Απεργία την Πρωτομαγιά

Ζίζεκ, Δουζίνας και Τσίπρας στο Μουσείο Μπενάκη

Ζίζεκ, Δουζίνας και Τσίπρας στο Μουσείο Μπενάκη Facebook Twitter
0

Οι καθηγητές, φιλοσοφίας του Δικαίου Κώστας Δουζίνας και κοινωνιολογίας και φιλοσοφίας Σλαβόι Ζίζεκ, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα, ανέλυσαν το φαινόμενο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και την πορεία της Ε.Ε., σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, με θέμα "Η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στην Ελλάδα".

Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο κ. Δουζίνας μίλησε για τις επικίνδυνες πολιτικές που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιούργησαν ένα σάπιο πολιτικό σύστημα που σήμερα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και θέλει ένα μικρό σπρώξιμο για να πέσει, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πολιτικός που μπορεί να το κάνει.

Εξάροντας το ρόλο και τη συνεισφορά του κ.Τσίπρα, ο κ. Δουζίνας απέκρουσε επικρίσεις που διατυπώνονται κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία, τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν σεμνό πολιτικό, εναρμονισμένο πλήρως με την κουλτούρα της αριστεράς. Απορρίπτοντας πλήρως τις πολιτικές που ακολουθεί τα τελευταία δυο χρόνια η Ελλάδα, ο κ. Δουζίνας είπε χαρακτηριστικά ότι το πειραματόζωο, κατέλαβε το εργαστήριο και πλέον απειλεί τους τρελούς επιστήμονες. Ο καθηγητής είπε ότι η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη βιώνουν μια μετα-δημοκρατική κατάσταση, όπου οι κάθε λογής τεχνοκράτες και τραπεζίτες, έχουν αντικαταστήσει την πολιτική και δημοκρατική λειτουργία των κρατών και θέλουν να έχουν τον πλήρη έλεγχο των αποφάσεων. Αυτή την κατάσταση σημείωσε, θέλει να ανατρέψει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σημείωσε, ότι για να το πετύχει, απαιτείται η αλληλεγγύη όλων των ευρωπαϊκών λαών καθώς το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Ο κ. Δουζίνας, πρόσθεσε, ότι έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου και ενόψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου, και τοποθετούμενος στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως «έχουμε ραντεβού με την ιστορία, που δεν πρέπει να το χάσουμε».

Ο κ. Ζιζέκ και ο κ. Τσίπρας, έδωσαν έμφαση, με τη σειρά τους, στην ανάγκη να υπάρξει ένα κύμα αλληλεγγύης από όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς. Ο Σλοβένος διανοούμενος με ιδιαίτερα καυστικό τρόπο και με αιχμηρό χιούμορ απέρριψε κατηγορηματικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί απειλή για την Ευρώπη όπως διατείνονται αρκετοί νεοφιλελεύθεροι.

Αντίθετα, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι η Ε.Ε. πρέπει να φύγει από την αδράνεια και να ακολουθήσει νέο δρόμο. Όσον αφορά τις επικρίσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία να κυβερνήσει, και κατά συνέπεια θα επιδεινωθούν τα προβλήματα στην Ελλάδα, ο κ. Ζίζεκ δήλωσε ότι η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εμπειρία στην εξαπάτηση και την κλοπή. Ο ίδιος απάντησε και στις γνωστές δηλώσεις της Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ότι σκέφτεται πιό πολύ τα παιδιά του Νίγηρα και ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους, υποστηρίζοντας πως το πρόβλημα είναι ότι οι Έλληνες δεν είναι παθητικά θύματα, αλλά αντιστέκονται και πολεμούν, δεν έχουν ανάγκη από τον οίκτο κανενός, αλλά από διεθνή αλληλεγγύη.

Ο πραγματικός στόχος αυτών των επιθέσεων είπε ο κ. Ζίζεκ είναι να προστατευθούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες και παρομοίασε την πολιτική των τραπεζών στην Ευρώπη με την τακτική της αφαίμαξης που ακολουθούσαν οι γιατροί του Μεσαίωνα στα πειράματά τους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ,  δεν είναι επικίνδυνος εξτρεμιστής, αλλά είναι η δύναμη που φέρνει τη λογική, που θέλει να βάλει τάξη στο χάος που έφεραν οι άλλοι.», τόνισε ο ίδιος.

Επαινώντας την αντίδραση των Ελλήνων για την πολιτική που ακολουθείται, είπε πως «είναι η αφύπνιση από ένα όνειρο». Υποστήριξε πως, οι Έλληνες στηρίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν στην αυτοκαταστροφή του συστήματος. Το πραγματικό πρόβλημα για τους αντιπάλους του, είπε ακόμη ο Ζίζεκ, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να βγει από μια θέση περιθωριακής αντίστασης και να εκφράσει την ετοιμότητα να κυβερνήσει.

