Eρντογάν: O Tσίπρας μου είπε πως μέσα σε 10 -15 μέρες θα εκδώσει τους πραξικοπηματίες

Eρντογάν: O Tσίπρας μου είπε πως μέσα σε 10 -15 μέρες θα εκδώσει τους πραξικοπηματίες Facebook Twitter
2

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

 

Κατά τη συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε στον Τούρκο ομόλογό του την στήριξη της Ελλάδας στη δημοκρατία, τη συνταγματική νομιμότητα και την εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε και ταχεία αποκατάσταση της ομαλότητας.

 

Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, σημείωσε ότι τα αιτήματα ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών που εισήλθαν στη χώρα το Σάββατο, θα εξεταστούν το συντομότερο δυνατόν και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Στη συνομιλία τονίστηκε η σημασία που έχει η προάσπιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Κατά την επικοινωνία τους, που έγινε με πρωτοβουλία του Τούρκου πρωθυπουργού, ο κ. Γιλντιρίμ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ελληνική στήριξη στις δύσκολες ώρες που περνάει η Τουρκία, ενώ ευχαρίστησε επίσης και για την άμεση επιστροφή του ελικοπτέρου.

Την ίδια ώρα το πρακτορείο Anadolu μεταδίδει πως χθες το βράδυ ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είπε πως μέσα σε 15 με 20 μέρες η Ελλάδα θα εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

 

Οι οκτώ κρατούμενοι, στους οποίους η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης απέδωσε χθες τις κατηγορίες της παράνομης εισόδου στη χώρα, της ηθικής αυτουργίας στην παράνομη πτήση για τους επτά κατηγορουμένους και της εκτέλεσης παράνομης πτήσης στον ελληνικό χώρο που βαρύνει τον πιλότο του ελικοπτέρου, επρόκειτο να οδηγηθούν σήμερα το πρωί στην υπηρεσία ασύλου, μετά την υποβολή, το βράδυ του Σαββάτου, της αίτησης χορήγησης πολιτικού ασύλου, για την πραγματοποίηση των προβλεπόμενων συνεντεύξεων επί τους αιτήματός τους.


Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασιστεί εάν οι συνεντεύξεις θα πραγματοποιηθούν στα γραφεία της υπηρεσίας ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, ή στο κέντρο κράτησης με μετακίνηση της επιτροπής.


Η διαφοροποίηση του αρχικού προγραμματισμού οφείλεται ενδεχομένως σε διαδικαστικούς ή πρακτικούς λόγους, καθώς αποφασίστηκε να προηγηθεί το αυτόφωρο δικαστήριο στο οποίο, όπως προανήγγειλαν οι συνήγοροι των κρατουμένων, θα ζητηθεί αναβολή 48 ωρών.


Οι Τούρκοι στρατιωτικοί, πλήρωμα του στρατιωτικού ελικοπτέρου που προσγειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στο αεροδρόμιο
«ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»,της πρωτεύουσας του Έβρου, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο στην προσπάθειά τους να διαφύγουν τις συλλήψεις που ακολούθησαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική / Μητσοτάκης για Βόρεια Μακεδονία: Κλειστός ο δρόμος προς την Ευρώπη αν δεν συμμορφωθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών

O Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κυρώσει στη Βουλή τα υπόλοιπα Μνημόνια Συνεργασίας αν δεν αλλάξουν στάση τα Σκόπια
NEWSROOM
Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η Νέα Δημοκρατία, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Ευρωεκλογές 2024 / Μητσοτάκης για τις Ευρωεκλογές: Όσο πιο ισχυρή η ΝΔ, τόσο πιο ισχυρή η φωνή μας διεθνώς

Τόσο περισσότερα θα μπορούμε να διεκδικήσουμε στην Ευρώπη, σε μία δύσκολη γεωπολιτικά συγκυρία όπου η φωνή μας πρέπει να ακούγεται ισχυρή, δήλωσε ο πρωθυπουργός
NEWSROOM
Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Πολιτική / Μητσοτάκης: Θα ζητήσω ευρωπαϊκή παρέμβαση για τις διαφορετικές τιμές από τις πολυεθνικές

Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν δεν πειστούμε πως η Βόρεια Μακεδονία τη σέβεται - Έχουμε αφήσει πίσω μας την ένταση και συζητούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, δήλωσε ο πρωθυπουργός για την Τουρκία
NEWSROOM
Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Πολιτική / Μητσοτάκης για νέο νοσοκομείο Κομοτηνής: «Θα εξυπηρετεί χριστιανούς και μουσουλμάνους»

Το νέο γενικό νοσοκομείο στην Κομοτηνή θα έχει δυναμικότητα 165 κλινών και θα αντικαταστήσει το «Σισμανόγλειο», ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία νοσοκομεία στη χώρα
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια