«Στην Τρόικα επιστρέφουν τα λεφτά που δίνονται στην Ελλάδα»

«Στην Τρόικα επιστρέφουν τα λεφτά που δίνονται στην Ελλάδα» Facebook Twitter
0

Τα χρήματα των δανείων διάσωσης που παρέχονται στην Ελλάδα, επιστρέφουν στις τσέπες της Τρόικα επισημαίνουν σε άρθρο τους οι  New York Times.

Αυτό συμβαίνει, κατά την εφημερίδα γιατί τα χρήματα αυτά χρησιμοποιούνται κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους ενώ την ίδια ώρα η ελληνική οικονομία πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.

 «Καθώς πληρώνουν τους εαυτούς τους, τα μέλη της τρόικας στερούν άλλα κεφάλαια, που στοχεύουν να κρατήσουν το ελληνικό κράτος σε λειτουργία» επισημαίνει ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι αν η Ελλάδa κηρύξει στάση πληρωμών ξεμένοντας από ρευστό, αυτό δεν θα αφορά στις υποχρεώσεις προς ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ αφού παίρνουν αυτομάτως τα λεφτά τους πίσω.

 «Η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών απέναντι στην τρόικα, αφού  η τρόικα πληρώνει τον εαυτό της», εξηγεί ο Thomas Mayer, σύμβουλος της Deutsche Bank.

Ουσιαστικά τα δάνεια για την Ελλάδα, στέλνονται στον ειδικό λογαριασμό, όπου μένουν για δυο-τρεις ημέρες και στη συνέχεια πάνε πίσω στην Τρόικα ως πληρωμές τόκων των ελληνικών ομολόγων, στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης.

Περίπου τα τρία τέταρτα του ελληνικού χρέους, ή 229 δισ. δολάρια, ανήκει τώρα στα μέλη της τρόικας. Τι κάνουν όμως οι πιστωτές σύμφωνα με την εφημερίδα; Φροντίζουν ώστε ό,τι μένει για τις εγχώριες ανάγκες του ελληνικού κράτους να είναι τόσο μικρό, ώστε η Αθήνα να έχει την συνεχή ανάγκη φορολογικών εσόδων.

«Η κατάσταση αυτή είναι αδιανόητη. Στέλνεις τα χρήματα, το ονομάζεις ‘δάνειο’. Τα παίρνεις πίσω και το ονομάζεις «τόκο», εξηγεί ο Stephane Deo, αναλυτής της UBS.

Όλο το άρθρο εδώ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης για Τσίπρα:

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Εάν έφερνα γυναίκα σύντροφο θα το ανέφερε ποτέ στο βιβλίο του;»

Ο πρόεδρος του «Κινήματος Δημοκρατίας» σχολιάζει τις αναφορές στο πρόσωπό του, μέσα στο βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, κάνοντας λόγο για «κρεσέντο ομοφοβικού κουτσομπολιού»
LIFO NEWSROOM
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΒΙΒΛΙΟ ΙΘΑΚΗ

Πολιτική / «Ιθάκη»: Πότε πήρε την απόφαση για το δημοψήφισμα ο Τσίπρας - Τι αποκαλύπτει

Το βιβλίο του Αλέξη Τσίπρα, «Ιθάκη» κυκλοφόρησε σήμερα και έχει προκαλέσει ήδη πολιτικές αντιδράσεις - Η περίοδος του Δημοψηφίσματος και το παρασκήνιο πίσω από τη λήψη της απόφασης
LIFO NEWSROOM
«Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Πολιτική / «Ιθάκη»: Οι ομολογίες Τσίπρα, τα λάθη που καταλογίζει και οι αποκαλύψεις του νέου βιβλίου

Ο πρώην πρωθυπουργός καταγράφει στιγμές, διαλόγους και συναισθήματα που –όπως ο ίδιος επιμένει– καθόρισαν την πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Μεταπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗ

Πολιτική / Κωνσταντοπούλου για παραίτηση Καραναστάση: Διαμαντή, όσο κι αν με πονάει που φεύγεις, σε ευχαριστώ

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε συγγνώμη από τον Διαμαντή Καραναστάση «που δεν κατάφερα να καθαρίσω ακόμη αυτό το τόσο βρόμικο τοπίο, που σε κάνει να ασφυκτιάς και να φεύγεις»
LIFO NEWSROOM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ EUROGROUP ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Πολιτική / Financial Times: Υποψήφιος για την προεδρία του Eurogroup ο Κυριάκος Πιερρακάκης

Η αποχώρηση του Πασκάλ Ντόναχιου από τη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας και κατ΄ επέκταση από το «τιμόνι» της Ευρωομάδας, εκκινεί τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου, με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα επικρατέστερα ονόματα των διαδόχων του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Ο Μακάριος Λαζαρίδης καταθέτει μήνυση κατά της επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, επέμεινε στις καταγγελίες της ότι ο Λαζαρίδης επιτέθηκε στον μάρτυρα και ζήτησε την απομάκρυνσή του από τη ΝΔ
LIFO NEWSROOM