέ, γιατί είσαστε δύο χρόνια στην εξουσία», ανέφερε ο βουλευτής Κ. Κατσαφάδος και πρόσθεσε ότι «με την υπερφορολόγηση, ακόμη και η ιερή πράξη του τοκετού -όταν κάποιος πηγαίνει για να γεννήσει το παιδί του- έχει ΦΠΑ 24%», και «αυτό είναι η πραγματικότητα και δεν είναι λαϊκισμός». Ο βουλευτής ανέφερε επίσης ότι τα τρία τελευταία χρόνια, σύμφωνα με μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η βρεφική θνησιμότητα στη χώρα μας ανέβηκε στο 3,8% ανά χίλια παιδιά, από το 2,7%, που ήταν πριν από την κρίση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και η Γερμανία λέει «ναι» στο να χρησιμοποιήσει η Ουκρανία δικά της όπλα

Διεθνή / Το Βερολίνο επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιεί γερμανικά όπλα κατά στόχων στη Ρωσία

Ανησυχία για κλιμάκωση - Ο Γερμανός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιούν όπλα από το Βερολίνο για να πλήξουν στρατιωτικούς στόχους σε ρωσικό έδαφος
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Πολιτική / Μητσοτάκης για τον οδικό άξονα Πατρών - Πύργου: Είναι εντυπωσιακή η πρόοδος

Ο υπερσύγχρονος αυτοκινητόδρομος θα συμβάλλει στην οδική ασφάλεια και τη σύντμηση της διαδρομής από και προς τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, καθώς και στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δυτικής Πελοποννήσου
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
"Εγώ δεν ξέρω τι μου λέτε για 8 το βράδυ, με πήρε ο συνάδελφος ότι δεν μπορεί να έρθει, είμαι από τις 7 το πρωί εδώ και πήγε 3, κουράστηκα, πρέπει να πάω σπίτι μου. Να βγουν τα παιδιά έξω γιατί πρέπει να κλειδώσω."
Παιδιά στο σχολείο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ σημαίνει εγκατάλειψη και όχι απασχόληση.Με 8-10 ώρες ύπνο για τις μικρότερες ηλικίες, συν 12 ώρες στο σχολείο, απομένουν 4-2 ώρες στο σπίτι.Πόσες ώρες κατά μέσο όρο να μένουν στη φωλιά τους άλλα θηλαστικά ή έστω με τους γονείς παρόντες;Άραγε, τι μέλλον κατεργάζεται οι κυβέρνηση για τους γονείς όταν "φροντίζει" μ' αυτόν τον τρόπο για τα παιδιά τους;
Δίκιο έχεις, θεωρητικά, αλλά ο γονιός που δουλεύει π.χ. 9-5 στο κέντρο και μένει προάστια, δεν θέλει 40 λεπτά με 1 ώρα πήγαιν' έλα; 8 να αφήσει το παιδί, 6 στην καλύτερη να το πάρει (αν δεν κάνει υπερωρίες κλπ). Δεν λέω ότι είναι σωστό, αλλά ίσως είναι αναγκαίο, με τους σημερινούς ρυθμούς δουλειάς. Αυτό που συμβαίνει σήμερα, που η άδεια μητρότητας είναι 6 μήνες και για να μπει το παιδί σε δημόσιο βρεφονηπιακό σταθμό σταθμοί θέλει άστρο, και μετά ο παιδικός σταθμός το κρατάει ως τις 3-4, είναι απαγορευτικό για πολλούς που θέλουν παιδί και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με μόνο 1 εργαζόμενο γονιό.