Αναλύοντας τις ενέργειες που πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν γίνει κυβέρνηση, ο κ. Ζίζεκ είπε ότι πρέπει να δράσει γρήγορα και δημοκρατικά, να στηριχθεί στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, να δημιουργήσει ένα καλύτερο κράτος, χωρίς πελατειακές σχέσεις. Σχετικά με τις κριτικές που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ, ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα και ότι αναγκαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθήσει το σύστημα, ο Ζίζεκ είπε ότι γι' αυτούς ποτέ δεν είναι η ώρα. Ορισμένοι, είπε ακόμη ο Σλοβένος διανοούμενος, είναι ζωντανοί επειδή ξέχασαν να πεθάνουν και τώρα σας μισούν, γιατί έχετε το θάρρος να ενεργείτε ελεύθερα και τολμάτε να κάνετε αυτό που οι άλλοι ονειρεύονται.

Με τη σειρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, μίλησε για τη δυνατότητα του λαού για μια αξιοπρεπή ζωή, για την κυριαρχία του, για το δικαίωμα στην ελπίδα. Το κρίσιμο στοιχείο είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να καταφέρουμε να επιβιώσουμε και αυτό θα κριθεί, αν ο λαός δεν υποκύψει στους εκβιασμούς και τις απειλές και εκδηλωθεί και η αναγκαία αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών λαών. Είναι μία μάχη καθοριστική, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας που θα προκαλέσει αλλαγές και στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τσίπρας έκανε, επίσης, λόγο για ένα πανικόβλητο σύστημα που τρομοκρατεί και εκβιάζει το λαό για να σωθεί το ίδιο. Ωστόσο, σημείωσε, «στον πανικό τους, κάνουν συνέχεια λάθη και έτσι μας έδωσαν την ευκαιρία να διεκδικούμε την διακυβέρνηση της χώρας». «Υπό το πρίσμα αυτό,  η αντιπαράθεση γίνεται πλέον μεταξύ των δυνάμεων της ελπίδας και των δυνάμεων του φόβου», τόνισε ο ίδιος.

Απαντώντας στον κ. Ζίζεκ, για ένα καλύτερο κράτος στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε πως θα κάνει ό,τι γίνεται σε κάθε σπίτι όταν ετοιμάζεται το τραπέζι. Δηλαδή, πρώτα θα καθαρίσει τις βρομιές και μετά θα στρώσει το τραπέζι, βάζοντας πρώτα το ψωμί και μετά όλα τα άλλα, θέλοντας έτσι να τονίσει την αποφασιστικότητά του να αντιμετωπίσει στην αρχή «το σάπιο σύστημα».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας, χαρακτήρισε τις αγορές ως αντιπάλους, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το Ευρώ, υποστήριξε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες και αυτό θα δώσει ένα μήνυμα κυριαρχίας των αγορών. Κατά συνέπεια, κατέληξε, είναι αναγκαίος ο αγώνας για την υπεράσπιση της Ευρώπης από την χειραγώγηση των αγορών, ελπίζοντας ότι οι επικείμενες εκλογές στην Ελλάδα θα στείλουν παντού αυτό το μήνυμα.

0

Απεργία την Πρωτομαγιά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

LiFO politics / «Να τελειώνουμε με την ατιμωρησία των πολιτικών»

Η Βασιλική Σιούτη συνομιλεί με τον Kώστα Χρυσόγονο, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, για τη σημασία των επερχόμενων ευρωεκλογών και για την πολιτική κατάσταση στη χώρα μας.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Πολιτική / Μητσοτάκης: Μέτρο σύγκρισης οι προηγούμενες Ευρωεκλογές - Μας ζήτησαν αλλά δεν θα στείλουμε Patriot ή S-300 στην Ουκρανία

Η ακροδεξιά πολυκατοικία μοιάζει με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία - Τι είπε για τη γυνακοκτονία της Κυρακής Γρίβα, την τραγωδία των Τεμπών, την οπαδική βία, την ακρίβεια και την Τουρκία
NEWSROOM
Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μού σχίζει την ψυχή

Ελλάδα / Ο Γιάννης Καλλιάνος αποχαιρετά τον πατέρα του: Ο πόνος της απώλειας μου σκίζει την ψυχή

«Ο καθηγητής έλεγε ότι πας καλά και ότι δεν χρειάζεσαι παραπάνω υποστήριξη όταν εσύ έσβηνες από τη δύσπνοια» γράφει ο βουλευτής της ΝΔ και μετεωρολόγος στο τελευταίο αντίο προς τον πατέρα του Δημήτρη
NEWSROOM